tvaroh&povidla

jídlo, káva & cestování

  • Home
  • Šárka
  • Recepty, články & recenze
  • Převodní tabulky
  • quark&jam (in English)
  • Kontakt

Blog má 4. narozeniny: Kokosové brownies s višněmi (bez lepku a laktózy)

By Šárka Hubáček Leave a Comment

Jsem klasik. Evidentně hlavně o narozeninách. Začátkem března to byly 4 roky, co jsem se pustila do blogování (a v polovině června 2014 se z malého bloku stal tvaroh&povidla). Loni jsem na oslavu upekla klasický dort Schwarzwald a abych držela pomyslnou červenou nit, zůstala jsem u stejných základních surovin – čokolády a višní. Tentokrát je to bez lepku a bez laktózy, takže si to užije i spousta ehm… nesnášenlivců! :)

kokosové brownies kokos višně bez lepku bezlepkové bez laktózy bez mléka bez másla bez mouky čokoládový dezert

Hepy brzdej! Sfoukneme svíčku a uděláme krátké shrnutí. Od března 2015 to stálo za to. Cestovala jsem víc než kdy dřív a to mě vážně baví. Podívala jsem se do Francie, Belgie (2x), Nizozemí (2x), Británie a Švédska. V půlce loňského roku jsme se navíc z Prahy přestěhovali do Mnichova – ano, toho německého. Kdybychom se stěhovali jednou, byla by to nuda, proto jsme v Mnichově vystřídali pět bytů. S klidným srdcem vám tedy můžu k bydlení doporučit například okolí Münchner Freiheit, naopak v Sendlingu se budete nudit. Pokud navíc máte kolo, ušetříte za lítačku a ani se nebudete muset trápit tím, jak správně označit Streifenkartu!

kokosové brownies kokos višně bez lepku bezlepkové bez laktózy bez mléka bez másla bez mouky čokoládový dezert

Bavorská epizoda ale skončila a naším aktuálním domovem je Nordrhein-Westfalen, tedy Severní Porýní-Vestfálsko. Od dubna bydlíme v Düsseldorfu, městě námořníků, ajťáků, marketérů, muzejníků, galeristů, japanologů, kebabářů a pilotů low-costových aerolinek. :) Snad se tedy cestování a ochutnávání cizích kultur povede i tento rok a já se budu moct podělit o zážitky, kterých si neskutečně vážím. Cestování je totiž obrovsky obohacující ve všech směrech. Naučíte se vidět svět z jiné, otevřenější perspektivy. Svět není černobílý, jen je občas těžké to vidět nebo si to přiznat.

kokosové brownies kokos višně bez lepku bezlepkové bez laktózy bez mléka bez másla bez mouky čokoládový dezert zmrzlina

Kromě změny prostředí byl uplynulý rok výjimečný spoustou dalších věcí – na Kávových kurzech Petry Veselé jsem se naučila základní přípravu espressa a latte art, s pomocí Gwila Daviese jsem úspěšně složila baristickou zkoušku SCAE. Teď už jen zbývá vyměnit copywriting za práci v kavárně – a to mám v plánu na letošní rok (nebo to aspoň dělat půl na půl). Na doma jsem si pořídila V60, aeropress, chemex a Ceramill mlýnek a učím svoje okolí pít filtrovanou kávu. :) Koupila jsem si puntíkované kolo s proutěným košíkem, začala jsem se učit německy (ne že by mi to šlo), vyzkoušela jsem si malování na plátno a taky jsem objevila kouzlo Star Wars, Game of Thrones a X-Files.

Kokosové brownies s malinami (bez lepku a laktózy)
Recipe Type: dezert
Prep time: 15 mins
Cook time: 25 mins
Total time: 40 mins
Serves: cca 20 kousků
Ingredients
  • 100 g kokosového krému
  • 50 g kokosového oleje
  • 150 g hořké čokolády
  • 30 g kakaa
  • 65 g najemno rozmixovaného strouhaného kokosu
  • 2 vejce
  • 70 g třtinového cukru
  • velká hrst vypeckovaných višní
Instructions
  1. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  2. Menší čtvercovou nebo obdélníkovou formu s vyšším okrajem a hranou cca 20-25 cm vyložíme pečicím papírem.
  3. Do rendlíku dáme kokosový krém, olej a čokoládu a na mírném plameni (nebo ve vodní lázni) rozpustíme. Pak sundáme z ohně a necháme mírně vychladnout.
  4. Kakao dobře promícháme s kokosovou moukou.
  5. Vejce šleháme přibližně 8 minut, v polovině přidáme cukr a šleháme, až vznikne světle žlutá pěna.
  6. K vejcím přilijeme čokoládovou směs a pozvolna promícháme. Nejlépe stěrkou, kterou “otřeme” stěny mísy a nadzvedneme středem – opakujeme, dokud není směs dobře promíchaná.
  7. Na čokoládovou směs prosijeme kakao s kokosem a opět dobře promícháme.
  8. Hotové těsto nalijeme do formy a posypeme višněmi.
  9. Pečeme přibližně 20 minut – brownies by měly být hutné a uprostřed mokré. (Těsto během pečení naskočí a při chladnutí opět spadne; je to v pořádku.)
  10. Brownies necháme úplně vychladnout.
3.4.3177

 

Podělte se s ostaními ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Print this page
Print

Filed Under: 60 minut, bezlepkové, čokoláda, ořechy Tagged With: bez laktózy, čaj o páté, dinner party, piknik, pro děti, Valentýn

« Káva: kavárny & espresso
Višňová bublanina »

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

prohledat Tvaroh a Povidla

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Podzim ♥

smoothie jahoda bazalka máta meloun banán

Jahodové smoothie s melounem a bazalkou

Tip na výlet

kuřecí vývar

Kuřecí vývar

myTaste.cz
© 2021 · Šárka Hubáček