Už dlouho jsem chtěla vrátit na blog mrkvový dort a teď jsem se k tomu konečně dokopala. Navíc jsem si řekla, že bych mohla zkusit bezlepkovou variantu – mouku jsem nahradila mletými oříšky a bylo. Je to jednoduchý, rychlý a (se vší skromností) skvělý recept.
Jaroměřická mlékárna mě oslovila, jestli bych nechtěla vyzkoušet jejich smetanový sýr Fénix. Chtěla, a pak jsem začala rozmýšlet, co s ním udělám. Cheesecake? To by šlo… Ale pak jsem si vzpomněla na carrot cake, který jsem měla kdysi dávno na blogu. Našla jsem recept (mám je všechny uložené a občas do nich chodím hledat) a napadlo mě, co tak zkusit těsto bez lepku. Pohanková mouka už mi došla, ale lískooříšková moučka byla v šuplíku stále. A všechno ostatní jsem doma taky měla. Abych mohla vynechat kypřící prášek, vyšlehala jsem sníh z bílků, který těsto nadzvedne. Stačilo půl hodiny (a pak další půl hodiny na focení) a cupcakes byly na světě.
Fénix je sýr opravdu smetanový a v krabičce vypadá tuhý, ale stačí ho dobře rozmíchat lžící a bude krásně krémový. Cukru není potřeba moc a vanilka s citrusovou kůrou krém příjemně ovoní a osvěží. Těsto je hodně křehké, proto jezte cupcaky opatrně, ať je nemáte všude. :) A ještě jeden tip – na krémy je lepší igelitový cukrářský sáček – tím látkovým (pokud není dobře pogumovaný) protíká voda, která kape na těsto/krém.
A mé oblíbené okénko do historie: Do sladkých těst se mrkev přidává už od středověku. V těch dobách byla sladidla (cukr i med) drahá a sladká mrkev je dobře nahradila. Recept na mrkvový dort pochází ze švédského města Gothenburg, ale znovobjevil se v Británii během druhé světové války (ze stejného důvodu jako tenkrát ve středověku – mrkev byla dobře dostupné sladidlo). Ve Spojených státech se začal rozšiřovat během 60. let minulého století.
- Těsto
- 200 g mrkve
- 2 vejce
- špetka soli
- 75 g třtinového cukru
- 120 ml rostlinného oleje
- 50 g hrubě nasekaných ořechů
- 130 g jemně mletých ořechů
- 2 lžičky Pumpkin Pie Spice (nebo směsi skořice a zázvoru)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- [br] Krém
- 300 g smetanového sýra – Jaroměřický Fénix
- 1-2 lžíce (vanilkového) moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- nastrouhaná kůra z 1 citronu nebo limety
- Troubu předehřejeme na 180 °C. Plech na muffiny vyložíme papírovými košíčky.
- Mrkev očistíme a nastrouháme najemno.
- Oddělíme bílky od žloutků. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s cukrem až zbělají, pak vmícháme olej.
- Ořechy s kořením dobře promícháme. Vmícháme žloutky s cukrem a olejem. Přidáme nastrouhanou mrkev a vanilku a dobře promícháme. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.
- Těsto rozdělíme do košíčků zhruba 1 cm pod okraj.
- Pečeme 15-20 minut – zkontrolujeme špejlí, že těsto nelepí.
- Hotové košíčky dáme vychladnout na mřížku.
- Suroviny na krém dobře vymícháme. Krém můžeme na košíčky jen rozetřít nebo nastříkat cukrářským sáčkem s ozdobnou špičkou.
Leave a Reply