tvaroh&povidla

jídlo, káva & cestování

  • Home
  • Šárka
  • Recepty, články & recenze
  • Převodní tabulky
  • quark&jam (in English)
  • Kontakt

Čokoládový koláč s quinoou (bez lepku)

By Šárka Hubáček 2 Comments

Nesnášíte lepek? Výborně! Mám pro vás recept na parádní čokoládový koláč, který trochu připomíná brownies, ale rozhodně vás tak nezaplácne. Místo mouky je v něm uvařená quinoa, která maličko křupe, a tak těstu dodává zajímavou strukturu. (A navíc si u jídla můžete říkat, jak jste na to vyzráli a vlastně jíte zdravě! :) )

koláč s quinoou quinoa nasladko čokoládový koláč čokoláda bez lepku bez laktózy brownies zdravé

Něco málo o quinoe [kynoe] si můžete přečíst u receptu na supersalát, který byste rozhodně měli zkusit (ideální s sebou do práce nebo do školy). Pokud si navíc chcete recept upravit na bezlaktózovou dietu, je to hračka – stačí použít rostlinné mléko a kokosový olej. Na vegan verzi bez vajec jsem si netroufla, ale jestli se k tomu odhodláte, dejte mi vědět, jak jste dopadli. Vejce můžete nahradit neslazenou jablečnou přesnídávkou nebo rozmačkaným banánem (cca 60 ml na 1 vejce).

koláč s quinoou quinoa nasladko čokoládový koláč čokoláda bez lepku bez laktózy brownies zdravé

Čokoládový koláč s quinoou (bez lepku)
Recipe Type: dezert
Prep time: 20 mins
Cook time: 50 mins
Total time: 1 hour 10 mins
Serves: 12
Ingredients
  • 1/2 hrnku suché quinoy (nebo 1 1/2 hrnku uvařené a vychladlé)
  • 60 ml (rostlinného) mléka
  • 3 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 125 g rozpuštěného másla (nebo kokosového oleje)
  • 100 g cukru
  • 65 g kakaa
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • větší špetka soli
Instructions
  1. Quinou propláchneme horkou vodou, dáme do rendlíku, zalijeme 2 hrnky vody a přivedeme k varu. Pak oheň stáhneme a pomalu vaříme asi 15 minut (až quinoa nabobtná a vidíme “klíčky”). Slijeme a necháme vychladnout.
  2. Troubu předehřejeme na 175 °C. Chlebíčkovou formu vyložíme pečicím papírem.
  3. Mléko, vejce, vanilku a máslo rozšleháme.
  4. Cukr, kakao, prášek do pečiva a sůl promícháme.
  5. K uvařené quinoe přidáme tekutou směs a dobře promícháme. Přidáme prosátou suchou směs a znovu dobře promícháme, ať v těstě nezůstanou suché kousky.
  6. Těsto nalijeme do formy a pečeme 45-55 minut. (Zapíchnutá špejle by měla vyjít čistá.)
  7. Necháme vychladnout ve formě.
  8. Koláč uchováváme v lednici.
Notes
Z těsta můžeme udělat i muffiny, které pečeme 20-30 minut.
3.5.3217

 

Podělte se s ostaními ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Print this page
Print

Filed Under: 60 minut, bezlepkové, čokoláda, dezert, Recepty, vanilka Tagged With: bez laktózy, čaj o páté, dinner party, piknik, pro děti, Valentýn

« leden & únor 2017: práce v kavárně, výlet do Kolína & jaro na Moravě
Rybičková pomazánka s tvarohem »

Comments

  1. Aneta says

    25.03.2017 at 20:10

    Buchta je mooc dobrá. Děkuji za recept :)

    Reply
    • Šárka Hubáček says

      25.03.2017 at 22:13

      To jsem moc ráda! Díky, Aneto! :)

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

prohledat Tvaroh a Povidla

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Podzim ♥

Foodparade 2015 chefparade burger meets diplomat foie gras burger fík čerstvé fíky husí játra

Střípky z Foodparade 2015

Tip na výlet

madlenky růžová voda madeleines francouzská kuchyně dezert

Madlenky s růžovou vodou (Madeleines à l’eau de rose)

myTaste.cz
© 2021 · Šárka Hubáček