Když jsem se na začátku prosince vrátila z Prahy, padla jsem s ošklivou rýmou. Uvařila jsem hrnec česnečky, silný čaj ze zázvoru a poprvé jsem se pustila do indického mléka s kurkumou. Má být lékem prakticky na vše, tak jsem si říkala, že by mi mohl i s rýmou pomoct. Kombinace je to ne úplně lákavá, ale musím říct, že výsledek chutná dobře!
Četla jsem řadu doporučení, že je vhodné pít golden milk denně. Nu, proč ne? Je to taková zdravější alternativa kakaa. A co tedy umí? Ulevuje při rýmě a kašli, zmírňuje bolesti hlavy i menstruační bolesti, pomáhá při potížích s usínáním, čistí krev a podporuje imunitu. V tradiční indické medicíně je kurkuma známá více než 4000 let pro své protizánětlivé, dezinfekční, antioxidační a další a další účinky. V kuchyni ji najdeme především v kari koření. Žlutý prášek z umletého sušeného kořene, který připomíná zázvor, se ale používá i jako barvivo – ať už jídla nebo látek. (Pozor na oblečení!)
Ať už si budete dávat golden milk každé ráno, hodinu před spaním, jen při nachlazení nebo bolesti hlavy, rozhodně stojí za to. Minimálně zajímavě zpestří jídelníček. :)
PS. Po vypití golden milk na nikoho nevyplazujte jazyk. :)
- [b]Kurkumová pasta[/b]
- 40 g kurkumy
- 125-200 ml vody
- 1 lžička (čerstvě) mletého černého pepře
- 3 lžíce kokosového oleje
- [br][b]Golden Milk[/b]
- 250 ml (rostlinného) mléka
- 1 lžička kurkumové pasty
- med podle chuti
- Do malého rendlíku dáme 250 ml vody, kurkumu, pepř a olej. Na mírném ohni zahříváme 6-10 minut, až vznikne pasta. Pokud je pasta příliš hutná, přidáme trochu vody.
- Pastu uchováváme v uzavřené sklenici v lednici.
- V horkém mléce rozmícháme pastu a podle chuti osladíme medem.
Leave a Reply