Ve Švédsku, odkud pocházejí, se jim říká kanelbullar. Kanel znamená skořice, bullar buchta. Tvarem však připomínají šnečí ulitu a skořicový šnek je tak naprosto adekvátním pojmenováním. Běžně se pečou z hladké pšeničné mouky, já jsem přidala část mouky celozrnné. Když se přidá třtinový cukr, je to vlastně docela zdravé. Nebo ne? :)
Kanelbullar mají svůj původ ve Švédsku ve 20. letech minulého století a jejich vznik se váže ke konci 2. světové války, kdy došlo ke zvýšení dostupnosti surovin (mléko, vejce, mouka, cukr, …). Od roku 1999 se 4. října na počest tohoto sladkého pečiva slaví kanelbullens dag – den skořicových rolek. V roce 2006 se staly švédským reprezentantem prezentace Sweet Europe (= sladká Evropa) při kulturní iniciativě Café Europe, která se konala v 27 kavárnách v hlavních městech členských států EU. Českou republiku zastupoval koláč.
Pokud se vydáte do anglicky hovořících zemí, najdete skořicovou rolku pod názvem cinnamon roll nebo Chelsea bun. Oblíbené jsou především v severní Evropě a Severní Americe. Chelsea bun je plněná rozinkami a její vznik se datuje do 18. století do londýnské pekárny Chelsea Bun House, která byla proslavená především pro své velikonoční hot cross buns (rozinkové jidášky s křížem z polevy). Chodívali sem na ně dokonce i král Jiří II. a jeho vnuk, král Jiří III.
Velmi často se p(r)odávají s cukrovou polevou, tu já ale ráda nemám.
- 250 ml mléka
- 70 g + 5 lžic másla
- 150 g celozrnné mouky
- 300 – 500 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- 120 g třtinového cukru
- 1,5 lžičky sušeného droždí
- 1 velké vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 lžičky skořice
- Mléko zahřejeme s 3 lžícemi másla.
- Celozrnnou mouku smícháme se 300 g hladké mouky a solí.Doprostřed uděláme důlek, dáme do něj 2 lžíce cukru, droždí a vlažné mléko. Obsah důlku promícháme a necháme 15 minut stát, až vzejde kvásek.
- Vlijeme zbytek mléka, přidáme vejce, vanilkový extrakt a vypracujeme vláčné a nelepivé těsto. Podle potřeby přidáváme hladkou mouku.
- Vypracované těsto dáme na hodinu kynout.
- Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál a vyválíme na co nejtenčí placku do tvaru obdélníku.
- Máslo (70 g) rozpustíme. Zbytek cukru smícháme se skořicí.
- Placku potřeme máslem a rovnoměrně posypeme skořicovým cukrem.
- Těsto po delší straně zatočíme do válečku, který rozkrájíme na 20 stejně velkých kousků (každý zhruba 2 cm dlouhý).
- Pekáč vymažeme máslem i po stranách a poklademe do něj šneky. Necháme 30 minut kynout.
- Troubu si předehřejeme na 190 °C.
- Vykynuté šneky dáme péct na přibližně 15-20 minut, dokud nezezlátnou. Pokud tmavnou příliš rychle, přikryjte je kusem alobalu.
- Zbylé máslo rozpustíme a horké šneky jím potřeme.
- Necháme vychladnout.
- Před podáváním můžeme lehce nahřát.
Leave a Reply