Je to tak trochu experiment. Naštěstí netrpím žádnou alergií na jídlo, jen občasnou intolerancí laktózy. Proč tedy péct bezlepkově? Jednak se má vyzkoušet (skoro) všechno, jednak vím, že takový recept najde své úplatnění a v neposlední řadě se objevuje čím dál víc informací o tom, že není na škodu se lepku vyhýbat. Pokud na bezlepkový quiche přesto chuť nemáte (je vážně dobrý!), použijte tento korpus a náplň stejnou!
Péct bezlepkově není sranda. Tedy pokud nejde o recept přirozeně bez lepku = bez mouky. Při sladkém pečení můžete zkusit nahrazovat mletými ořechy, při slaném pak neobilnou moukou. Lepek najdete v pšenici (špalda je typ pšenice), žitu i ječmeni. Naštěstí se v obchodech objevují bezlepkové směsi na pečení, ale není to obvykle nic jiného než kukuřičná a rýžová mouka s nějakým škrobem (obvykle kukuřičným nebo tapiokovým) a pár dalšími přísadami. Linecké ani křehké těsto (jako je v tomto receptu) nechutná stejně jako z pšeničné mouky, protože ani nemůže.
Zkusila jsem si namíchat bezlepkovou mouku na linecké (1:1 hladká kukuřičná a hladká rýžová, zbylé suroviny, jak jste zvyklí) a na quiche. Výhoda je, že linecké je ihned měkké. Nevýhodou je, že s těstem se hůře pracuje (protože ho nedrží pospolu onen nežádoucí lepek). Na kynuté bezlepkové těsto si zatím netroufám, snad v budoucnu. :) Pokud trpíte nesnášenlivostí nebo alergií na lepek, vyzkoušejte toto základní těsto – pokud budete péct sladký koláč, přidejte lžíci cukru/medu/sirupu a použijte máslo. Vždy si zkontrolujte, jestli použité suroviny lepek neobsahují – ať už je to prášek do pečiva, hořčice, čokoláda nebo mléčný výrobek zahuštěný pšeničným škrobem.
Kukuřičnou i rýžovou mouku seženete buď v obchodech se zdravou výživou, ve vietnamských večerkách (alespoň v té ve Zlatnické ulici v Praze) nebo na internetu. Kromě těchto jsou na trhu i mouky pohankové, kaštanové, dýňové, ze lněného semínka a další.
- [br]Těsto:
- 90 g hladké kukuŕičné mouky
- 30 g hladké rýžové mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky bezlepkového prášku do pečiva
- 50 ml (olivového) oleje nebo másla
- 50 ml ledové vody
- [br] Náplň:
- 1 velká cibule
- 8 větších žampionů
- 100 g sýra (mozzarelly nebo čedaru)
- 1 lžíce olivového oleje
- pár snítek tymiánu
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 vejce
- 1 lžička hořčice
- lžička lístků tymiánu
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- Mouku smícháme se solí a práškem do pečiva.
- Přidáme olej a vodu a zpracujeme kompaktní těsto.
- Těsto rozdělíme na třetiny, zabalíme do fólie a necháme alespoň 30 minut odležet v lednici.
- Mezitím si nakrájíme na proužky cibuli, žampiony na šestiny a sýr nastrouháme.
- Na lžíci oleje necháme změknout cibuli, pak přidáme žampiony a tymián a zhruba 5 minut opékáme.
- V misce prošleháme smetanu s vejci, hořčicí, tymiánem, solí a pepřem.
- Troubu předehřejeme na 180 C.
- Do tří formiček o průměru 15 cm vmačkáme vychlazené těsto tak, aby tvořilo stejnoměrnou vrstvu na dně i po stranách. Těsto propícháme vidličkou.
- Pečeme 10 minut.
- Na upečené těsto rozdělíme sýr, žampiony s cibulí a smetanovou směs.
- Pečeme 20 minut do zezlátnutí.
Tak právě peču guiche vtroubě a až teď zjistila že jsem tam nezakomponovala sýr :-/ v ingrediencích sice napsaný je ale v postupu už ne a já na něj zapomněla :-/ tak uvidím co z toho vznikne
Děkuju za upozornění, sýr jsem do postupu dopsala. Doufám, že se quiche i tak povedl! :)