Hrozně ráda bych o sobě říkala, že přes kávu jsem fakt dobrá. Nejsem. (Snad) zatím. Kávu mám ráda, moc, vlastně semi bez ní špatně žije, protože je to jediné, co mi dokáže zvednout tlak do normálu. Pokud si rádi připravujete kávu doma nebo s ní jen protě rádi experiemntujete, zkuste cold brew. Pokud na to nemáte čas, zajděte si koupit Colt Brew, stojí za to!

Jen kávu, mlýnek a sklenici. Nic víc netřeba.
Doma (v Praze) máme automatický espressovač, který bych si sice dneska už nekoupila, ale není to úplná mizérie. (Čtyři roky starý, vestavěný Whirlpool za asi třicet tisíc, který je neustále upatlaný a nemá přívod vody. Ale dá se s ním slušně napěnit mléko, káva z něho nechutná špatně, umí se sám vyčistit i vypnout. Vzhledem k tomu, že ho používáme téměř denně, nebyla to úplně špatná investice.) Na něco mezi caffè latte a cappuccinem je to fajn. V Emě jsem se ale naučila pít filtrovanou kávu bez mléka a cukru a když jsem jela na měsíc k rodičům, objednala jsem v Doubleshotu svůj záchranný balíček s kávou, mlýnkem a Aeropressem. A mám ho s sebou i tady v Mnichově, protože v kuchyni je jen kapslovač (a k tomu nemám moc důvěru) a nejbližší dobrá kavárna je pořád dost daleko.

Na tuto dávku jsem použila arabiku z etiopské farmy Yeti – Anfiloo Golobé od Birdsong (praženo v Dos Mundos, Praha).
Cold brew kávu jsem poprvé ochutnala na představení Colt Brew. A musím říct, že mě to dost baví. Asi to nenadchne milovníka tmavě praženého italského espressa, ale pro mě je to naprostý ideál. Jasně, mám ráda cappuccino a zbožňuju latte art, ale přesto má čistá káva něco do sebe. (Když máte vážně špatný základ – nedobrou kávu nebo divný kávovar, jak je to u nás v práci, ale stejně potřebujete do sefe dostat nějaký ten kofein, oslaďte ji a zalijte větším množstvím mléka. Nebude to sice fajnová káva, ale pít se to dá.) Espresso mi nechutná, je pro mě příliš intenzivní, až agresivní. Filtrovaná káva je víc “po mojem” – když jsem ji poprvé ochutnala, nemohla jsem se rozhodnout, jestli je víc kávová nebo vodová. :)

Zrnka celá a namletá nahrubo.
- 50 g kávových zrn
- 400 ml převařené/kojenecké vody
- Kávu nameleme nahrubo, dáme do alespoň půllitrové nádoby (nejlépe sklenice s víčkem) a zalijeme vodou. Opatrně promícháme.
- Uzavřenou nádobu dáme do lednice a necháme 16-48 hodin uležet.
- Kávu přelijeme přes síto vyložené plátnem (případně přes hrubší, a pak přes jemné sítko a případně přes plátno). Slijeme ji do čisté nádoby a uchováváme v lednici.
- Cold brew kávu můžeme pít jen tak, dolitou horkou (čerstvě uvařenou) vodou, studeným i napěněným mlékem.
- V lednici vydrží až měsíc, pokud použijeme čisté (nejlépe vyvařené) nádobí.
Moc fajn článek a děkujeme za zmínku Colt Brew. Jen bych doplnil – destilovanou vodu nepoužívat, ve větším množství je pro tělo až jedovatá a káva z ní nechutná nijak zázračně. Voda z běžného oběhu postačí a na experimentování jsou fajn různé balené vody. A ještě tip – na filtraci krásně poslouží klasický kávový filtr, takže kdo ho má doma, může si filtraci značně ulehčit :)
Díky, Jakube! :) O škodlivosti destilované vody jsem nevěděla, děkuju za upozornění. Z receptu/návodu jsem ji vynechala, ať tam nepřekáží. :)
Jedovatá, ani škodlivá není, nemusíte se ničeho bát. Ještě jsou větší stupně čistoty vody – demineralizovaná a RO (revezní osmóza) – pomocí té se např. odsoluje voda z moře. Nicméně by člověk pijící tuto vodu moc dlouho nepřežil – neobsahuje žádné minerály, ani jiné živiny, které tělo potřebuje. Je to pouze “tekutina”.
V mnoha kavárnách se používá právě RO voda, možná i proto, že nejméně ovlivní chuť výsledného produktu.
Voda s kávou udělá hodně a i já osobně raději preferuji experimenty s minerální nebo pramenitou.
Janku, moc děkuju za super komentář :)
Janku, částečně máte s destilovanou vodou pravdu. Není jedovatá a v malém množství je neškodná. Ale pokud byste s ní nahradil normální vodu, zemřel byste. Smrt nastává v důsledku vyrovnávání rozdílu osmotického tlaku buňkami způsobeného přítomností destilované vody. Buňky se tento rozdíl snaží vyrovnat nasáváním vody do sebe a toto se děje tak dlouho, až cytoplasmatická membrána nevydrží tlak zevnitř a buňka praskne.