tvaroh&povidla

jídlo, káva & cestování

  • Home
  • Šárka
  • Recepty, články & recenze
  • Převodní tabulky
  • quark&jam (in English)
  • Kontakt

Dýňový džus

By Šárka Hubáček Leave a Comment

Jsem nadšenou fanynkou Harryho Pottera už více než deset let. Sice jsem zvací dopis do školy čar a kouzel nedostala, ale snad ta sova jednou přiletí… A já se vydám na nástupiště 9 3/4 na nádraží King’s Cross a v expresu si dám dýňový džus. Vlastně ten džus budu pít pořád. A věřím tomu, že až vyzkoušíte můj recept, oblíbíte si ho taky.

dýňový džus dýně pumpkin juice ananas jablko pumpkin pie spice

Slavit Halloween, či neslavit Halloween. To je, oč tu neběží. Slovo Halloween je v angličtině známo od 16. století, nicméně samotný svátek je ještě o zhruba celé tisíciletí starší. Původem jde o pohanskou slavnost mající kořeny v římské oslavě bohyně sadů, zahrad a ovocných stromů Pomony; s ní je spojen irský konec léta Samhain. V podvečer svátku Samhain přicházely duše mrtvých navštívit své domovy. Galové proto dělali velké ohně, aby si vyžádali pomoc bohů a zlé duše odehnali. Z velkých ohňů se pak staly lucerny z vydlabaných tuřínů. Světlo svíčky ven pronikalo vyřezanými obličeji, které měly potulující se duše vystrašit. Když přišli ostrovní imigranti do Severní Ameriky, použili místní dýni, která se dlabe a vyřezává lépe – a odtud se díky marketingu dostaly i do rodného souostroví. Takovým vyřezaným dýním se říká Jack-o’-lantern. Masky, které jsou taktéž s Halloweenem spojovány, mají duším znemožnit rozpoznání živých. V současné době je Halloween především svátkem dětí, které v maskách obcházejí domy s větičkou “trick or treat” (řekněme “darebnost nebo sladkost”) a nosí si domů sladkosti. Je to obdobné jako naše velikonoční pomlázka či dívčí májkování.
Ačkoli svátek je to pohanský, název je odvozen od křesťanského svátku Všech svatých (1. listopadu). Vychází z anglického All Hallows’ Eve, neboli předvečer svátku Všech svatých (31. října). I masky a svíčky mají svůj původ v křesťanství. Byť měli křesťané snahu svátek vymýtit, svým způsobem ho nakonec přijali a dodali mu rysy, které jsou dnes považovány za typické.

dýňový džus dýně pumpkin juice

Dýňový džus
Recipe Type: nápoje
Prep time: 5 mins
Total time: 5 mins
Serves: 2 – 4 porce
Ingredients
  • 250 ml dýňového pyré
  • 500 ml jablečného džusu
  • 125 ml ananasového džusu
  • 1 lžička Pumpkin Pie Spice
  • 1 lžička medu (podle chuti)
Instructions
  1. Vše smícháme a podáváme vychlazené.
  2. Před podáváním promícháme.
Notes
Dýňové pyré má tendence usazovat se na dně sklenice (džbánu), proto džus před podáváním promíchejte.[br]Džus můžete podle chuti mírně naředit vodou.
3.2.2802

 

Podělte se s ostaními ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Print this page
Print

Filed Under: 15 minut, nápoj, podzim, vegan, vegetariánské, zelenina Tagged With: britská kuchyně, dýně, Halloween, osvěžení, piknik, pro děti

« Celozrnné skořicové šneky
Recenze kuchařky: Kulinářská inspirace (Petr Stádník) »

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

prohledat Tvaroh a Povidla

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Podzim ♥

cupcake cupcakes mini minicupcake malý cupcake dortík dotríček čokoláda čokoládový vanilka vanilkový krém mascarpone borůvka

Čokoládové (mini) cupcakes s borůvkami

Tip na výlet

Eindhoven & ‘s-Hertogenbosch: žárovky se šlehačkou

myTaste.cz
© 2021 · Šárka Hubáček