Jeden z nejoblíbenějších amerických sendvičů se pomalu stává i součástí obědových nabídek v českých restauracích. Je sytý, obzvlášť s hranolky nebo chipsy, ale v teplých dnech potěší víc než hutná omáčka.
Důležité je opéct chléb, který se díky tomu nerozmočí, použít dobrou čerstvou zeleninu a kvalitní omáčky – majonézu nejlépe domácí.
Klasický Club Sandwich [klab sendvič] obsahuje krůtí nebo kuřecí maso, slaninu, rajčata, salát a opečený chléb potřený majonézou. Drůbeží maso lze vyměnit za kvalitní šunku nebo případně tenké plátky hovězí pečeně (roastbeef). Jako bonus se přidává volské oko, hořčice, salátová okurka – podle chuti. “Přílohu” obvykle tvoří chipsy, hranolky, salát coleslaw, lehký bramborový salát (nikoli ten český s majonézou), případně nakládaná zelenina. Aby se dobře jedl a nerozpadal se, je spíchnutý párátky.
Původ jídla, jak už to bývá, je ne úplně jistý. Datuje se do přelomu 19. a 20. století. Jeho vynalezení se přisuzuje buď hladovému šťastlivci, který přišel domů pozdě a ze zbytků, které v kuchyni našel, vytvořil sendvič, jež byl hoden představení v klubu, kterého byl členem. Nebo také někomu ze Saratoga Club-House, exkluzivního hráčského klubu, kde byly mimo jiné také v polovině 19. století poprvé připraveny bramborové chipsy. Ať je to jakkoli, Club Sandwich patří mezi stále zářící hvězdy amerického jídelního nebe.
- 2 širší plátky slaniny (dlouhé plátky rozpůlíme tak, aby se do chleba vešly)
- 1 menší kuřecí prso
- 2 vejce
- 1 větší rajče nebo 2 cherry rajčata
- 1 hlávka salátu little gem nebo 2 listy římského salátu
- 6 plátků (domácího) toastového chleba
- 4 lžičky domácí majonézy
- 4 lžičky medové hořčice
- 2 menší (rané) brambory
- 3 lžíce vepřového sádla
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- Troubu rozehřejeme na 180 °C.
- Na rozehřáté pánvi osmažíme slaninu dokřupava. Na talíři vyloženém papírovými utěrkami ji necháme odkapat od přebytečného tuku.
- Kuřecí prso osolíme, opepříme a z obou stran osmažíme na tuku, který pustila slanina. Maso zabalíme do alobalu a dáme do trouby na 10 minut dopéct.
- Mezitím si na pánvi usmažíme volské oko. Osolíme, opepříme a po ztuhnutí bílku otočíme, aby se vejce zatáhlo i z druhé strany. Po minutě dáme vejce stranou. (Pro netekutý žloutek necháme na pánvi 2 – 3 minuty.)
- Rajčata omyjeme a nakrájíme na asi 0,5 cm široké plátky, salát omyjeme a nakrájíme na větší kusy, které se vejdou mezi chleba bez většího přečuhování.
- Toastový chléb nasucho opečeme.
- První chléb potřeme majonézou, poklademe salátem, masem a slaninou. Přiklopíme chlebem potřeným hořčicí, který i na druhé straně potřeme hořčicí. Poklademe plátky rajčat, volským okem, salátem a chlebem potřeným majonézou. (Viz obrázek níž.)
- Nakonec si připravíme bramborové chipsy. V rendlíku rozpálíme sádlo.
- Brambory omyjeme a nakrájíme na půlcentimetrová kolečka. Vysušíme je papírovými utěrkami. Do opravdu horkého sádla dáme po částech plátky brambor a usmažíme dozlatova. (Trvá to pár minut.)
- Hotové chipsy dáme na papírové utěrky, aby se odsál přebytečný tuk. Nakonec osolíme.
- Před podáváním sendvič ve 4 (2) místech propíchneme párátkem a rozkrojíme na čtvrtiny – čtverce nebo trojúhelníky (poloviny – obdélníky nebo trojúhelníky).
Leave a Reply