tvaroh&povidla

jídlo, káva & cestování

  • Home
  • Šárka
  • Recepty, články & recenze
  • Převodní tabulky
  • quark&jam (in English)
  • Kontakt

Dýňová polévka

By Šárka Hubáček Leave a Comment

Polévka je jedním z nejjednodušších způsobů, jak zpracovat dýni. Zároveň teď na podzim příjemně zahřeje a s krajícem chleba zasytí. Když ji zamrazíte po porcích, máte na nadcházející sychravé dny vystaráno.

dýňový krém dýňová polévka dýně

Tykve patřily do jídelníčku už před více než 9 000 lety. Paleobotanické nálezy jsou doloženy v Mexiku, Peru, východní Africe, Egyptě, Řecku i Římě. Podávaly se samostatně i plněné, vařené i dušené. V české kuchyni ale byly spíše “exotické” a pěstování dýní a melounů se rozšířilo až v 14.-15. století. Specializovaní zahradníci si říkali dýňaři.

Dýni přivezli  evropští kolonizátoři z Ameriky během 15. století. Dýně prý byla společně s krocanem jídlem, kterým severoameričtí indiáni pohostili své bílé kolonizátory a zachránili je tak před smrtí hladem. Od té doby Američané slaví Den díkůvzdání. Velká oranžová tykev je symbolem nejen Thanksgiving, ale i Halloweenu a celého podzimu. Anglické slovo pumpkin i francouzské pompon označující dýni pocházejí z řeckého pepon = velký meloun. Původ slova dýně se mi nepodařilo dohledat, nicméně slovo tykev pochází z italského zucca, které označuje právě tykev.

Z dýně se využívá dužnina a semínka (ze semínek dýně olejné se vyrábí olej). Je bohatá na provitamin A, vitamin B, karoten, antioxidant zeaxanthin, kyselinu pantothenovou. Dále obsahuje stopové množství draslíku, fosforu, mědi a vápníku. Dýňová semínka pak navíc obsahují i selen, zinek, železo, mastné kyseliny a neobsahují cholesterol.

dýně dýňový krém dýňová polévka

Tykev patří do rodu tykvovitých stejně jako okurka setá (nakládačka), cuketa, meloun cukrový, lufa (používá se na výrobu mycích hub), patizon a další méně známé druhy. Mezi tykve/dýně, které se používají v kuchyni, patří tykev turek, cuketa, patizon, dýně špagetová, dýně máslová, dýně muškátová, hokkaido. Druhy dýní i s fotografiemi najdete například na stránkách Dýňový svět. Dýně roste popínavě a zabarvení plodů – bobulí je závislé na obsahu pigmentačních látek ve slupce a dužnině. Proto ne každá dýně je jasně oranžová.

Dřív jsme dýni moc nejedli. Co vím, máma z ní dělala hlavně kompot. Dnes z ní obě vaříme polévku, navíc ji i pečeme a já ji moc ráda přidávám i do jablečných koláčů. Udělat z obří tykve zásobu pyré do mrazáku je naprosto jednoduché – stačí ji podle potřeby omýt, nakrájet, upéct, propasírovat a zamrazit. Pokud máte dýni malou a říkáte si, že je to (třeba napoprvé) moc práce, pak ji nakrájejte na menší kousky a uvařte s trochou vody doměkka.

Dýňová polévka
Recipe Type: polévka
Prep time: 10 mins
Cook time: 20 mins
Total time: 30 mins
Serves: 4 – 6
Ingredients
  • 1,5 kg dýňové dužniny bez semínek a slupky (podle typu dýně)
  • 2 větší cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 200 ml kokosového mléka nebo smetany ke šlehání
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • špetka skořice
  • špetka muškátového květu
  • čerstvě mletý pepř
  • drcené chilli
  • sůl
  • dýňová semínka a olej k podávání
Instructions
  1. Dýni nakrájíme na menší kousky.
  2. Cibuli nakrájíme nadrobno.
  3. V hrnci rozehřejeme olej a na mírném plameni osmažíme cibulku. Necháme ji jen změknout.
  4. Přidáme dýni a zalijeme vývarem. Vaříme asi 15 minut, aby byla dýně úplně měkká.
  5. Polévku rozmixujeme dohladka. Ochutíme kokosovým mlékem/smetanou a kořením. Prohřejeme.
  6. Každou porcí pak dochutíme dýňovým olejem a posypeme dýňovými semínky.
3.2.2802

 

Podělte se s ostaními ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Print this page
Print

Filed Under: 30 minut, podzim, zelenina Tagged With: dýně

« Pumpkin Pie Spice (koření)
tvaroh&povidla »

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

prohledat Tvaroh a Povidla

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Podzim ♥

masala chai čaj čai chai latte kořeněný čaj s mlékem indický skořice kardamom badyán černý pepř hřebíček

Masala Chai (kořeněný čaj s mlékem)

Tip na výlet

kávové nanuky nanuk s kávou káva kokos kokosovým krém kokosová kávová zmrzlina

Kávovo-kokosové nanuky (bez laktózy)

myTaste.cz
© 2021 · Šárka Hubáček