Vymýšlet snídaně, aby to nebylo pořád dokola pečivo nebo ovesná kaše, je poměrně náročné. Jogurt mi po ránu moc dobře nedělá, ale v kombinaci s rozleželými vločkami a jablkem mi naopak vyhovuje. Pokud tedy hledáte inspiraci na všední snídani (nebo svačinu), která nezabere víc než pět minut, jste na správném místě.
Za recept na vločky přes noc vděčíme švýcarskému lékaři Maximilianovi Bircher-Bennerovi, který je okolo roku 1900 začal podávat svým pacientům jako součást své revoluční diety bohaté na čerstvé ovoce a zeleninu. Původní recept na Bircher müsli obsahoval celé velké jablko (včetně slupky a jadřince), lžíci ořechů, lžíci vloček předem namočených ve 3 lžících vody, šťávu z půlky citronu a lžíci smetany, medu nebo slazeného kondenzovaného mléka. Moje verze připomíná trochu štrúdl a nejvíc mi chutná s oříšky, kokosem a čerstvým ovocem.
- 60 g (ovesných) vloček
- 1 lžička skořice
- 30 g (cca hrst) rozinek
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 125 ml jablečné šťávy
- 200 g bílého jogurtu
- 1 jablko, nastrouhané nahrubo
- [br]ovoce, oříšky, semínka k podávání
- Ve větší misce smícháme vločky se skořicí a rozinkami.
- Postupně přidáváme zbylé ingredience a dobře mícháme.
- Misku zakryjeme a dáme do lednice odležet přes noc.
- Ráno müsli rozdělíme do misek a ozdobíme ovocem, oříšky a/nebo semínky podle chuti.
Leave a Reply