Když mám narozeniny, moje maminka je obvykle první, kdo mi přeje. Rok co rok mě budí nebo mi volá ráno v 7.10. A já jsem tak trochu máma tohohle blogu, takže bych měla být první, kdo mu popřeje. Tak všechno nejlepší!
Od minulých narozenin se toho událo docela hodně: byli jsme v Londýně, Cambridge a Mnichově. Zažili jsme několik moc příjemných foodies akcí (kurzy, Restaurant Day, Kuloár a Street Food Festival), pořídili jsme si foťák, začala jsem psát pro Generaci 21 a přejmenovala jsem blog. Dostala jsem příležitost se ukázat ve F.O.O.D.u a v Dobrém ránu (slibuju, že ty recepty jednou vážně dodám). Taky jsem dokončila školu, ostříhala se a několikrát jsem si obarvila vlasy a začala jsem chodit do práce, co mě baví. Jinak se toho moc nezměnilo – moje sny zůstávají pořád stejné: cestovat, žít v Londýně, jednou si otevřít bistro (nebo si aspoň pořídit food truck), naučit se latte art, flákat se po kavárnách, číst si a psát.
Díky couchsurfingu (i cestování) jsme potkali spoustu zajímavých lidí, se kterými jsme tak trochu cestovali z našeho gauče. Poznali jsme tak Austrálii, Čínu, Ameriku, Británii, Francii, Nizozemí, Polsko a Itálii. A protože nechceme jezdit jen prstem po mapě, ještě teď v březnu se vydáme na výlet Paříž-Brusel-Eindhoven. Už se těším, ani v jednom městě jsem zatím nebyla, a přestože pracuji kousek od Petřína, vidět Eiffelovku bude asi trochu jiný zážitek. Taky mám v plánu znovu se zúčastnit Restaurant Day (v květnu) a pokud to vyjde, tak i nějakého Cupcake Cupu.
Normálně dorty nepeču, protože je neumím. A tenhle úvod začínám psát, když mám teprve napsaný recept, ale do samotného pečení jsem se ještě nepustila. Tak doufám, že se mi povede a bude dobrý i pěkný. Dodatek: S chutí i vzhledem dortu jsem spokojená. :) Nedal mi moc práce, nestresoval mě, takže z něj mám radost a třeba budu péct dorty častěji. Aby se mi vešel na podstavec, okrájela jsem ho na 13 cm a formu jsem měla 18cm. Výška korpusu tak odpovídá.
Schwarzwaldský dort budete znát z cukrárny. Je poměrně oblíbený – kdo by také neměl rád kombinaci čokolády, šlehačky a nakyslých višní? Správně se jmenuje Schwarzwälder Kirschtorte, tedy višňový dort z Černého lesa. Traduje se více verzí, jak ke svému jménu přišel – podle Schwarzwaldu (oblast Německa)? Nebo podle svého čokoládového korpusu? Nebo pro višňový likér kirsch, který je ve Schwarzwaldu oblíbený? Také je možnost, že jeho původ není německý, ale švýcarský. A nebo jeho jméno odkazuje na tradiční černo-bílo-červený šat černoleských dívek. Vyberte si, možností máte opravdu mnoho.
Odhaduje se, že poprvé se Schwarzwälder Kirschtorte objevil na lístku Café Agner v roce 1915. Jejich cukrářem byl tehdy Josef Keller, který se k receptu hlásí jako jeho tvůrce. Ovšem o prvenství se hlásí i Erwin Hildenbrand, cukrář z Tübingenu. Poměrně jisté však je, že po druhé světové válce si tento dort získával čím dál větší oblibu, a to nejen v Německu.
- 120 g másla
- 40 g hořké čokolády
- 200 g hladké mouky
- 200 g cukru
- 20 g kakaa
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 vejce
- 140 g podmáslí nebo jogurtu
- 50-75 ml horké vody
- [br]200 g kompotovaných višní + 2 lžíce šťávy
- 3 lžíce višňového džemu
- 3 lžíce višňového likéru
- 300 ml smetany ke šlehání
- čerstvé višně nebo hoblinky čokolády na ozdobu
- Troubu předehřejeme na 180 °C.
- Dortovou formu (ideálně tři) o průměru 18 cm vyložíme pečicím papírem. (Když stěny vymažeme máslem, papír se přilepí a nebude odpadávat.)
- Máslo s čokoládou rozpustíme na mírném ohni.
- Mouku smícháme s cukrem, práškem do pečiva a kakaem.
- Vejce s podmáslím/jogurtem promícháme.
- Mírně vychladlé máslo s čokoládou smícháme s mlékem a podmáslím/jogurtem a postupně vmícháme prosátou mouku. Přilijeme vodu a vymícháme hladké těsto.
- Těsto rozdělíme na třetiny (pokud máme tři formy, pečeme zaráz; pokud ne, pečeme každý korpus zvlášť), třetinu rozetřeme do formy a pečeme 15-20 minut.
- Dvě lžíce šťávy z kompotu smícháme s likérem.
- Upečené korpusy několikrát propícháme špejlí a pokapeme šťávou.
- Smetanu vyšleháme.
- Na servírovací talíř nebo podnos dáme první korpus, potřeme ho polovinou džemu, poklademe polovinu višní a polovinu šlehačky.
- Přiklopíme druhým korpusem, zopakujeme (džem, višně, šlehačka) a přiklopíme třetím korpusem.
- Vrchní korpus potřeme šlehačkou.
- Můžeme ozdobit čerstvými višněmi a/nebo hoblinkami čokolády.
všechno nejlepší! A doufám, že tvůrci blogu to pořádně oslaví! ;-)
Děkuji! Dali jsme si kus dortu, což je rozhodně kvalitní způsob oslavy. :)