Až někomu nabídnete tyto sušenky, rozhodně Vám nebude věřit, že jsou z avokáda. A veganské.
Včera jsme měli návštěvu z Austrálie a Nizozemí. Připravila jsem jim typická česká jídla – kulajdu, kachní stehno s nádivkou, červeným zelím s jablky a bramborovým knedlíkem, bavorské vdolečky. Po sušenkách se zaprášilo úplně stejně jako po českém jídle. Navíc nikdo nevěřil, že v sušenkách vážně není máslo a naopak je tam avokádo (není vidět, ani cítit). :-) Chutnají trochu jako brownies, díky avokádu jsou měkké a vláčné.
Recept jsem čerpala odtud, mírně jsem si ho poupravila. Nebojte se olivového oleje, když použijete takový, který je chuťově jemný, v sušenkách po něm nebude ani památky. Rostlinné mléko jsem použila výjimečně koupené – ochucené čokoládové od AlproSoya (mám ho ráda a navíc podpoří čokoládovou chuť), ale vybrat si můžete z celé řady (doma připravených) oříškových mlék.
- 100 g hladké mouky
- 60 g celozrnné špaldové mouky (jemně mleté)
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 50 g kakaa
- 75 ml rostlinného oleje (kokosový, jemný olivový, slunečnicový, …)
- 1/2 menšího avokáda (80 g dužniny)
- 100 g třtinového cukru
- 75 ml rostlinného mléka
- 40 – 50 g nasekané čokolády
- Troubu předehřejeme na 175 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.
- V míse smícháme mouky, prášek do pečiva, sůl a kakao.
- Olej, avokádo, cukr a mléko rozmixujeme dohladka
- Suchou směs smícháme s mokrou směsí. Vmícháme čokoládu.
- Z těsta tvoříme kuličky (množství odměříme nejlépe lžící), které klademe na pečicí papír asi 5 cm od sebe. Prsty sušenky mírně zploštíme.
- Pečeme zhruba 10 minut. Po upečení necháme sušenky několik minut chladnout na plechu, až pak je přeneseme na mřížku, aby vychladly úplně. (Sušenky jsou zpočátku velmi měkké a mohly by se polámat.)
Leave a Reply