Polévka je jedním z nejjednodušších způsobů, jak zpracovat dýni. Zároveň teď na podzim příjemně zahřeje a s krajícem chleba zasytí. Když ji zamrazíte po porcích, máte na nadcházející sychravé dny vystaráno.
Tykve patřily do jídelníčku už před více než 9 000 lety. Paleobotanické nálezy jsou doloženy v Mexiku, Peru, východní Africe, Egyptě, Řecku i Římě. Podávaly se samostatně i plněné, vařené i dušené. V české kuchyni ale byly spíše “exotické” a pěstování dýní a melounů se rozšířilo až v 14.-15. století. Specializovaní zahradníci si říkali dýňaři.
Dýni přivezli evropští kolonizátoři z Ameriky během 15. století. Dýně prý byla společně s krocanem jídlem, kterým severoameričtí indiáni pohostili své bílé kolonizátory a zachránili je tak před smrtí hladem. Od té doby Američané slaví Den díkůvzdání. Velká oranžová tykev je symbolem nejen Thanksgiving, ale i Halloweenu a celého podzimu. Anglické slovo pumpkin i francouzské pompon označující dýni pocházejí z řeckého pepon = velký meloun. Původ slova dýně se mi nepodařilo dohledat, nicméně slovo tykev pochází z italského zucca, které označuje právě tykev.
Z dýně se využívá dužnina a semínka (ze semínek dýně olejné se vyrábí olej). Je bohatá na provitamin A, vitamin B, karoten, antioxidant zeaxanthin, kyselinu pantothenovou. Dále obsahuje stopové množství draslíku, fosforu, mědi a vápníku. Dýňová semínka pak navíc obsahují i selen, zinek, železo, mastné kyseliny a neobsahují cholesterol.
Tykev patří do rodu tykvovitých stejně jako okurka setá (nakládačka), cuketa, meloun cukrový, lufa (používá se na výrobu mycích hub), patizon a další méně známé druhy. Mezi tykve/dýně, které se používají v kuchyni, patří tykev turek, cuketa, patizon, dýně špagetová, dýně máslová, dýně muškátová, hokkaido. Druhy dýní i s fotografiemi najdete například na stránkách Dýňový svět. Dýně roste popínavě a zabarvení plodů – bobulí je závislé na obsahu pigmentačních látek ve slupce a dužnině. Proto ne každá dýně je jasně oranžová.
Dřív jsme dýni moc nejedli. Co vím, máma z ní dělala hlavně kompot. Dnes z ní obě vaříme polévku, navíc ji i pečeme a já ji moc ráda přidávám i do jablečných koláčů. Udělat z obří tykve zásobu pyré do mrazáku je naprosto jednoduché – stačí ji podle potřeby omýt, nakrájet, upéct, propasírovat a zamrazit. Pokud máte dýni malou a říkáte si, že je to (třeba napoprvé) moc práce, pak ji nakrájejte na menší kousky a uvařte s trochou vody doměkka.
- 1,5 kg dýňové dužniny bez semínek a slupky (podle typu dýně)
- 2 větší cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 l zeleninového vývaru
- 200 ml kokosového mléka nebo smetany ke šlehání
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- špetka skořice
- špetka muškátového květu
- čerstvě mletý pepř
- drcené chilli
- sůl
- dýňová semínka a olej k podávání
- Dýni nakrájíme na menší kousky.
- Cibuli nakrájíme nadrobno.
- V hrnci rozehřejeme olej a na mírném plameni osmažíme cibulku. Necháme ji jen změknout.
- Přidáme dýni a zalijeme vývarem. Vaříme asi 15 minut, aby byla dýně úplně měkká.
- Polévku rozmixujeme dohladka. Ochutíme kokosovým mlékem/smetanou a kořením. Prohřejeme.
- Každou porcí pak dochutíme dýňovým olejem a posypeme dýňovými semínky.
Leave a Reply