tvaroh&povidla

jídlo, káva & cestování

  • Home
  • Šárka
  • Recepty, články & recenze
  • Převodní tabulky
  • quark&jam (in English)
  • