Dýně je láska, na kterou obvykle zapomenu s prvním sněhem a vzpomenu si až s prvním opadaným stromem. Nadšení ze Starbucks a jejich ochucených káv mě přešlo už před pár lety, ale touha po Pumpkin Pie Spice Latte byla silnější. Proto když v kavárně za rohem připsali na menu dýni, šla jsem jedno pseudolatte zkusit. Bylo to šíleně sladké a s dýní si to moc nepotykalo, ale k té zamračené obloze to tak nějak sedělo. Můj domácí dýňový chai vás zahřeje a po prvním doušku se s úsměvem smíříte s tím, že podzim je tady.
Dýně a čaj zní jako naprosto šílená kombinace. Není, vážně není. Chutná to skvěle, navíc v kombinaci s kokosovým krémem (ta hutná bílá část v horní části plechovky) je to velmi příjemná podzimní záležitost. Pokud nechcete kupovat javorový sirup (kupte si ho, využijete ho hned v příštím receptu!), použijte med, tmavý třtinový cukr nebo kokosový sirup. Ze zbylých surovin ale nic neměňte. Recept na domácí směs koření Pumpkin Pie Spice na blogu najdete a jeho využití je opravdu široké.
Pokud chcete ochutnat klasický indický chai, recept najdete tady.
Přestože je na blogu několik dýňových receptů, nějak jsem zapomněla na jejich podstatnou část: dýňové pyré. Jeho příprava je velmi jednoduchá. Dýni oloupejte (hokkaido stačí dobře očistit), rozpulte a zbavte semen. Pokud chcete dýni péct, pak ji jen zlehka potřete olejem a pečte na 180 °C přibližně hodinu. Jakmile je dýně měkká, nechte ji vychladnout, dužninu vyškábejte a rozmixujte. Pokud je pyré příliš vodnaté, nechte ho přes noc vykapat v cedníku. Osobně ale upřednostňuji pyré vařené (je rychlejší). Očištěnou dýni (pokud používám máslovou, bývá dužniny zhruba kilo) nakrájím na cca 2 cm velké kostičky, dám je do hrnce, přidám asi hrnek vody a pod pokličkou vařím/dusím asi půl hodiny. Pak sliji tekutinu a dýni rozmixuji.
- 150 ml silného černého čaje
- 150 ml kokosového krému
- 2 lžíce dýňového pyré
- 1 lžíce javorového sirupu
- 1 lžička pumpkin pie spice
- Všechny suroviny dáme do rendlíku a na mírném plameni zahříváme několik minut.
- Horkou směs stáhneme z ohně. Dáme do mixéru nebo pomocí tyčového mixéru jednu až dvě minuty mixujeme (směs se našlehá a zjemní).
- Chai nalijeme do hrníčku a ihned podáváme.
Leave a Reply