tvaroh&povidla

jídlo, káva & cestování

  • Home
  • Šárka
  • Recepty, články & recenze
  • Převodní tabulky
  • quark&jam (in English)
  • Kontakt

Čokoládová pěna z avokáda

By Šárka Hubáček 2 Comments

Hledáte dezert bez výčitek? Ze samých zdravých surovin? Právě jste ho našli. Není v něm mouka, rafinovaný cukr, ani mléko. Jediný, kdo ho neocení, je alergik na kakao. :) Navíc zabere opravdu jen chviličku, akorát musíte počkat pár hodin, než do něj zaboříte lžičku. Hlavně nezapomeňte na ovoce, třeba takové maliny jsou úplně úžasné.

avokádová pěna čokoláda avokádo vegan bez laktózy bez lepku lactose free gluten free

Avokádo, chilli a čokoláda mají jedno společné – místo původu. Všechny tři suroviny pocházejí z oblasti Mexika a Střední Ameriky. Znali je místní původní obyvatelé a neodmyslitelně patří k lokální kuchyni. Přestože u nás (tedy převážně v Evropě) používáme avokádo spíše jako zeleninu – do salátů, polévek, sushi, guacamole, k snídani s pečivem – botanicky je to ovoce, a tak ve světě nejsou výjimkou ani milkshaky, sladké kaše nebo ovocné saláty s kousky avokáda. Má máslovou chuť a ideální konzistenci pro čokoládovou pěnu. Špetka chilli si zase rozumí s kakaem a to celé je ideální s hrstí šťavnatého ovoce.

avokádová pěna čokoláda avokádo vegan bez laktózy bez lepku lactose free gluten free

Kokosové mléko a kokosový krém jsou prakticky totéž, ale zároveň dvě různé suroviny. Za mléko se obvykle označuje tekutější (až vodnatá) část, kterou koupíte buď zvlášť (např. jako kokosový nápoj) nebo ji najdete na dně plechovky krému. Krém je hustý a po vychlazení se dá snadno vyšlehat (alternativa šlehačy). Výbornou zkušenost mám s plechovkou Albert Quality.

Čokoládová pěna z avokáda
Recipe Type: dezert
Prep time: 10 mins
Cook time: 5 mins
Total time: 15 mins
Serves: 2-4
Ingredients
  • 50 g hořké čokolády (alespoň 60%)
  • 1 velké avokádo
  • 2 lžíce kokosového krému
  • 2 lžíce sirupu z agáve
  • 2 lžíce kakaa
  • pár kapek vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • špetka chilli
  • [br]drobné ovoce na ozdobu
Instructions
  1. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni.
  2. Do mixéru dáme všechny suroviny kromě ovoce a rozmixujeme na hladký krém.
  3. Krém rozdělíme do skleniček nebo misek a necháme alespoň 3 hodiny vychladit v lednici.
  4. Před podáváním ozdobíme ovocem.
3.4.3177

 

Podělte se s ostaními ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Print this page
Print

Filed Under: 15 minut, bezlepkové, čokoláda, dezert, ovoce, vanilka, vegan, vegetariánské Tagged With: bez laktózy, čaj o páté, dinner party, oslava, piknik, pro děti, Valentýn

« Sendvič s čedarem a cibulovou marmeládou
Bublanina s lesním ovocem »

Comments

  1. Honza says

    10.03.2016 at 00:23

    Avokádo v kombinaci s čokoládou vypadá moc dobře, zvlášť tady na těch fotkách :)

    Reply
    • Šárka Hubáček says

      10.03.2016 at 15:25

      Díky! Rozhodně je to kombinace, která stojí za vyzkoušení. :)

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

prohledat Tvaroh a Povidla

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Podzim ♥

citronové smoothie citron banán kiwi mandle chia semínka ovesné vločky hroznové víno bilé hrozno hrozny ovoce zdraví koktejl energie energetický limeta limetka

Citronové smoothie s vločkami a chia

Tip na výlet

madlenky růžová voda madeleines francouzská kuchyně dezert

Madlenky s růžovou vodou (Madeleines à l’eau de rose)

myTaste.cz
© 2021 · Šárka Hubáček