Že nejsou jen oleje slunečnicové a řepkové, už víme dlouho. Olivový používáme v kuchyni stále častěji, palmovému se vyhýbáme a co ty další? Ořechový, sezamový, hroznový, makový, konopný, dýňový, … Málo jich není a rozhodně si zaslouží mít místo v našich kuchyních. Do celozrnných palačinek jsem přidala ořechový, který skvěle podtrhne jejich chuť.
Když mi z Bohemia Olej přišla nabídka vyzkoušet jejich oleje, neváhala jsem. Ořechový dnes běžně používám do salátů, vyzkoušela jsem ho dokonce na caprese, když jsme byli v Mnichově první den a byl to jediný olej v kuchyni – musím říct, že k rajčatům, mozzarelle a bazalce se hodí naprosto skvěle! Má úžasnou ořechovou chuť, která je tak akorát výrazná i jemná. A to se mi na něm líbí.
Rozhodně se “exotických” olejů nebojte. Do kuchyně přinesou zajímavý akcent a navíc podpoří Vaše zdraví. Olej z vlašských ořechů je vhodný jak pro studenou, tak teplou kuchyni a své uplatnění najde všude, kde je žádoucí vůně a chuť vlašských ořechů. Navíc obsahuje omega 3 mastné kyseliny i kyselinu linolovou. Tyto látky jsou pro tělo důležité – pomáhají snižovat hladinu cholesterolu, udržují správné fungování očí, mozku, nervového systému. Kyselina linolová také zabraňuje vzniku sraženin v cévách a pomáhá při zánětech. V oleji z vlašských ořechů najdeme také vitaminy skupiny B, fosfor, draslík, železo, hořčík, vápník, mangan, zinek a měď.
Protože je podzim, vybrala jsem k naplnění pečenou červenou řepu, ořechy a sýr. Začátkem léta jsem palačinky plnila směsí cibule, žampionů, cukety a chřestu. V zimě si je dokážu představit s kousky pečené kořenové zeleniny a dýně a v létě třeba s račaty, mozzarellou a bazalkou. K řepě se ořechy skvěle hodí, proto s ní i lžíce ořechového oleje v celozrnném těstě krásně ladí. PS. Náplní nešetřete, aby byly palačinky syté a zároveň nebyly suché. A pokud se suché palačinky bojíte, můžete ji potřít krémovým (kozím) sýrem, cibuládou, zakysanou smetanou nebo třeba fíkovou marmeládou – berte ale ohled na to, jakou zvolíte náplň. :)
- 200 g celozrnné mouky
- 500 ml sójového mléka
- 2 vejce
- 1 lžíce oleje z vlašských ořechů (např. Bohemia Olej)
- špetka soli
- špetka čerstvě mletého černého pepře
- olej nebo máslo na smažení
- [br]Náplň:
- 1 pečená řepa
- 2 velké hrsti špenátových listů nebo rukoly
- 1 lžíce oleje z vlašských ořechů nebo másla
- malá hrst vlašských ořechů
- balkánský sýr, feta nebo kozí sýr
- Do velké mísy dáme mouku. Postupně přiléváme mléko a důkladně mícháme, aby se rozmíchaly všechny hrudky. Pak vmícháme rozšlehaná vejce a olej. Osolíme a opepříme. Těsto má mít řídkou konzistenci.
- Velkou pánev řádně rozehřejeme a potřeme tenkou vrstvou oleje nebo másla. Vlijeme šufánek těsta a krouživým pohybem necháme těsto roztéci po celé pánvi. Smažíme dozlatova z obou stran. Otočíme, když je těsto na povrchu ztuhlé (už na něm nejsou žádné mokré části) – tj. asi minutu až dvě minuty. S každou další palačinkou se zkracuje délka smažení. Přidáváme máslo, jen když je potřeba a palačinky se lepí k pánvi.
- Hotové palačinky uchováváme v teple – na talíři přikryté mísou nebo talířem nebo v mírně vyhřáté troubě.
- Palačinky naplníme tenkými plátky řepy, sýrem (nastrouhaným, nakrájeným či nadrobeným), špenátem/rukolou a ořechy. Zakapeme ořechovým olejem.
- Naplněnou a přeloženou palačinku můžeme nechat ještě chvíli prohřát na pánvi.
Leave a Reply