tvaroh&povidla

jídlo, káva & cestování

  • Home
  • Šárka
  • Recepty, články & recenze
  • Převodní tabulky
  • quark&jam (in English)
  • Kontakt

Celozrnné palačinky s pečenou řepou, sýrem a ořechy

By Šárka Hubáček Leave a Comment

Že nejsou jen oleje slunečnicové a řepkové, už víme dlouho. Olivový používáme v kuchyni stále častěji, palmovému se vyhýbáme a co ty další? Ořechový, sezamový, hroznový, makový, konopný, dýňový, … Málo jich není a rozhodně si zaslouží mít místo v našich kuchyních. Do celozrnných palačinek jsem přidala ořechový, který skvěle podtrhne jejich chuť.

celozrnné palačinky slané palačinky palačinka celozrnná mouka bez mlékasójové mléko bez laktózy vegetariánské pečená červená řepa rukola feta balkánský sýr vlašské ořechy bohemia olej ořechový olej olej z vlašských ořechů

Když mi z Bohemia Olej přišla nabídka vyzkoušet jejich oleje, neváhala jsem. Ořechový dnes běžně používám do salátů, vyzkoušela jsem ho dokonce na caprese, když jsme byli v Mnichově první den a byl to jediný olej v kuchyni – musím říct, že k rajčatům, mozzarelle a bazalce se hodí naprosto skvěle! Má úžasnou ořechovou chuť, která je tak akorát výrazná i jemná. A to se mi na něm líbí.

Rozhodně se “exotických” olejů nebojte. Do kuchyně přinesou zajímavý akcent a navíc podpoří Vaše zdraví. Olej z vlašských ořechů je vhodný jak pro studenou, tak teplou kuchyni a své uplatnění najde všude, kde je žádoucí vůně a chuť vlašských ořechů. Navíc obsahuje omega 3 mastné kyseliny i kyselinu linolovou. Tyto látky jsou pro tělo důležité – pomáhají snižovat hladinu cholesterolu, udržují správné fungování očí, mozku, nervového systému. Kyselina linolová také zabraňuje vzniku sraženin v cévách a pomáhá při zánětech. V oleji z vlašských ořechů najdeme také vitaminy skupiny B, fosfor, draslík, železo, hořčík, vápník, mangan, zinek a měď.

celozrnné palačinky slané palačinky palačinka celozrnná mouka bez mlékasójové mléko bez laktózy vegetariánské pečená červená řepa rukola feta balkánský sýr vlašské ořechy bohemia olej ořechový olej olej z vlašských ořechů

 

Protože je podzim, vybrala jsem k naplnění pečenou červenou řepu, ořechy a sýr. Začátkem léta jsem palačinky plnila směsí cibule, žampionů, cukety a chřestu. V zimě si je dokážu představit s kousky pečené kořenové zeleniny a dýně a v létě třeba s račaty, mozzarellou a bazalkou. K řepě se ořechy skvěle hodí, proto s ní i lžíce ořechového oleje v celozrnném těstě krásně ladí. PS. Náplní nešetřete, aby byly palačinky syté a zároveň nebyly suché. A pokud se suché palačinky bojíte, můžete ji potřít krémovým (kozím) sýrem, cibuládou, zakysanou smetanou nebo třeba fíkovou marmeládou – berte ale ohled na to, jakou zvolíte náplň. :)

celozrnné palačinky slané palačinky palačinka celozrnná mouka bez mlékasójové mléko bez laktózy vegetariánské pečená červená řepa rukola feta balkánský sýr vlašské ořechy bohemia olej ořechový olej olej z vlašských ořechů

 

Celozrnné palačinky s pečenou řepou, sýrem a ořechy
Recipe Type: hlavní chod
Prep time: 10 mins
Cook time: 20 mins
Total time: 30 mins
Serves: 4 porce
Ingredients
  • 200 g celozrnné mouky
  • 500 ml sójového mléka
  • 2 vejce
  • 1 lžíce oleje z vlašských ořechů (např. Bohemia Olej)
  • špetka soli
  • špetka čerstvě mletého černého pepře
  • olej nebo máslo na smažení
  • [br]Náplň:
  • 1 pečená řepa
  • 2 velké hrsti špenátových listů nebo rukoly
  • 1 lžíce oleje z vlašských ořechů nebo másla
  • malá hrst vlašských ořechů
  • balkánský sýr, feta nebo kozí sýr
Instructions
  1. Do velké mísy dáme mouku. Postupně přiléváme mléko a důkladně mícháme, aby se rozmíchaly všechny hrudky. Pak vmícháme rozšlehaná vejce a olej. Osolíme a opepříme. Těsto má mít řídkou konzistenci.
  2. Velkou pánev řádně rozehřejeme a potřeme tenkou vrstvou oleje nebo másla. Vlijeme šufánek těsta a krouživým pohybem necháme těsto roztéci po celé pánvi. Smažíme dozlatova z obou stran. Otočíme, když je těsto na povrchu ztuhlé (už na něm nejsou žádné mokré části) – tj. asi minutu až dvě minuty. S každou další palačinkou se zkracuje délka smažení. Přidáváme máslo, jen když je potřeba a palačinky se lepí k pánvi.
  3. Hotové palačinky uchováváme v teple – na talíři přikryté mísou nebo talířem nebo v mírně vyhřáté troubě.
  4. Palačinky naplníme tenkými plátky řepy, sýrem (nastrouhaným, nakrájeným či nadrobeným), špenátem/rukolou a ořechy. Zakapeme ořechovým olejem.
  5. Naplněnou a přeloženou palačinku můžeme nechat ještě chvíli prohřát na pánvi.
Notes
Pečená řepa:[br]Troubu předehřejeme na 180-200 °C. [br]Řepu omyjeme a odkrojíme konce. Kus alobalu omastíme olejem a řepu do něj zabalíme.[br]Pečeme zhruba 60-90 minut – podle velikosti řepy.[br][br]Na jaře můžeme přidat kousky oblanžírovaného chřestu, v létě žampiony a cuketu, v zímě například pečenou zeleninu (kousky dýně, kořenové zeleniny, řepy).
3.3.3077

 

Podělte se s ostaními ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Print this page
Print

Filed Under: 30 minut, hlavní chod, ořechy, podzim, vegetariánské, zelenina

« Mnichov: pár měsíců od okamžiku, kdy místo v Británii skončíte v Německu
Podzimní dýňové smoothie s konopným semínkem »

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

prohledat Tvaroh a Povidla

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Podzim ♥

avocado cookies biscuits avokádové sušenky čokoláda avokádo vegan bezlaktózové vez laktózy bez mléka lactose free

Intolerance laktózy a alergie na mléčnou bílkovinu

Tip na výlet

dýňový džus dýně pumpkin juice ananas jablko pumpkin pie spice

Dýňový džus

myTaste.cz
© 2021 · Šárka Hubáček