Moc často takové ty “obyčejnější” buchty na plech nepeču. Vlastně ani nevím proč, protože u nás doma se dělaly běžně a vždycky mi chutnaly. Bublanina byla specialita mojí starší ségry Lenky, která ji nejčastěji dělávala s bílým jogurtem. Ten jsem zapomněla koupit, tak jsem ji upekla jen z těch nejzákladnějších surovin, co mám doma vždycky po ruce.
Je podle vás bublanina buchta nebo koláč? Pokud si dobře pamatuju, my jsme tomuhle typu většinou říkali koláč na plech. Buchty byly klasické “Honzovy” – s tvarohem nebo povidly, koláč zase velký vdolek a koláčky malé svatební/hodové vdolečky od paní Němcové (plněné tvarohem, namočené do cukru s rumem a posypané ořechy). Kromě koláčů na plech – většinou to byla buď právě bublanina (pokud pekla ségra), nebo lívanec z kynutého těsta (ten umí skvěle máma), jsme ještě mívali roládu, které se bojím… Zkoušela jsem makronky, odpalované těsto, soufflé i fondant, ale do rolády jsem se ještě nepustila. Připadá mi složité upéct tenký piškot, který při srolování nepopraská. Navíc neumím udělat ani klasický máslový krém… Jednou se do toho pustím, ale zatím spoléhám na mámu. :)
Je mi jasné, že směs “lesního” ovoce není nic, co by mělo v půlce března sezónu. Ale upřímně – kdo z vás nemá v mrazáku zásoby ze zahrady nebo pytlík něčeho koupeného? Naši balkónovou malinu jsme do Německa nestěhovali a celková letní úroda stejně nedá víc než dvě tři hrsti, proto jsem se pro svoji směs jahod, malin, ostružin, rybízu a višní vydala do mrazáku místního supermarketu. Takhle budeme mít kousek léta k snídani už teď, tak co by ne?
- 125 g másla
- 250 ml mléka
- 350 g mouky (175 g hladké + 175 g polohrubé / 260 g hladké + 90 g hrubé)
- 150 g (hnědého) cukru
- 2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 2 vejce
- 2 hrsti lesního ovoce (mražené necháme povolit a okapat)
- [br]moučkový cukr podle chuti
- Troubu předehřejeme na 180 °C. Plech o rozměru 20 x 30 cm (nebo kulatou koláčovou formu) vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme a vysypeme.
- Máslo a mléko dáme do rendlíku a rozpustíme.
- Mouku smícháme s cukrem, práškem do pečiva a solí.
- K suché směsi přidáme máslo s mlékem a vejce a vymícháme hladké těsto. (Můžeme použít šlehač.)
- Těsto nalijeme na plech a hustě posypeme ovocem.
- Pečeme cca 30-40 minut. Že je bublanina hotová, poznáme tak, že zapíchnutá špejle vyjde z těsta čistá.
- Koláč necháme vychladnout. Před podáváním můžeme poprášit moučkovým cukrem.
Leave a Reply