tvaroh&povidla

jídlo, káva & cestování

  • Home
  • Šárka
  • Recepty, články & recenze
  • Převodní tabulky
  • quark&jam (in English)
  • Kontakt

Blog má 3. narozeniny: dort Schwarzwald (Black Forrest gâteau)

By Šárka Hubáček 2 Comments

Když mám narozeniny, moje maminka je obvykle první, kdo mi přeje. Rok co rok mě budí nebo mi volá ráno v 7.10. A já jsem tak trochu máma tohohle blogu, takže bych měla být první, kdo mu popřeje. Tak všechno nejlepší!

Schwarzwalder Kirschtorte Schwarzwald Black Forrest Gateau dort dortík višně čokoláda šlehačka narozeniny narozeninový

Od minulých narozenin se toho událo docela hodně: byli jsme v Londýně, Cambridge a Mnichově. Zažili jsme několik moc příjemných foodies akcí (kurzy, Restaurant Day, Kuloár a Street Food Festival), pořídili jsme si foťák, začala jsem psát pro Generaci 21 a přejmenovala jsem blog. Dostala jsem příležitost se ukázat ve F.O.O.D.u a v Dobrém ránu (slibuju, že ty recepty jednou vážně dodám). Taky jsem dokončila školu, ostříhala se a několikrát jsem si obarvila vlasy a začala jsem chodit do práce, co mě baví. Jinak se toho moc nezměnilo – moje sny zůstávají pořád stejné: cestovat, žít v Londýně, jednou si otevřít bistro (nebo si aspoň pořídit food truck), naučit se latte art, flákat se po kavárnách, číst si a psát.

Schwarzwalder Kirschtorte Schwarzwald Black Forrest Gateau dort dortík višně čokoláda šlehačka narozeniny narozeninový

Díky couchsurfingu (i cestování) jsme potkali spoustu zajímavých lidí, se kterými jsme tak trochu cestovali z našeho gauče. Poznali jsme tak Austrálii, Čínu, Ameriku, Británii, Francii, Nizozemí, Polsko a Itálii. A protože nechceme jezdit jen prstem po mapě, ještě teď v březnu se vydáme na výlet Paříž-Brusel-Eindhoven. Už se těším, ani v jednom městě jsem zatím nebyla, a přestože pracuji kousek od Petřína, vidět Eiffelovku bude asi trochu jiný zážitek. Taky mám v plánu znovu se zúčastnit Restaurant Day (v květnu) a pokud to vyjde, tak i nějakého Cupcake Cupu.

Normálně dorty nepeču, protože je neumím. A tenhle úvod začínám psát, když mám teprve napsaný recept, ale do samotného pečení jsem se ještě nepustila. Tak doufám, že se mi povede a bude dobrý i pěkný. Dodatek: S chutí i vzhledem dortu jsem spokojená. :) Nedal mi moc práce, nestresoval mě, takže z něj mám radost a třeba budu péct dorty častěji. Aby se mi vešel na podstavec, okrájela jsem ho na 13 cm a formu jsem měla 18cm. Výška korpusu tak odpovídá.

Schwarzwalder Kirschtorte Schwarzwald Black Forrest Gateau dort dortík višně čokoláda šlehačka narozeniny narozeninový

Schwarzwaldský dort budete znát z cukrárny. Je poměrně oblíbený – kdo by také neměl rád kombinaci čokolády, šlehačky a nakyslých višní? Správně se jmenuje Schwarzwälder Kirschtorte, tedy višňový dort z Černého lesa. Traduje se více verzí, jak ke svému jménu přišel – podle Schwarzwaldu (oblast Německa)? Nebo podle svého čokoládového korpusu? Nebo pro višňový likér kirsch, který je ve Schwarzwaldu oblíbený? Také je možnost, že jeho původ není německý, ale švýcarský. A nebo jeho jméno odkazuje na tradiční černo-bílo-červený šat černoleských dívek. Vyberte si, možností máte opravdu mnoho.

