tvaroh&povidla

jídlo, káva & cestování

  • Home
  • Šárka
  • Recepty, články & recenze
  • Převodní tabulky
  • quark&jam (in English)
  • Kontakt

Čokoládový koláč s višněmi (Schoko-Kirsch-Kuchen)

By Šárka Hubáček 2 Comments

Říkala jsem si, že když teď budeme chvíli v Mnichově, zaměřím se na německou kuchyni. Zatím pomineme knedlíky, vepřové koleno, bratwursty a preclíky a začneme tím nejjednodušším: koláčem. Ty jsou oblíbené všude a v Německu koupíte kousky koláče (buchty) na plech úplně všude. Ať už jsou s drobenkou, s tvarohem nebo s ovocem, oblíbené jsou snad stejně jako pivo.

čokoládový koláč s višněmi čokoládová buchta višně višňový koláč višňová buchta čokoláda káva koláč ke kávě zákusek dezert německá kuchyně Německo Mnichov

Višně jsou právě v sezóně, proto jsem si vybrala Schoko-Kirsch-Kuchen [šoko-kyrš-kuchn]. Višně a čokoláda jdou prostě k sobě. (Do koláče jsem původně chtěla dát i čokoládu. Už jsem ji měla rozpuštěnou, ale zapomněla jsem ji do těsta přimíchat. Hodně čokoládově ale chutná a voní i bez ní.) Když neumíte řeč země, kam se přistěhujete, občas se slušně zapotíte. Zvládám si přeložit slova, která mají spojitost s jídlem, ale i tak je občas nakupování pěkný oříšek. Díkybohu je většina věcí stejně balená, jsou na nich obrázky a pro největší nouzi používám Google Translate. Ovšem dívat se třeba na složení uzenin? Uvidíme, třeba časem přestanu předstírat, že na tom nezáleží. :) O stěhování do Mnichova i pečení na svatbu se ještě rozepíšu v samostatném příspěvku.

čokoládový koláč s višněmi čokoládová buchta višně višňový koláč višňová buchta čokoláda káva koláč ke kávě zákusek dezert německá kuchyně Německo Mnichov

Višně a třešně zná snad každý. Oba stromy patří do čeledi růžovitých a jsou příbuzné s dalšími peckovinami jako broskvoň, švestka, meruňka, mandloň nebo sakura. Višní i třešní je několik druhů a obě pocházejí z Asie. Zajímavé je, že koncem 19. století se na našem území pěstovalo zhruba 250 odrůd těchto stromů. První zmínky o jejich existenci jsou již z první poloviny 14. století. Před první světovou válkou u nás rostlo téměř 5,5 milionu třešní a višní a skoro o milion více jich bylo v 60. letech. Některé kruté zimy však dokázaly zničit i třetinu sadů. A jaký je mezi višní a třešní rozdíl? Višně jsou kyselejší, třešně sladší a křupavější. (Víc si můžete přečíst tady.)

čokoládový koláč s višněmi čokoládová buchta višně višňový koláč višňová buchta čokoláda káva koláč ke kávě zákusek dezert německá kuchyně Německo Mnichov

Čokoládový koláč s višněmi (Schoko-Kirsch-Kuchen)
Recipe Type: dezert, snídaně & svačina
Cuisine: německá
Prep time: 45 mins
Cook time: 15 mins
Total time: 1 hour
Serves: 16 porcí
Ingredients
  • 200 g másla, pokojové teploty
  • 150 g třtinového cukru
  • 4 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 100 g celozrnné mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 2 vrchovaté lžíce kakaa
  • 100-200 ml mléka (podle toho, jak mouka saje)
  • 300-500 g čerstvých višní, vypeckovaných (nebo slitých kompotovaných) (čím víc višní, tím šťavnatější koláč bude)
Instructions
  1. Troubu předehřejeme na 170°C.
  2. Formu nebo plech vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme moukou.
  3. Máslo utřeme s cukrem a postupně vmícháme vejce a vanilkový extrakt.
  4. Mouky smícháme s práškem do pečiva, solí a kakaem. Směs dobře promícháme.
  5. K tekuté směsi střídavě přidáváme mouku a mléko (množství podle potřeby). Vymícháme hutnější těsto. Neteče, ale dá se roztírat.
  6. Do formy / na plech dáme polovinu višní, na ně nalijeme těsto a poklademe zbylými višněmi.
  7. Pečeme zhruba 45 minut. Hotový koláč poznáme tak, že zapíchnutá špejle vyjde z těsta čistá.
Notes
Formu použijeme kulatou s průměrem 26 cm nebo čtvercovou se stejně velkou hranou, případně ho můžeme rozdělit do košíčků na muffiny – v tom případě pak pečeme zhruba 20 minut.[br]Do těsta můžeme přidat i rozpuštěnou hořkou čokoládu (maximálně 100 g).
3.3.3077

 

Podělte se s ostaními ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Print this page
Print

Filed Under: 60 minut, čokoláda, dezert, léto, ovoce, snídaně & svačina, vanilka Tagged With: čaj o páté, oslava, piknik, Valentýn, z Německa

« Docela hektický začátek léta
Domácí cold brew káva »

Comments

  1. Nelly says

    25.07.2015 at 16:21

    Tak tohle bylo velké překvapení, výsledné těsto má opravdu dokonalou konzistenci – není ani moc mokré a těžké alá brownies, ale ani vysušené alá buchta dusivka. Už dlouho jsem nejedla nic tak lahodného. Višně v kombinaci s kakaem a čokoládou jsou sázkou na jistotu. Díky moc za recept, je skvělý!

    Reply
    • Šárka Hubáček says

      06.08.2015 at 19:26

      Já děkuju! Jsem moc ráda, že koláč (buchta) chutnal. Musím jen souhlasit, višně s čokoládou jsou výbornou kombinací. :)

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

prohledat Tvaroh a Povidla

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Podzim ♥

polévka pečená rajčata

Polévka z pečených rajčat

Tip na výlet

recenze kuchařky hostina ledu a ohně oficiální kuchařka her o trůny hry o trůny game of thrones

Recenze kuchařky: Hostina ledu & ohně (Chelsea Monroe-Cassel & Sariann Lehrer)

myTaste.cz
© 2021 · Šárka Hubáček