tvaroh&povidla

jídlo, káva & cestování

  • Home
  • Šárka
  • Recepty, články & recenze
  • Převodní tabulky
  • quark&jam (in English)
  • Kontakt

Čokoládové (mini) cupcakes s borůvkami

By Šárka Hubáček Leave a Comment

Veselé Velikonoce! Místo klasického beránka nebo mazance mám pro Vás recept na maličké cupcakes s čokoládou, vanilkou a borůvkami. Pekla jsem je na dnešní odpoledne. U rodičů se sejde celá naše rodina (všichni sourozenci s dětmi), tak aby bylo odpoledne něco ke kávě. Navíc díky tomu, že se sešla celá rodina, měla jsem možnost se poptat mámy, táty a bráchů, jak je to s brkačováním a chozením s tatarem (nechápete, o čem mluvím? čtěte dál!).

cupcake cupcakes mini minicupcake malý cupcake dortík dotríček čokoláda čokoládový vanilka vanilkový krém mascarpone borůvka

Něco o Velikonocích na vesnici jsem psala v receptu na Máslové “sedmikráskové” sušenky. Před dvěma týdny chodila děvčata s májky a smrtkou, tento týden zas kluci chodili s brkačem (řehtačkou). Nahrazují zvony, které “odletí” do Říma. Skupinka kluků chodí po celé vesnici a dělá rachot. Začínají na Zelený čtvrtek v 5 odpoledne. Brkačují po celé vesnici, a pak jdou na mši (nebo spíš chodívali). V 8 večer obejdou kostel a na Velký pátek pokračují ve 4 ráno po celé vesnici, v poledne kolem kostela, v 5 odpoledne a 8 večer zase kolem vesnice. Na Bílou sobotu jdou opět ráno a až do oběda kluci měli službu u Božího hrobu (to se už nedrží, protože Boží hrob v citovském kostele už spíš nebývá). Ve 12 obejdou kostel a kolem druhé odpoledne chodí od domu k domu a vybírají peníze. (Aby z toho taky něco měli.) Začínají u kostela a až obejdou celou vesnici, můžou jít domů. Mají několik zastávek – třeba u každého kříže, kde odříkají: “Pozdraven buď svatý kříž, na němž umřel Pán Ježíš. Polituje duše má, aby byla spasena.” Dřív se také zastavovali “na křížale” – křížaly z jablek nebo hrušek některá hospodyně povařila ve vodě a kluci to dostali hned ráno k svačině, aby pak mohli jít do školy.

cupcake cupcakes mini minicupcake malý cupcake dortík dotríček čokoláda čokoládový vanilka vanilkový krém mascarpone borůvka

Beránka pekla máma podle receptu od své sestřenice, která ho měla od své maminky. Peče ho i moje starší sestra, takže se dědí z generace na generaci.

 

V pondělí pak stejně jako všude jinde chodí s pomlázkou, které se tady říká tatar nebo tatarec. Zvyk polévání vodou se nedrží. Táta si vzpomněl na dvě říkanky, co říkali u nich v Tučíně: “Tatar, tatar na tatarec, dejte babko kopu vajec. Nedáte-li kopu vajec, vyženem vám dívku na pec a pacholka za vrata bude česat hříbata.” a “Vzkázal strýc z Kozlovic, aby dali o dvě vajíčka ještě víc.” V Citově se říká nejen Hody, hody doprovody, ale i : “Vzkázal (t)kadlec i (t)kadlička, aby dali tři vajíčka – jedno bílé, dvě červené, však vám slípka snese jiné. Za kamny v koutku, na zeleném proutku, slepička se otáčí, vajíčko se kutálí / proutek se ohýbá, vajíčko se kolíbá).” Kromě vajíček a sladkostí se starším nalévá slivovice a dřív si kluci mnohem víc potrpěli na mašle. Kdo jich měl víc a hezčí, byl větší frajer.

cupcake cupcakes mini minicupcake malý cupcake dortík dotríček čokoláda čokoládový vanilka vanilkový krém mascarpone borůvka

Těsto je příjemně čokoládové, krém jemný a sladký. Borůvka je skvělou “třešinkou”, která vyváží chuť. Obojí je variací na Kardamomové cupcakes s čokoládovým krémem. Samozřejmě je můžete upéct i jako velké cupcakes nebo snad i jako klasický dort, ale to jsem nezkoušela. A jsou vyzkoušeny i na dětech!

cupcake cupcakes mini minicupcake malý cupcake dortík dotríček čokoláda čokoládový vanilka vanilkový krém mascarpone borůvka

Čokoládové (mini) cupcakes s borůvkami
Recipe Type: dezert
Prep time: 15 mins
Cook time: 10 mins
Total time: 25 mins
Serves: 25-30 mini (10 velkých)
Ingredients
  • 110 g másla
  • 30 g hořké čokolády
  • 100 g cukru
  • 2 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • 10 g kakaa
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 200 g mascarpone
  • 2 lžíce kvalitního/domácího vanilkového cukru (nebo moučkového cukru + 1/2 vanilkového lusku)
  • borůvky
Instructions
  1. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  2. Máslo s čokoládou rozpustíme.
  3. Cukr s vejcem rozšleháme a přidáme mírně vychládlé máslo s čokoládou. Směs dobře rozšleháme.
  4. Do tekuté směsi přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva a kakaem a těsto dobře promícháme, ale nepřemícháme.
  5. Košíčky naplníme do ⅔ těstem.
  6. Pečeme 8-10 minut (nebo 10-15 minut velké), propečenost vyzkoušíme špejlí (když se na ni nic nenalepí, je hotovo).
  7. Upečené dortíky necháme vychladnout, nejlépe na mřížce.
  8. Mascarpone utřeme dohladka, přidáme vanilkový cukr nebo cukr a semínka z vanilkového lusku.
  9. Krém dáme do cukrářského sáčku se zdobící špičkou a naneseme na dortík. Dozdobíme borůvkou.
  10. Ozdobené cupcakes můžeme v lednici uchovávat až dva dny. Před podáváním je necháme alespoň 10 minut na lince, aby nebyly studené.
3.2.2929

 

Podělte se s ostaními ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Print this page
Print

Filed Under: 30 minut, čokoláda, dezert, ovoce, vanilka, Velikonoce

« Gent & Antverpy: kouzelné středověké město a poctivá belgická čokoláda
Eindhoven & ‘s-Hertogenbosch: žárovky se šlehačkou »

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

prohledat Tvaroh a Povidla

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Podzim ♥

Foodie týden: foodstyling a Kuloár

Tip na výlet

Gent Ghent Belgie Belgium

Gent & Antverpy: kouzelné středověké město a poctivá belgická čokoláda

myTaste.cz
© 2019 · Šárka Hubáček