tvaroh&povidla

jídlo, káva & cestování

  • Home
  • Šárka
  • Recepty, články & recenze
  • Převodní tabulky
  • quark&jam (in English)
  • Kontakt

Fish&Chips (Ryba s hranolky)

By Šárka Hubáček Leave a Comment

Někde jsem četla, že narazit v Británii na fish&chips je větší problém než v minulosti. Tak úplně to pravda není, v Londýně jsou na každém rohu. Ne vždy je ale těstíčko správně ochucené, jeho poměr vůči rybě akurátní. Pokud chcete ušetřit za letenku, pak si kupte čerstvou rybu v českém obchodě a fish&chips budete mít do hodiny na stole.

Fish&Chips

Fish&Chips

Ryba by měla být bílomasá, mořská. Nejlépe treska (různé druhy), platýs, rejnok, žralok, halibut, tilapie. Těstíčko je pouze mouka s vodou a práškem do pečiva. Někdy je voda nahrazena pivem či mlékem. Důležité je osolit a opepřit nejen těsto, ale i rybu.
Britské hranolky (chips) jsou větší než ty mražené nebo z fast foodu (french fries).
K fish&chips patří hrášek – ideálně s máslem a mírně rozmačkaný. Podávají se k nim však i nakládané okurky, cibule či vejce. Pro Brity je navíc neodmyslitelný ocet jako omáčka k hranolkům. Ti méně odvážní si dávají tatarku nebo majonézu. (Ocet mi nechutná.)

Halibut a Fish&Chips

Halibut

Smažená ryba s hranolky bývala velmi oblíbeným jídlem dělníků v přímořských městech. Židovští emigranti z Portugalska a Španělska představili v 16. století britské kuchyni smaženou obalovanou rybu. Původ má toto jídlo v pescado frito, pokrmu z jižního pobřeží Španělska. Ryba je obalená v mouce, osmažená v olivovém oleji a dochucená solí. Podává se buď s citronem, nebo octovou zálivkou. Pescado frito je jedním ze sabatových jídel andaluských Židů.

Obalování halibuta v těstě

Obalování halibuta v těstě

Fish & Chips
Recipe Type: hlavní chod
Cuisine: britská
Prep time: 10 mins
Cook time: 50 mins
Total time: 1 hour
Serves: 2
Ingredients
  • Hranolky
  • 400 g brambor
  • 1 lžíce oleje
  • [br]Ryba
  • 100 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky hořčičného prášku
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 150-200 ml piva (podle chuti světlého nebo černého, případně řezaného)
  • 200-300 g filetů bílomasé ryby (např. treska nebo halibut)
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • olej na smažení
  • [br]K podávání
  • hrášek s máslem a bylinkami
  • tatarka nebo majonéza, případně ocet
Instructions
  1. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  2. Plech vyložíme pečicím papírem.
  3. Brambory nakrájíme na stejně velké dílky, smícháme s olejem a rozprostřeme na plech v jedné vrstvě.
  4. Hranolky pečeme v předehřáté troubě 35-40 minut.
  5. Mouku smícháme se solí, hořčičným práškem a pepřem. Přidáme pivo a umícháme spíše hustější těsto.
  6. Filety rozdělíme na menší kousky, osolíme a opepříme z obou stran a obalíme v těstíčku.
  7. Rybu smažíme v rozehřátém oleji dozlatova.
  8. Osmažené ryby dáme na na papírovou utěrku, aby se zbavily přebytečného tuku.
  9. Hranolky osolíme.
  10. Podáváme s teplým hráškem a tatarkou nebo majonézou (nebo tradičně s octem).
3.2.1311

 

Podělte se s ostaními ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Print this page
Print

Filed Under: 60 minut, hlavní chod, přílohy, ryby & mořské plody Tagged With: britská kuchyně

« Rybízové muffiny
Brioška na burgery »

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

prohledat Tvaroh a Povidla

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Podzim ♥

káva cold brew ledová studená káva louhování bird song arabika arabica ruční mlýnek hario česká pražírna

Domácí cold brew káva

Tip na výlet

Wartburg castle germany německo hrad

Wartburg: nejkrásnější hrad uprostřed lesů

myTaste.cz
© 2021 · Šárka Hubáček