tvaroh&povidla

jídlo, káva & cestování

  • Home
  • Šárka
  • Recepty, články & recenze
  • Převodní tabulky
  • quark&jam (in English)
  • Kontakt

Bábovka s pomerančem a kardamomem

By Šárka Hubáček 2 Comments

Klasická česká kuchyně a sladké pečení. Co je pro Vás na pomyslné přední příčce? U mě to rozhodně nikdy nebyla bábovka. Je totiž poměrně riziková: nejde vyklopit z formy, rozpůlí se, je suchá, nepropeče se, nenaskočí. A toho šlehání sněhu a žloutků… Tahle bábovka je ovšem jiná – recept je z kuchařky 200 cupcakes a rozhodně nebyl určen pro velkou bábovkovou formu. Prvně jsem z něj dělala malinké muffiny, pak jsem riskla a vyzkoušela jsem těsto nalít do klasické bábovky. A vyšlo to! Vyzkoušejte recept na vláčnou máslovou bábovku bez šlehání, která bude chutná i za pár dní.

bábovka bundt cake bundtcake kardamom pomeranč pomerančová kůra máslo bez šlehání nekynutá bez kynutí

Až budete číst recept, možná si řeknete, že jsem se zbláznila. Kostka másla? Celá? No, ano… Ta bábovka je pecka, ale stojí za to. Pekla jsem ji na listopadový Restaurant Day v Brně a i přes voňavý kardamom chutnala i malým dětem (takže se toho nebojte). Ostatně já mám kardamom moc ráda, stejně jako vůni citrusové kůry. Ovšem pokud chcete bábovku klasičtějšího rázu, připravte si vanilku (nebo alespoň vanilkový extrakt) a případně kakao na obarvení poloviny těsta. Pokud by bylo kakaové těsto moc husté, přidejte pár lžiček mléka.

bábovka bundt cake bundtcake kardamom pomeranč pomerančová kůra máslo bez šlehání nekynutá bez kynutí

Kardamom je velmi aromatické koření s původem v jižní Asii (Indie, Nepál, Pákistán, Bhútán). Kardamovník obecný patří do čeledi zázvorníkovitých – poměrně překvapivě je tak příbuzný se zázvorem, kurkumou a spoustou krásně kvetoucích rostlin. Kardamom je po šafránu a vanilce nejdražším kořením na světě (možná proto tak nádherně voní). V tradiční medicíně je využíván k léčbě infekcí v dutině ústní, při onemocnění plic, zánětech očí či problémech s trávením. Kromě léčebných účinků je samozřejmě oblíbený i v kuchyni. Najdete ho v pokrmech jihoasijských i evropských. Bez kardamomu by se neobešla káva či čaj Středního Východu, stejně jako pečivo v (evropských) severských zemích.

bábovka bundt cake bundtcake kardamom pomeranč pomerančová kůra máslo bez šlehání nekynutá bez kynutí

Jak na zelené tobolky kardamomu: Bouchnětě do nich něčím tvrdým – třeba paličkou na maso nebo tloučkem od hmoždíře. Tobolka praskne a můžete z ní vysypat semínka. Slupka je na vyhození. Pro pečení je nejlepší roztlouci semínka na prach (ideálně v hmoždíři). Pokud kardamom používáte např. do indického chaie, můžete tobolky nechat vcelku – nápoj přecedíte.

Bábovka s pomerančem a kardamomem
Prep time: 10 mins
Cook time: 45 mins
Total time: 55 mins
Serves: 1 bábovka
Ingredients
  • 250 g másla
  • 4 vejce
  • 200 g třtinového cukru
  • kůra z 1 pomeranče
  • 1 lžička vody z pomerančových květů
  • 200 g hladké mouky + pár lžic na vysypání formy
  • 100 g špaldové hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • rozdrcená semínka ze 4 tobolek kardamomu (nebo 1/4 lžičky mletého)
Instructions
  1. Máslo na mírném plameni rozpustíme. Trochou másla vymažeme formu a vysypeme moukou.
  2. Troubu předehřejeme na 170 °C.
  3. Vejce rozšleháme s cukrem a vmícháme pomerančovou kůru.
  4. Mouku smícháme s práškem do pečiva, solí a kardamomem.
  5. Vejce smícháme s máslem a moukou. Dobře rozmícháme, aby v těstě nebyly hrudky a nerozmíchaná mouka.
  6. Těsto nalijeme do formy a pečeme zhruba 45 minut.
  7. Že je bábovka hotová, poznáme tak, že do ní zapíchneme špejli a po vytáhnutí bude úplně čistá.
  8. Hotovou bábovku ještě horkou vyklopíme na talíř a necháme vychladnout.
Notes
Inspirace: Joanna Farrow – 200 cupcakes
3.2.2885

 

Podělte se s ostaními ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Print this page
Print

Filed Under: 60 minut, dezert, ovoce, snídaně & svačina Tagged With: čaj o páté, česká kuchyně, piknik, pro děti, Valentýn

« Čokoládové koláčky s hruškou (bezlepkové)
Vanilkové vafle (základní recept) »

Comments

  1. Marcela says

    26.01.2015 at 13:38

    Tak Šári asi jsi dosud netušila, co je to bábovka – ta byla vždycky bez šlehání a s celým máslem… je to najlepší “buchta” a patří mezi moje nejoblíbenější (hned po štrůdlu). “To” šlehané je něco na způsob piškotu.
    A když ty buchty máš tak v merku, nenarazila jsi někde na kefírovou buchtu? Pekla jí moje babička, ale ani v “její” kuchařce jsem ji nenašla, tak kdybys na ni někde narazila…

    Reply
    • Šárka Hubáček says

      26.01.2015 at 16:05

      To jsem ráda, že ji někdo dělá stejně, Marci. :) Když jsem chtěla recept od někoho, pokaždé mi dal nějakou se šleháním (a nejčastěji s olejem), kterou jsem buď nenašlehala nebo nevyklopila.
      Kefírovou buchtu začnu hledat a určitě se pak podělím o recept.

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

prohledat Tvaroh a Povidla

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Podzim ♥

kaštanový koláč jedlé kaštany kaštanová mouka brownies čokoláda čokoládový koláč bez lepku bez mouky bez cukru bez přidaného cukru pomeranč gran marnier

Kaštanový koláč s čokoládou a pomerančem (bez lepku a cukru)

Tip na výlet

tvaroh&povidla

myTaste.cz
© 2021 · Šárka Hubáček