Nesnášíte lepek? Výborně! Mám pro vás recept na parádní čokoládový koláč, který trochu připomíná brownies, ale rozhodně vás tak nezaplácne. Místo mouky je v něm uvařená quinoa, která maličko křupe, a tak těstu dodává zajímavou strukturu. (A navíc si u jídla můžete říkat, jak jste na to vyzráli a vlastně jíte zdravě! :) )
Něco málo o quinoe [kynoe] si můžete přečíst u receptu na supersalát, který byste rozhodně měli zkusit (ideální s sebou do práce nebo do školy). Pokud si navíc chcete recept upravit na bezlaktózovou dietu, je to hračka – stačí použít rostlinné mléko a kokosový olej. Na vegan verzi bez vajec jsem si netroufla, ale jestli se k tomu odhodláte, dejte mi vědět, jak jste dopadli. Vejce můžete nahradit neslazenou jablečnou přesnídávkou nebo rozmačkaným banánem (cca 60 ml na 1 vejce).
- 1/2 hrnku suché quinoy (nebo 1 1/2 hrnku uvařené a vychladlé)
- 60 ml (rostlinného) mléka
- 3 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 125 g rozpuštěného másla (nebo kokosového oleje)
- 100 g cukru
- 65 g kakaa
- 2 lžičky prášku do pečiva
- větší špetka soli
- Quinou propláchneme horkou vodou, dáme do rendlíku, zalijeme 2 hrnky vody a přivedeme k varu. Pak oheň stáhneme a pomalu vaříme asi 15 minut (až quinoa nabobtná a vidíme “klíčky”). Slijeme a necháme vychladnout.
- Troubu předehřejeme na 175 °C. Chlebíčkovou formu vyložíme pečicím papírem.
- Mléko, vejce, vanilku a máslo rozšleháme.
- Cukr, kakao, prášek do pečiva a sůl promícháme.
- K uvařené quinoe přidáme tekutou směs a dobře promícháme. Přidáme prosátou suchou směs a znovu dobře promícháme, ať v těstě nezůstanou suché kousky.
- Těsto nalijeme do formy a pečeme 45-55 minut. (Zapíchnutá špejle by měla vyjít čistá.)
- Necháme vychladnout ve formě.
- Koláč uchováváme v lednici.
Buchta je mooc dobrá. Děkuji za recept :)
To jsem moc ráda! Díky, Aneto! :)