tvaroh&povidla

jídlo, káva & cestování

  • Home
  • Šárka
  • Recepty, články & recenze
  • Převodní tabulky
  • quark&jam (in English)
  • Kontakt

Bezlepkové mrkvové cupcakes

By Šárka Hubáček Leave a Comment

Už dlouho jsem chtěla vrátit na blog mrkvový dort a teď jsem se k tomu konečně dokopala. Navíc jsem si řekla, že bych mohla zkusit bezlepkovou variantu – mouku jsem nahradila mletými oříšky a bylo. Je to jednoduchý, rychlý a (se vší skromností) skvělý recept.

carrot cupcake gluten free bezlepkový bez lepku mrkvový mrkvové cupcake cupcakes dort dortíček recept jaroměřický fénix krémový smetanový sýr jaroměřická mlékárna

Jaroměřická mlékárna mě oslovila, jestli bych nechtěla vyzkoušet jejich smetanový sýr Fénix. Chtěla, a pak jsem začala rozmýšlet, co s ním udělám. Cheesecake? To by šlo… Ale pak jsem si vzpomněla na carrot cake, který jsem měla kdysi dávno na blogu. Našla jsem recept (mám je všechny uložené a občas do nich chodím hledat) a napadlo mě, co tak zkusit těsto bez lepku. Pohanková mouka už mi došla, ale lískooříšková moučka byla v šuplíku stále. A všechno ostatní jsem doma taky měla. Abych mohla vynechat kypřící prášek, vyšlehala jsem sníh z bílků, který těsto nadzvedne. Stačilo půl hodiny (a pak další půl hodiny na focení) a cupcakes byly na světě.

carrot cupcake gluten free bezlepkový bez lepku mrkvový mrkvové cupcake cupcakes dort dortíček recept jaroměřický fénix krémový smetanový sýr jaroměřická mlékárna

Fénix je sýr opravdu smetanový a v krabičce vypadá tuhý, ale stačí ho dobře rozmíchat lžící a bude krásně krémový. Cukru není potřeba moc a vanilka s citrusovou kůrou krém příjemně ovoní a osvěží. Těsto je hodně křehké, proto jezte cupcaky opatrně, ať je nemáte všude. :) A ještě jeden tip – na krémy je lepší igelitový cukrářský sáček – tím látkovým (pokud není dobře pogumovaný) protíká voda, která kape na těsto/krém.

carrot cupcake gluten free bezlepkový bez lepku mrkvový mrkvové cupcake cupcakes dort dortíček recept jaroměřický fénix krémový smetanový sýr jaroměřická mlékárna

A mé oblíbené okénko do historie: Do sladkých těst se mrkev přidává už od středověku. V těch dobách byla sladidla (cukr i med) drahá a sladká mrkev je dobře nahradila. Recept na mrkvový dort pochází ze švédského města Gothenburg, ale znovobjevil se v Británii během druhé světové války (ze stejného důvodu jako tenkrát ve středověku – mrkev byla dobře dostupné sladidlo). Ve Spojených státech se začal rozšiřovat během 60. let minulého století.

Bezlepkové mrkvové cupcakes
Recipe Type: dezert
Cuisine: britská, švédská
Prep time: 15 mins
Cook time: 20 mins
Total time: 35 mins
Serves: 10 cupcakes
Ingredients
  • Těsto
  • 200 g mrkve
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 75 g třtinového cukru
  • 120 ml rostlinného oleje
  • 50 g hrubě nasekaných ořechů
  • 130 g jemně mletých ořechů
  • 2 lžičky Pumpkin Pie Spice (nebo směsi skořice a zázvoru)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • [br] Krém
  • 300 g smetanového sýra – Jaroměřický Fénix
  • 1-2 lžíce (vanilkového) moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu nebo limety
Instructions
  1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Plech na muffiny vyložíme papírovými košíčky.
  2. Mrkev očistíme a nastrouháme najemno.
  3. Oddělíme bílky od žloutků. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s cukrem až zbělají, pak vmícháme olej.
  4. Ořechy s kořením dobře promícháme. Vmícháme žloutky s cukrem a olejem. Přidáme nastrouhanou mrkev a vanilku a dobře promícháme. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.
  5. Těsto rozdělíme do košíčků zhruba 1 cm pod okraj.
  6. Pečeme 15-20 minut – zkontrolujeme špejlí, že těsto nelepí.
  7. Hotové košíčky dáme vychladnout na mřížku.
  8. Suroviny na krém dobře vymícháme. Krém můžeme na košíčky jen rozetřít nebo nastříkat cukrářským sáčkem s ozdobnou špičkou.
Notes
Pro variantu s moukou nahradíme jemně mleté oříšky hladkou nebo špaldovou moukou.[br]Těsto má být hodně mokré. Pokud je však příliš řídké, přidáme ořechovou moučku, pokud naopak moc husté a hutné, naředíme lžičkou (rostlinného) mléka nebo vody.[br]Těsto můžeme upéct i v dortové formě o průměru 18-20 cm.
3.3.3070

 

Podělte se s ostaními ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Print this page
Print

Filed Under: 30 minut, bezlepkové, dezert, jaro, léto, ořechy, vanilka, Velikonoce, zelenina Tagged With: britská kuchyně, čaj o páté, oslava, piknik, pro děti, Valentýn

« Rebarborové crumble
Jahodová buchta s bazalkovým cukrem »

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

prohledat Tvaroh a Povidla

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Podzim ♥

Fish&Chips

Fish&Chips (Ryba s hranolky)

Tip na výlet

káva cold brew ledová studená káva louhování bird song arabika arabica ruční mlýnek hario česká pražírna

Domácí cold brew káva

myTaste.cz
© 2021 · Šárka Hubáček