Říkala jsem si, že když teď budeme chvíli v Mnichově, zaměřím se na německou kuchyni. Zatím pomineme knedlíky, vepřové koleno, bratwursty a preclíky a začneme tím nejjednodušším: koláčem. Ty jsou oblíbené všude a v Německu koupíte kousky koláče (buchty) na plech úplně všude. Ať už jsou s drobenkou, s tvarohem nebo s ovocem, oblíbené jsou snad stejně jako pivo.
Višně jsou právě v sezóně, proto jsem si vybrala Schoko-Kirsch-Kuchen [šoko-kyrš-kuchn]. Višně a čokoláda jdou prostě k sobě. (Do koláče jsem původně chtěla dát i čokoládu. Už jsem ji měla rozpuštěnou, ale zapomněla jsem ji do těsta přimíchat. Hodně čokoládově ale chutná a voní i bez ní.) Když neumíte řeč země, kam se přistěhujete, občas se slušně zapotíte. Zvládám si přeložit slova, která mají spojitost s jídlem, ale i tak je občas nakupování pěkný oříšek. Díkybohu je většina věcí stejně balená, jsou na nich obrázky a pro největší nouzi používám Google Translate. Ovšem dívat se třeba na složení uzenin? Uvidíme, třeba časem přestanu předstírat, že na tom nezáleží. :) O stěhování do Mnichova i pečení na svatbu se ještě rozepíšu v samostatném příspěvku.
Višně a třešně zná snad každý. Oba stromy patří do čeledi růžovitých a jsou příbuzné s dalšími peckovinami jako broskvoň, švestka, meruňka, mandloň nebo sakura. Višní i třešní je několik druhů a obě pocházejí z Asie. Zajímavé je, že koncem 19. století se na našem území pěstovalo zhruba 250 odrůd těchto stromů. První zmínky o jejich existenci jsou již z první poloviny 14. století. Před první světovou válkou u nás rostlo téměř 5,5 milionu třešní a višní a skoro o milion více jich bylo v 60. letech. Některé kruté zimy však dokázaly zničit i třetinu sadů. A jaký je mezi višní a třešní rozdíl? Višně jsou kyselejší, třešně sladší a křupavější. (Víc si můžete přečíst tady.)
- 200 g másla, pokojové teploty
- 150 g třtinového cukru
- 4 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 200 g hladké špaldové mouky
- 100 g celozrnné mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 2 vrchovaté lžíce kakaa
- 100-200 ml mléka (podle toho, jak mouka saje)
- 300-500 g čerstvých višní, vypeckovaných (nebo slitých kompotovaných) (čím víc višní, tím šťavnatější koláč bude)
- Troubu předehřejeme na 170°C.
- Formu nebo plech vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme moukou.
- Máslo utřeme s cukrem a postupně vmícháme vejce a vanilkový extrakt.
- Mouky smícháme s práškem do pečiva, solí a kakaem. Směs dobře promícháme.
- K tekuté směsi střídavě přidáváme mouku a mléko (množství podle potřeby). Vymícháme hutnější těsto. Neteče, ale dá se roztírat.
- Do formy / na plech dáme polovinu višní, na ně nalijeme těsto a poklademe zbylými višněmi.
- Pečeme zhruba 45 minut. Hotový koláč poznáme tak, že zapíchnutá špejle vyjde z těsta čistá.
Tak tohle bylo velké překvapení, výsledné těsto má opravdu dokonalou konzistenci – není ani moc mokré a těžké alá brownies, ale ani vysušené alá buchta dusivka. Už dlouho jsem nejedla nic tak lahodného. Višně v kombinaci s kakaem a čokoládou jsou sázkou na jistotu. Díky moc za recept, je skvělý!
Já děkuju! Jsem moc ráda, že koláč (buchta) chutnal. Musím jen souhlasit, višně s čokoládou jsou výbornou kombinací. :)