tvaroh&povidla

jídlo, káva & cestování

  • Home
  • Šárka
  • Recepty, články & recenze
  • Převodní tabulky
  • quark&jam (in English)
  • Kontakt

Dýňové muffiny pro Mezinárodní den lymfomu

By Šárka Hubáček Leave a Comment

Dobrou zprávou je, že mám pro Vás recept na úžasné dýňové muffiny. Druhou dobrou zprávou je, že jsem recept připravila pro sdružení Lymfom Help, protože 15. září je Mezinárodním dnem lymfomu.

dýňové muffiny dýně ořechy dýňový chlebíček mezinárodní den lymfomu lymfom help sdružení podpora

Co je lymfom? Onkologické onemocnění jednoho druhu bílých krevních krvinek, které v lidském těle zodpovídají za imunitu. Tvoří lymfatickou tkáň, jejíž součástí jsou i mízní uzliny. Jejich (nebolestivé) zvětšení bývá jedním z nejčastějích příznaků tohoto onemocnění. A jaké jsou další? Jinak nevysvětlitelná, přetrvávající horečka nad 38° C; noční pocení, mnohdy s nutností výměny ložního prádla; déletrvající slabost a větší úbytek hmotnosti; kašel či dušnost; svědění kůže; otoky či bolest různých částí těla.

Maligní lymfom je páté nejčastější onkologické onemocnění na světě. Jen u nás jím trpí zhruba 10 000 lidí a každý den jím onemocní tři až čtyři lidé. Víc informací najdete na stránkách stružení Lymfom Help. A pokud trpíte některými příznaky, neváhejte zajít k lékaři! (Jste v Praze? Zajděte do některé z kaváren na cupcake #DenLymfomu a třeba tak pomůžete rozšířit povědomí mezi svými přáteli.)

dýňové muffiny dýně ořechy dýňový chlebíček mezinárodní den lymfomu lymfom help sdružení podpora

Abych to nezakončila na depresivní notu, povím Vám něco málo k receptu. Obvykle ho peču jako chlebíček – tedy v podlouhlé formě a krájím na široké plátky. Ale máme tak malou troubu, že se mi do ní chlebíčková forma nevejde. :) Navíc jsem chtěla zkusit cupcakes, ale nevymyslela jsem vhodný krém. Proto zůstávám u borůvkové nebo jiné marmelády, se kterou je mix dýně, koření, medu a ořechů prostě nejlepší. Ať už budete dělat muffiny, chlebíček nebo těsto vylijete na plech (raději menší s vyšším okrajem), nezapomeňte těsto vždy dostatečně propéct – nevysuší se nijak snadno a nedopečené vážně moc dobře nechutná.

dýňové muffiny dýně ořechy dýňový chlebíček mezinárodní den lymfomu lymfom help sdružení podpora

Dýňové muffiny
Recipe Type: dezert, snídaně & svačina
Prep time: 15 mins
Cook time: 20 mins
Total time: 35 mins
Serves: 6-10 muffinů
Ingredients
  • 100 g změklého másla
  • 50 g medu
  • 100 g třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 250 ml dýňového pyré
  • 130 g polohrubé mouky
  • 70 g jemně mletých ovesných vloček
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 1/2 lžičky mixed spice
  • nasekané oříšky (například mandle a vlašské ořechy)
Instructions
  1. Troubu předehřejeme na 175 °C.
  2. Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky.
  3. V míse utřeme máslo s medem a cukrem. Pak postupně zašleháme vejce a dýňové pyré.
  4. Nakonec přidáme mouku smíchanou s vločkami, práškem do pečiva, sodou, solí a kořením.
  5. Těsto rozdělíme do košíčků cca 1 cm pod okraj a posypeme oříšky.
  6. Pečeme 20-25 minut. Zda je těsto upečené, vyzkoušíme zapíchnutím špejle, která musí vyjít čistá.
  7. Hotové muffiny vytáhneme z trouby a necháme 10 minut chladnout ve formě. Pak je vytáhneme z formy a na mřížce necháme kompletně zchladnout.
  8. Uchováváme v lednici.
Notes
Místo muffinů můžeme upéct i dýňový chlebíček. Pečeme ho ve formě vyložené pečicím papírem zhruba 35-40 minut.
3.3.3077

 

Podělte se s ostaními ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Print this page
Print

Filed Under: 30 minut, dezert, ořechy, ovoce, podzim, snídaně & svačina, vanilka, zelenina Tagged With: čaj o páté, dýně, Halloween, piknik, pro děti, vůně dálek

« Střípky z Foodparade 2015
Mnichov: pár měsíců od okamžiku, kdy místo v Británii skončíte v Německu »

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

prohledat Tvaroh a Povidla

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Podzim ♥

berliner winter hruškový punč s vodkou vodka hruškový džus koření jablečný džus vanilka badyán skořice kardamom vánoční punč zimní

Kořeněný hruškový punč

Tip na výlet

madlenky růžová voda madeleines francouzská kuchyně dezert

Madlenky s růžovou vodou (Madeleines à l’eau de rose)

myTaste.cz
© 2021 · Šárka Hubáček