tvaroh&povidla

jídlo, káva & cestování

  • Home
  • Šárka
  • Recepty, články & recenze
  • Převodní tabulky
  • quark&jam (in English)
  • Kontakt

Chicken Club Sandwich a bramborové chipsy

By Šárka Hubáček Leave a Comment

Jeden z nejoblíbenějších amerických sendvičů se pomalu stává i součástí obědových nabídek v českých restauracích. Je sytý, obzvlášť s hranolky nebo chipsy, ale v teplých dnech potěší víc než hutná omáčka.

Důležité je opéct chléb, který se díky tomu nerozmočí, použít dobrou čerstvou zeleninu a kvalitní omáčky – majonézu nejlépe domácí.

Club Sandwich

Klasický Club Sandwich [klab sendvič] obsahuje krůtí nebo kuřecí maso, slaninu, rajčata, salát a opečený chléb potřený majonézou. Drůbeží maso lze vyměnit za kvalitní šunku nebo případně tenké plátky hovězí pečeně (roastbeef). Jako bonus se přidává volské oko, hořčice, salátová okurka – podle chuti. “Přílohu” obvykle tvoří chipsy, hranolky, salát coleslaw, lehký bramborový salát (nikoli ten český s majonézou), případně nakládaná zelenina. Aby se dobře jedl a nerozpadal se, je spíchnutý párátky.

Původ jídla, jak už to bývá, je ne úplně jistý. Datuje se do přelomu 19. a 20. století. Jeho vynalezení se přisuzuje buď hladovému šťastlivci, který přišel domů pozdě a ze zbytků, které v kuchyni našel, vytvořil sendvič, jež byl hoden představení v klubu, kterého byl členem. Nebo také někomu ze Saratoga Club-House, exkluzivního hráčského klubu, kde byly mimo jiné také v polovině 19. století poprvé připraveny bramborové chipsy. Ať je to jakkoli, Club Sandwich patří mezi stále zářící hvězdy amerického jídelního nebe.

Chicken Club Sandwich a bramborové chipsy
Recipe Type: hlavní chod
Cuisine: americká
Prep time: 30 mins
Total time: 30 mins
Serves: 2
Ingredients
  • 2 širší plátky slaniny (dlouhé plátky rozpůlíme tak, aby se do chleba vešly)
  • 1 menší kuřecí prso
  • 2 vejce
  • 1 větší rajče nebo 2 cherry rajčata
  • 1 hlávka salátu little gem nebo 2 listy římského salátu
  • 6 plátků (domácího) toastového chleba
  • 4 lžičky domácí majonézy
  • 4 lžičky medové hořčice
  • 2 menší (rané) brambory
  • 3 lžíce vepřového sádla
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
Instructions
  1. Troubu rozehřejeme na 180 °C.
  2. Na rozehřáté pánvi osmažíme slaninu dokřupava. Na talíři vyloženém papírovými utěrkami ji necháme odkapat od přebytečného tuku.
  3. Kuřecí prso osolíme, opepříme a z obou stran osmažíme na tuku, který pustila slanina. Maso zabalíme do alobalu a dáme do trouby na 10 minut dopéct.
  4. Mezitím si na pánvi usmažíme volské oko. Osolíme, opepříme a po ztuhnutí bílku otočíme, aby se vejce zatáhlo i z druhé strany. Po minutě dáme vejce stranou. (Pro netekutý žloutek necháme na pánvi 2 – 3 minuty.)
  5. Rajčata omyjeme a nakrájíme na asi 0,5 cm široké plátky, salát omyjeme a nakrájíme na větší kusy, které se vejdou mezi chleba bez většího přečuhování.
  6. Toastový chléb nasucho opečeme.
  7. První chléb potřeme majonézou, poklademe salátem, masem a slaninou. Přiklopíme chlebem potřeným hořčicí, který i na druhé straně potřeme hořčicí. Poklademe plátky rajčat, volským okem, salátem a chlebem potřeným majonézou. (Viz obrázek níž.)
  8. Nakonec si připravíme bramborové chipsy. V rendlíku rozpálíme sádlo.
  9. Brambory omyjeme a nakrájíme na půlcentimetrová kolečka. Vysušíme je papírovými utěrkami. Do opravdu horkého sádla dáme po částech plátky brambor a usmažíme dozlatova. (Trvá to pár minut.)
  10. Hotové chipsy dáme na papírové utěrky, aby se odsál přebytečný tuk. Nakonec osolíme.
  11. Před podáváním sendvič ve 4 (2) místech propíchneme párátkem a rozkrojíme na čtvrtiny – čtverce nebo trojúhelníky (poloviny – obdélníky nebo trojúhelníky).
3.2.1311

 

Podělte se s ostaními ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Print this page
Print

Filed Under: 30 minut, drůbeží maso, hlavní chod Tagged With: čaj o páté, piknik

« Srnčí dušené v červeném víně
Lívance »

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

prohledat Tvaroh a Povidla

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Podzim ♥

smoothie dýňové dýně banán jablko zázvor mandarinka mandlové mléko konopné semínko konopí

Podzimní dýňové smoothie s konopným semínkem

Tip na výlet

Recenze kuchařky: Kulinářská inspirace (Petr Stádník)

myTaste.cz
© 2021 · Šárka Hubáček