tvaroh&povidla

jídlo, káva & cestování

  • Home
  • Šárka
  • Recepty, články & recenze
  • Převodní tabulky
  • quark&jam (in English)
  • Kontakt

Bublanina s lesním ovocem

By Šárka Hubáček Leave a Comment

Moc často takové ty “obyčejnější” buchty na plech nepeču. Vlastně ani nevím proč, protože u nás doma se dělaly běžně a vždycky mi chutnaly. Bublanina byla specialita mojí starší ségry Lenky, která ji nejčastěji dělávala s bílým jogurtem. Ten jsem zapomněla koupit, tak jsem ji upekla jen z těch nejzákladnějších surovin, co mám doma vždycky po ruce.

bublanina lesní plody ovoce maliny jahody rybíz višně ostružiny buchta koláč na plech rychlý jednoduchý

Je podle vás bublanina buchta nebo koláč? Pokud si dobře pamatuju, my jsme tomuhle typu většinou říkali koláč na plech. Buchty byly klasické “Honzovy” – s tvarohem nebo povidly, koláč zase velký vdolek a koláčky malé svatební/hodové vdolečky od paní Němcové (plněné tvarohem, namočené do cukru s rumem a posypané ořechy). Kromě koláčů na plech – většinou to byla buď právě bublanina (pokud pekla ségra), nebo lívanec z kynutého těsta (ten umí skvěle máma), jsme ještě mívali roládu, které se bojím… Zkoušela jsem makronky, odpalované těsto, soufflé i fondant, ale do rolády jsem se ještě nepustila. Připadá mi složité upéct tenký piškot, který při srolování nepopraská. Navíc neumím udělat ani klasický máslový krém… Jednou se do toho pustím, ale zatím spoléhám na mámu. :)

bublanina lesní plody ovoce maliny jahody rybíz višně ostružiny buchta koláč na plech rychlý jednoduchý

Je mi jasné, že směs “lesního” ovoce není nic, co by mělo v půlce března sezónu. Ale upřímně – kdo z vás nemá v mrazáku zásoby ze zahrady nebo pytlík něčeho koupeného? Naši balkónovou malinu jsme do Německa nestěhovali a celková letní úroda stejně nedá víc než dvě tři hrsti, proto jsem se pro svoji směs jahod, malin, ostružin, rybízu a višní vydala do mrazáku místního supermarketu. Takhle budeme mít kousek léta k snídani už teď, tak co by ne?

bublanina lesní plody ovoce maliny jahody rybíz višně ostružiny buchta koláč na plech rychlý jednoduchý

Bublanina s lesním ovocem
Recipe Type: dezert, snídaně & svačina
Cuisine: česká
Prep time: 10 mins
Cook time: 30 mins
Total time: 40 mins
Serves: 1 koláč
Ingredients
  • 125 g másla
  • 250 ml mléka
  • 350 g mouky (175 g hladké + 175 g polohrubé / 260 g hladké + 90 g hrubé)
  • 150 g (hnědého) cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 2 hrsti lesního ovoce (mražené necháme povolit a okapat)
  • [br]moučkový cukr podle chuti
Instructions
  1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Plech o rozměru 20 x 30 cm (nebo kulatou koláčovou formu) vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme a vysypeme.
  2. Máslo a mléko dáme do rendlíku a rozpustíme.
  3. Mouku smícháme s cukrem, práškem do pečiva a solí.
  4. K suché směsi přidáme máslo s mlékem a vejce a vymícháme hladké těsto. (Můžeme použít šlehač.)
  5. Těsto nalijeme na plech a hustě posypeme ovocem.
  6. Pečeme cca 30-40 minut. Že je bublanina hotová, poznáme tak, že zapíchnutá špejle vyjde z těsta čistá.
  7. Koláč necháme vychladnout. Před podáváním můžeme poprášit moučkovým cukrem.
Notes
Bublaninu můžeme upéct i tenčí na velkém plechu. Doba pečení bude přibližně 20-30 minut.[br]Ovoce je důležité vždy nechat okapat – příliš mnoho tekutiny zabrání v propečení těsta.
3.4.3177

 

Podělte se s ostaními ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Print this page
Print

Filed Under: 60 minut, dezert, léto, ovoce, snídaně & svačina Tagged With: čaj o páté, česká kuchyně, piknik, pro děti, Valentýn

« Čokoládová pěna z avokáda
Sušenky z vloček s brusinkami »

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

prohledat Tvaroh a Povidla

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Podzim ♥

welsh rarebit čedar sýr toust toast zapečený jablko cider britský velšský chléb

Sýrový toast s jablkem (Welsh rarebit)

Tip na výlet

pistáciové friands pistácie koláčky bochánky francouzská kuchyně

Pistáciové friands (Friands à la pistache)

myTaste.cz
© 2021 · Šárka Hubáček