Hledáte dezert bez výčitek? Ze samých zdravých surovin? Právě jste ho našli. Není v něm mouka, rafinovaný cukr, ani mléko. Jediný, kdo ho neocení, je alergik na kakao. :) Navíc zabere opravdu jen chviličku, akorát musíte počkat pár hodin, než do něj zaboříte lžičku. Hlavně nezapomeňte na ovoce, třeba takové maliny jsou úplně úžasné.
Avokádo, chilli a čokoláda mají jedno společné – místo původu. Všechny tři suroviny pocházejí z oblasti Mexika a Střední Ameriky. Znali je místní původní obyvatelé a neodmyslitelně patří k lokální kuchyni. Přestože u nás (tedy převážně v Evropě) používáme avokádo spíše jako zeleninu – do salátů, polévek, sushi, guacamole, k snídani s pečivem – botanicky je to ovoce, a tak ve světě nejsou výjimkou ani milkshaky, sladké kaše nebo ovocné saláty s kousky avokáda. Má máslovou chuť a ideální konzistenci pro čokoládovou pěnu. Špetka chilli si zase rozumí s kakaem a to celé je ideální s hrstí šťavnatého ovoce.
Kokosové mléko a kokosový krém jsou prakticky totéž, ale zároveň dvě různé suroviny. Za mléko se obvykle označuje tekutější (až vodnatá) část, kterou koupíte buď zvlášť (např. jako kokosový nápoj) nebo ji najdete na dně plechovky krému. Krém je hustý a po vychlazení se dá snadno vyšlehat (alternativa šlehačy). Výbornou zkušenost mám s plechovkou Albert Quality.
- 50 g hořké čokolády (alespoň 60%)
- 1 velké avokádo
- 2 lžíce kokosového krému
- 2 lžíce sirupu z agáve
- 2 lžíce kakaa
- pár kapek vanilkového extraktu
- špetka soli
- špetka chilli
- [br]drobné ovoce na ozdobu
- Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni.
- Do mixéru dáme všechny suroviny kromě ovoce a rozmixujeme na hladký krém.
- Krém rozdělíme do skleniček nebo misek a necháme alespoň 3 hodiny vychladit v lednici.
- Před podáváním ozdobíme ovocem.
Avokádo v kombinaci s čokoládou vypadá moc dobře, zvlášť tady na těch fotkách :)
Díky! Rozhodně je to kombinace, která stojí za vyzkoušení. :)