Odhaduje se, že poprvé se Schwarzwälder Kirschtorte objevil na lístku Café Agner v roce 1915. Jejich cukrářem byl tehdy Josef Keller, který se k receptu hlásí jako jeho tvůrce. Ovšem o prvenství se hlásí i Erwin Hildenbrand, cukrář z Tübingenu. Poměrně jisté však je, že po druhé světové válce si tento dort získával čím dál větší oblibu, a to nejen v Německu.

Dort Schwarzwald (Black Forrest gâteau)
Recipe Type: dezert
Prep time: 1 hour
Cook time: 1 hour
Total time: 2 hours
Serves: 8-10
Ingredients
  • 120 g másla
  • 40 g hořké čokolády
  • 200 g hladké mouky
  • 200 g cukru
  • 20 g kakaa
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 vejce
  • 140 g podmáslí nebo jogurtu
  • 50-75 ml horké vody
  • [br]200 g kompotovaných višní + 2 lžíce šťávy
  • 3 lžíce višňového džemu
  • 3 lžíce višňového likéru
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • čerstvé višně nebo hoblinky čokolády na ozdobu
Instructions
  1. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  2. Dortovou formu (ideálně tři) o průměru 18 cm vyložíme pečicím papírem. (Když stěny vymažeme máslem, papír se přilepí a nebude odpadávat.)
  3. Máslo s čokoládou rozpustíme na mírném ohni.
  4. Mouku smícháme s cukrem, práškem do pečiva a kakaem.
  5. Vejce s podmáslím/jogurtem promícháme.
  6. Mírně vychladlé máslo s čokoládou smícháme s mlékem a podmáslím/jogurtem a postupně vmícháme prosátou mouku. Přilijeme vodu a vymícháme hladké těsto.
  7. Těsto rozdělíme na třetiny (pokud máme tři formy, pečeme zaráz; pokud ne, pečeme každý korpus zvlášť), třetinu rozetřeme do formy a pečeme 15-20 minut.
  8. Dvě lžíce šťávy z kompotu smícháme s likérem.
  9. Upečené korpusy několikrát propícháme špejlí a pokapeme šťávou.
  10. Smetanu vyšleháme.
  11. Na servírovací talíř nebo podnos dáme první korpus, potřeme ho polovinou džemu, poklademe polovinu višní a polovinu šlehačky.
  12. Přiklopíme druhým korpusem, zopakujeme (džem, višně, šlehačka) a přiklopíme třetím korpusem.
  13. Vrchní korpus potřeme šlehačkou.
  14. Můžeme ozdobit čerstvými višněmi a/nebo hoblinkami čokolády.
Notes
Pro hezčí okraje můžeme dort okrájet. Nejlépe to jde tak, že na korpus položíme talíř zvolené velikosti a opatrně ho objedeme ostrým nožem.[br]Inspirace: http://www.bbcgoodfood.com/recipes/2303676/black-forest-gteau
3.2.2929

 

Podělte se s ostaními ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Print this page
Print

Filed Under: čokoláda, dezert, jak pejsek s kočičkou..., ovoce, pro dlouhou chvíli Tagged With: čaj o páté, dinner party, oslava, Valentýn

« Tarte flambée (cibulový koláč se slaninou)
Lehká čokoládová pěna (Mousse au chocolat) »

Comments

  1. B. says

    07.03.2015 at 18:23

    všechno nejlepší! A doufám, že tvůrci blogu to pořádně oslaví! ;-)

    Reply
    • Šárka Hubáček says

      08.03.2015 at 00:29

      Děkuji! Dali jsme si kus dortu, což je rozhodně kvalitní způsob oslavy. :)

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

prohledat Tvaroh a Povidla

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Podzim ♥

srnčí na víně

Srnčí dušené v červeném víně

Tip na výlet

Zdroj fotky

Káva: kavárny & espresso

myTaste.cz
© 2021 · Šárka Hubáček