tvaroh&povidla

jídlo, káva & cestování

  • Home
  • Šárka
  • Recepty, články & recenze
  • Převodní tabulky
  • quark&jam (in English)
  • Kontakt

Brioška na burgery

By Šárka Hubáček 4 Comments

Najít tu správnou housku, bulku, briošku, prostě kousek pečiva, do kterého dát burger, nebylo úplně jednoduché. Nejsem typ pekařky, která by si stoupla k lince a zkoušela přidávat a ubírat ingredience tak dlouho, až objeví ten nejlepší recept. Jen výjimečně se mi to podaří, jindy se však držím toho, co jsem někde vyčetla. A právě tyto briošky jsou přesně jedním z těch receptů. Blogerka Koko z Menu domů přišla s houskami, které jsou přesně takové, jaké být mají. Pekla jsem je už tolikrát, že recept zdomácněl. Několik drobností jsem však upravila podle sebe. Dlouhodobě se mi osvědčilo míchat sůl do mouky předem a kvásek dělat rovnou v důlku v mouce (a z instantního droždí, které doma vydrží déle a mám s ním lepší zkušenosti).

brioška houska bulka burger hamburger

Těsto je řidší, nebojte se toho, ale pracujte s ním opatrně. Díky vyššímu obsahu vody jsou briošky nadýchané, nedrobí se a nedusí. Toto těsto je jedno z mála, které zadělávám ručně – 5-10 minut hnětu vařečkou, dokud v těstě nejsou žádné žmolky a je hladké. Pak ho jen jemně zapráším moukou a dám kynout. Těsto je lepivé i po vykynutí, proto plochu dobře pomoučím a dělím ho stěrkou. Při tvoření jednotlivých bochánků si pak hojně moučím ruce, aby se mi těsto nelepilo a povrch nepotrhal. Pokud se na plechu mírně rozjedou, nevadí, naskočí i tak (znamená to vyšší obsah vody – ale s moukou je pořád potřeba opatrně, ať nejsou suché).

těsto brioška houska bulka burger hamburger

 

Briošek si můžete udělat víc a dát do mrazáku. Rozmrzají překvapivě rychle (řekněme během dvou tří hodin při pokojové teplotě) a jsou pořád stejně dobré. Rozhodně lepší než trvanlivé “víkendové pečivo”.

brioška houska bulka burger hamburger

 

Proč brioška? Brioška, francouzsky brioch, je nasládlé bílé pečivo, jehož původ lze dohledat již v 15. století. Přestože se často kombinuje s čokoládou či ovocem a patří tedy spíše mezi dezerty, z nějakého důvodu se tento typ sladké houstičky stal součástí amerických hamburgerů. Díky své konzistenci skvěle saje omáčky (opečení zabrání úplnému rozmočení) a během konzumace se nedrobí nerozpadá. Říkat jim však můžete, jak chcete, hlavní je, aby Vám chutnal samotný výsledek.

Brioška na burgery
Recipe Type: pečivo
Prep time: 75 mins
Cook time: 15 mins
Total time: 1 hour 30 mins
Serves: 4, 6, 8 (podle velikosti)
Ingredients
  • 275-300 g hladké mouky + na pomoučení
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička sušeného droždí
  • 1,5 lžičky cukru
  • 170-200 ml teplé vody
  • 20 ml slunečnicového nebo řepkového oleje
  • 1 vejce
  • (sezamové semínko na posypání)
Instructions
  1. Mouku dáme do mísy, smícháme se solí. Uprostřed uděláme důlek, do něj dáme droždí, cukr a trochu vody. Promícháme a necháme vzejít kvásek – obsah důlku vzkypí a zbublinkovatí (cca 10 minut).
  2. Zbytek vody promícháme s olejem a polovinou rozkvedlaného vejce.
  3. Druhou polovinu vejce rozmícháme s trochou studené vody – na potření briošek před pečením.
  4. Umícháme lehce lepivé a trochu řidší těsto. Podle potřeby přidáme trochu mouky nebo vody. Těsto zlehka pomoučíme, mísu zakryjeme čistou utěrkou nebo potravinářskou fólií a dáme na 45 minut kynout do tepla.
  5. Plech vyložíme pečicím papírem.
  6. Z vykynutého těsta uděláme 4 – 6 stejně velkých bulek. Briošky dáme na plech kousek od sebe a svárem dolů. Dáme na teplé místo na 15 minut kynout.
  7. Troubu předehřejeme na 200 °C.
  8. Vykynuté briošky potřeme vejcem (můžeme posypat sezamem) a pečeme 9-15 minut (podle velikosti briošek) dozlatova.
  9. Hotové briošky zakryjeme čistou utěrku, aby se zapařily a zvláčněly. (Pokud zapomeneme, nepanikaříme, zvláční i tak.) Necháme vychladnout.
  10. Briošky před podáváním opečeme rozkrojenou stranou.
Notes
Upečené a vychladlé briošky můžeme zamrazit nebo jeden den uchovat v uzavíratelném sáčku.[br]Část mouky (zhruba 1/4-1/3) můžeme nahradit moukou špaldovou či celozrnnou.[br]Inspirace: Menu domů
3.2.1311

 

Podělte se s ostaními ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Print this page
Print

Filed Under: pečivo, pro dlouhou chvíli

« Fish&Chips (Ryba s hranolky)
Hovězí burger »

Comments

  1. Metynka says

    13.08.2014 at 14:29

    Geniálny recept! Briošky som robila za posledný mesiac asi desaťkrát. Dnes, kôli lenivost, skúšam cesto upiecť v celku, som zvedavá na veľkú briošku. Su úžasné, mäkké, k hamburgerom aj Nutelle :)

    Reply
    • Šárka Hubáčková says

      20.08.2014 at 21:38

      To mám radost, díky a ať se experimentování daří! :)

      Reply
  2. Peta says

    11.11.2014 at 01:25

    Ale me nevyskocily:(((( jen trochu ale na burgra to asi nebude, testo pekne kynulo ale na plechu se rozplacly asi hodne vody a malo mouky…

    Reply
    • Šárka Hubáčková says

      11.11.2014 at 11:52

      Možná to vážně bude poměrem vody a mouky. Občas mouka saje míň. Když mám pocit, že je těsto hodně hydratované, použiju víc mouky při podsypávání. Bulky před kynutím na plechu musí být měkké, ale nesmí se roztíkat. Pokud by pak byly tuhé, možná by stálo za zvážení dát je do “formy” – třeba z tvrdého papíru udělat kroužek cca 2 cm vysoký, ve kterém by briošky kynuly, a pak se i pekly. Vyzkoušené to ale nemám, je to jen nápad… :)

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

prohledat Tvaroh a Povidla

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Podzim ♥

Foodie týden: foodstyling a Kuloár

Tip na výlet

avocado cookies biscuits avokádové sušenky čokoláda avokádo vegan bezlaktózové vez laktózy bez mléka lactose free

Intolerance laktózy a alergie na mléčnou bílkovinu

myTaste.cz
© 2021 · Šárka Hubáček