tvaroh&povidla

jídlo, káva & cestování

  • Home
  • Šárka
  • Recepty, články & recenze
  • Převodní tabulky
  • quark&jam (in English)
  • Kontakt

Domácí cold brew káva

By Šárka Hubáček 5 Comments

Hrozně ráda bych o sobě říkala, že přes kávu jsem fakt dobrá. Nejsem. (Snad) zatím. Kávu mám ráda, moc, vlastně semi bez ní špatně žije, protože je to jediné, co mi dokáže zvednout tlak do normálu. Pokud si rádi připravujete kávu doma nebo s ní jen protě rádi experiemntujete, zkuste cold brew. Pokud na to nemáte čas, zajděte si koupit Colt Brew, stojí za to!

káva cold brew ledová studená káva louhování bird song arabika arabica ruční mlýnek hario česká pražírna

Jen kávu, mlýnek a sklenici. Nic víc netřeba.

Doma (v Praze) máme automatický espressovač, který bych si sice dneska už nekoupila, ale není to úplná mizérie. (Čtyři roky starý, vestavěný Whirlpool za asi třicet tisíc, který je neustále upatlaný a nemá přívod vody. Ale dá se s ním slušně napěnit mléko, káva z něho nechutná špatně, umí se sám vyčistit i vypnout. Vzhledem k tomu, že ho používáme téměř denně, nebyla to úplně špatná investice.) Na něco mezi caffè latte a cappuccinem je to fajn. V Emě jsem se ale naučila pít filtrovanou kávu bez mléka a cukru a když jsem jela na měsíc k rodičům, objednala jsem v Doubleshotu svůj záchranný balíček s kávou, mlýnkem a Aeropressem. A mám ho s sebou i tady v Mnichově, protože v kuchyni je jen kapslovač (a k tomu nemám moc důvěru) a nejbližší dobrá kavárna je pořád dost daleko.

káva cold brew ledová studená káva louhování birdsong arabika arabica anfiloo golobé dos mundos ruční mlýnek hario česká pražírna

Na tuto dávku jsem použila arabiku z etiopské farmy Yeti – Anfiloo Golobé od Birdsong (praženo v Dos Mundos, Praha).


Cold brew kávu jsem poprvé ochutnala na představení Colt Brew. A musím říct, že mě to dost baví. Asi to nenadchne milovníka tmavě praženého italského espressa, ale pro mě je to naprostý ideál. Jasně, mám ráda cappuccino a zbožňuju latte art, ale přesto má čistá káva něco do sebe. (Když máte vážně špatný základ – nedobrou kávu nebo divný kávovar, jak je to u nás v práci, ale stejně potřebujete do sefe dostat nějaký ten kofein, oslaďte ji a zalijte větším množstvím mléka. Nebude to sice fajnová káva, ale pít se to dá.) Espresso mi nechutná, je pro mě příliš intenzivní, až agresivní. Filtrovaná káva je víc “po mojem” – když jsem ji poprvé ochutnala, nemohla jsem se rozhodnout, jestli je víc kávová nebo vodová. :)

káva cold brew ledová studená káva louhování birdsong arabika arabica anfiloo golobé dos mundos ruční mlýnek hario česká pražírna

Zrnka celá a namletá nahrubo.

Domácí cold brew káva
Recipe Type: nápoj
Prep time: 5 mins
Total time: 5 mins
Serves: 400 ml
Ingredients
  • 50 g kávových zrn
  • 400 ml převařené/kojenecké vody
Instructions
  1. Kávu nameleme nahrubo, dáme do alespoň půllitrové nádoby (nejlépe sklenice s víčkem) a zalijeme vodou. Opatrně promícháme.
  2. Uzavřenou nádobu dáme do lednice a necháme 16-48 hodin uležet.
  3. Kávu přelijeme přes síto vyložené plátnem (případně přes hrubší, a pak přes jemné sítko a případně přes plátno). Slijeme ji do čisté nádoby a uchováváme v lednici.
  4. Cold brew kávu můžeme pít jen tak, dolitou horkou (čerstvě uvařenou) vodou, studeným i napěněným mlékem.
  5. V lednici vydrží až měsíc, pokud použijeme čisté (nejlépe vyvařené) nádobí.
3.3.3077

 

Podělte se s ostaními ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Print this page
Print

Filed Under: 15 minut, nápoj, vegan, vegetariánské Tagged With: bez laktózy, čaj o páté, oslava, osvěžení, piknik, vůně dálek

« Čokoládový koláč s višněmi (Schoko-Kirsch-Kuchen)
Obazda (bavorská sýrová pomazánka) »

Comments

  1. Jakub says

    17.08.2015 at 11:12

    Moc fajn článek a děkujeme za zmínku Colt Brew. Jen bych doplnil – destilovanou vodu nepoužívat, ve větším množství je pro tělo až jedovatá a káva z ní nechutná nijak zázračně. Voda z běžného oběhu postačí a na experimentování jsou fajn různé balené vody. A ještě tip – na filtraci krásně poslouží klasický kávový filtr, takže kdo ho má doma, může si filtraci značně ulehčit :)

    Reply
    • Šárka Hubáček says

      17.08.2015 at 11:31

      Díky, Jakube! :) O škodlivosti destilované vody jsem nevěděla, děkuju za upozornění. Z receptu/návodu jsem ji vynechala, ať tam nepřekáží. :)

      Reply
  2. Janek says

    17.08.2015 at 21:18

    Jedovatá, ani škodlivá není, nemusíte se ničeho bát. Ještě jsou větší stupně čistoty vody – demineralizovaná a RO (revezní osmóza) – pomocí té se např. odsoluje voda z moře. Nicméně by člověk pijící tuto vodu moc dlouho nepřežil – neobsahuje žádné minerály, ani jiné živiny, které tělo potřebuje. Je to pouze “tekutina”.
    V mnoha kavárnách se používá právě RO voda, možná i proto, že nejméně ovlivní chuť výsledného produktu.
    Voda s kávou udělá hodně a i já osobně raději preferuji experimenty s minerální nebo pramenitou.

    Reply
    • Šárka Hubáček says

      20.08.2015 at 12:28

      Janku, moc děkuju za super komentář :)

      Reply
    • Marek says

      04.09.2016 at 22:27

      Janku, částečně máte s destilovanou vodou pravdu. Není jedovatá a v malém množství je neškodná. Ale pokud byste s ní nahradil normální vodu, zemřel byste. Smrt nastává v důsledku vyrovnávání rozdílu osmotického tlaku buňkami způsobeného přítomností destilované vody. Buňky se tento rozdíl snaží vyrovnat nasáváním vody do sebe a toto se děje tak dlouho, až cytoplasmatická membrána nevydrží tlak zevnitř a buňka praskne.

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

prohledat Tvaroh a Povidla

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Podzim ♥

smoothie lívance pancakes lívanečky borůvky maliny banán bez laktózy celozrnné celozrnná mouka kokosové mléko

Borůvkovo-malinové lívance

Tip na výlet

Street food festival Holešovice 2014

Street food festival Holešovice 2014

myTaste.cz
© 2021 · Šárka Hubáček