Někde jsem četla, že narazit v Británii na fish&chips je větší problém než v minulosti. Tak úplně to pravda není, v Londýně jsou na každém rohu. Ne vždy je ale těstíčko správně ochucené, jeho poměr vůči rybě akurátní. Pokud chcete ušetřit za letenku, pak si kupte čerstvou rybu v českém obchodě a fish&chips budete mít do hodiny na stole.

Fish&Chips
Ryba by měla být bílomasá, mořská. Nejlépe treska (různé druhy), platýs, rejnok, žralok, halibut, tilapie. Těstíčko je pouze mouka s vodou a práškem do pečiva. Někdy je voda nahrazena pivem či mlékem. Důležité je osolit a opepřit nejen těsto, ale i rybu.
Britské hranolky (chips) jsou větší než ty mražené nebo z fast foodu (french fries).
K fish&chips patří hrášek – ideálně s máslem a mírně rozmačkaný. Podávají se k nim však i nakládané okurky, cibule či vejce. Pro Brity je navíc neodmyslitelný ocet jako omáčka k hranolkům. Ti méně odvážní si dávají tatarku nebo majonézu. (Ocet mi nechutná.)

Halibut
Smažená ryba s hranolky bývala velmi oblíbeným jídlem dělníků v přímořských městech. Židovští emigranti z Portugalska a Španělska představili v 16. století britské kuchyni smaženou obalovanou rybu. Původ má toto jídlo v pescado frito, pokrmu z jižního pobřeží Španělska. Ryba je obalená v mouce, osmažená v olivovém oleji a dochucená solí. Podává se buď s citronem, nebo octovou zálivkou. Pescado frito je jedním ze sabatových jídel andaluských Židů.

Obalování halibuta v těstě
- Hranolky
- 400 g brambor
- 1 lžíce oleje
- [br]Ryba
- 100 g hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky hořčičného prášku
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 150-200 ml piva (podle chuti světlého nebo černého, případně řezaného)
- 200-300 g filetů bílomasé ryby (např. treska nebo halibut)
- sůl a čerstvě mletý pepř
- olej na smažení
- [br]K podávání
- hrášek s máslem a bylinkami
- tatarka nebo majonéza, případně ocet
- Troubu předehřejeme na 180 °C.
- Plech vyložíme pečicím papírem.
- Brambory nakrájíme na stejně velké dílky, smícháme s olejem a rozprostřeme na plech v jedné vrstvě.
- Hranolky pečeme v předehřáté troubě 35-40 minut.
- Mouku smícháme se solí, hořčičným práškem a pepřem. Přidáme pivo a umícháme spíše hustější těsto.
- Filety rozdělíme na menší kousky, osolíme a opepříme z obou stran a obalíme v těstíčku.
- Rybu smažíme v rozehřátém oleji dozlatova.
- Osmažené ryby dáme na na papírovou utěrku, aby se zbavily přebytečného tuku.
- Hranolky osolíme.
- Podáváme s teplým hráškem a tatarkou nebo majonézou (nebo tradičně s octem).
Leave a Reply