tvaroh&povidla

jídlo, káva & cestování

  • Home
  • Šárka
  • Recepty, články & recenze
  • Převodní tabulky
  • quark&jam (in English)
  • Kontakt

Dýňový chai & Dýňové pyré

By Šárka Hubáček Leave a Comment

Dýně je láska, na kterou obvykle zapomenu s prvním sněhem a vzpomenu si až s prvním opadaným stromem. Nadšení ze Starbucks a jejich ochucených káv mě přešlo už před pár lety, ale touha po Pumpkin Pie Spice Latte byla silnější. Proto když v kavárně za rohem připsali na menu dýni, šla jsem jedno pseudolatte zkusit. Bylo to šíleně sladké a s dýní si to moc nepotykalo, ale k té zamračené obloze to tak nějak sedělo. Můj domácí dýňový chai vás zahřeje a po prvním doušku se s úsměvem smíříte s tím, že podzim je tady.

pumpkin chai dýňový chai čaj dýně kokosové mléko teplé podzim hřejivé skořice pumpkin pie spice vegan bez laktózy

Dýně a čaj zní jako naprosto šílená kombinace. Není, vážně není. Chutná to skvěle, navíc v kombinaci s kokosovým krémem (ta hutná bílá část v horní části plechovky) je to velmi příjemná podzimní záležitost. Pokud nechcete kupovat javorový sirup (kupte si ho, využijete ho hned v příštím receptu!), použijte med, tmavý třtinový cukr nebo kokosový sirup. Ze zbylých surovin ale nic neměňte. Recept na domácí směs koření Pumpkin Pie Spice na blogu najdete a jeho využití je opravdu široké.

Pokud chcete ochutnat klasický indický chai, recept najdete tady.

pumpkin chai dýňový chai čaj dýně kokosové mléko teplé podzim hřejivé skořice pumpkin pie spice vegan bez laktózy

Přestože je na blogu několik dýňových receptů, nějak jsem zapomněla na jejich podstatnou část: dýňové pyré. Jeho příprava je velmi jednoduchá. Dýni oloupejte (hokkaido stačí dobře očistit), rozpulte a zbavte semen. Pokud chcete dýni péct, pak ji jen zlehka potřete olejem a pečte na 180 °C přibližně hodinu. Jakmile je dýně měkká, nechte ji vychladnout, dužninu vyškábejte a rozmixujte. Pokud je pyré příliš vodnaté, nechte ho přes noc vykapat v cedníku. Osobně ale upřednostňuji pyré vařené (je rychlejší). Očištěnou dýni (pokud používám máslovou, bývá dužniny zhruba kilo) nakrájím na cca 2 cm velké kostičky, dám je do hrnce, přidám asi hrnek vody a pod pokličkou vařím/dusím asi půl hodiny. Pak sliji tekutinu a dýni rozmixuji.

Dýňový chai
Recipe Type: nápoj
Prep time: 5 mins
Cook time: 5 mins
Total time: 10 mins
Serves: 1
Ingredients
  • 150 ml silného černého čaje
  • 150 ml kokosového krému
  • 2 lžíce dýňového pyré
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžička pumpkin pie spice
Instructions
  1. Všechny suroviny dáme do rendlíku a na mírném plameni zahříváme několik minut.
  2. Horkou směs stáhneme z ohně. Dáme do mixéru nebo pomocí tyčového mixéru jednu až dvě minuty mixujeme (směs se našlehá a zjemní).
  3. Chai nalijeme do hrníčku a ihned podáváme.
Notes
Čaj připravíme z jednoho čajového sáčku (nebo lžičky sypaného černého čaje) a 150 ml vroucí vody. Necháme louhovat alespoň pět minut, pak slijeme.
3.4.3177

 

Podělte se s ostaními ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Print this page
Print

Filed Under: 15 minut, bezlepkové, nápoj, podzim, Recepty, vegan Tagged With: bez laktózy, čaj o páté, dýně, Halloween, pro děti, Vánoce, vůně dálek, zima

« Kakaovo-banánové muffiny s drobenkou
září & říjen 2016: Oktoberfest, Kaiserswerth, Benrath & moderní umění v Düsseldorfu »

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

prohledat Tvaroh a Povidla

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Podzim ♥

coffea káva článek o kávě historie kávy

Káva: od sazenice do hrníčku

Tip na výlet

Důvody k oslavě

myTaste.cz
© 2021 · Šárka Hubáček