Lidé se prý dělí na sovy a skřivany – tedy na ty, kdo mají raději večery (noci) a ty, kdo si s chutí užívají rána. Jsem sova. Dokážu být vzhůru skoro do rozednění, ale východy Slunce by mi vyhovovalo vidět tak v deset ráno. Práce z domu má výhodu, že si organizujete čas podle sebe. A dokud můžu, tak si ponocování a vyspávání ráda užiju. Protože ráno nikam nepospíchám, můžu přípravě snídaně věnovat třeba půl hodiny. Jenže… To bych nebyla já. Jídla jako lívance dělám maximálně o víkendu, protože v týdnu se mi jednoduše nechce.
Proto úplně chápu, že naprostá většina lidí má stanovený čas, v kolik musí nebo chce odejít do práce. Pokud patříte mezi ty, kdo má od probuzení do sprintu na autobus jen patnáct minut, schovejte si recept na klidnější dny. Třeba víkend, prázdniny nebo až budete nemocní. Zhruba polovinu těsta tvoří ovoce, díky kterému jsou palačinky nejen nezvykle barevné, ale i přirozeně nasládlé a plné vitaminů :)
Je skvělá chuť málo? Potřebujete další důvod, proč se do lívanců pustit? Borůvky jsou skvělé pro zrak, imunitu, prodlužují život a chrání před stařeckou demencí, snižují hladinu cholesterolu, mají uklidňující schopnosti i spoustu dalších pozitivních vlastností. Maliny jsou cenným antioxidantem a pomáhají při horečkách a zánětech. Doufám, že teď už neváháte a míříte pro mixér!
Na lívancové i palačinkové těsto je výborné použít tyčový mixér – nejsou pak v něm hrudky. Na palačinky je vždy tekutější (ale je dobré těsto pokaždé před nalitím na pánev promíchat), na lívance naopak poměrně hutné. Nebojte se toho a nepřidávejte mléko, nedržely by pak tvar. Pokud vyměníte celozrnnou mouku za hladkou nebo bezlepkovou, je možné, že ji naopak budete muset trochu přidat. Různé mouky různě sají tekutiny.
Recept na klasické lívance najdete tady a na naprosto osvědčené palačinky tady.
- 1 hrnek borůvek (čerstvých nebo mražených)
- 1/2 hrnku malin (čerstvých nebo mražených)
- 1 zralý banán
- 200 ml kokosového mléka
- 1 vejce
- 200 g celozrnné mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- špetka mleté skořice
- [br]olej na smažení
- [br]K podávání – podle chuti:
- med
- oříšky
- semínka
- ovoce nebo ovocná omáčka
- jogurt (bílý, rostlinný)
- Polovinu borůvek a malin, banán, mléko a vejce rozmixujeme dohladka.
- Mouku smícháme s práškem do pečiva, solí a skořicí. Suchou směs postupně vmícháme (nebo vmixujeme) k tekuté směsi.
- Těsto přelijeme do mísy a vmícháme zbylé borůvky a maliny.
- Na pánvi rozehřejeme olej a pomocí papírové utěrky ho rozetřeme tak, aby dno pokrývala jen tenká souvislá vrstva.
- Na pánev dáme vždy dvě až tři lžíce těsta a jakmile se vytvoří bubliny, obrátíme. Smažíme asi minutu z každé strany. (První lívanečky se dělají nejpomaleji.)
- Hotové lívance podáváme teplé.
Leave a Reply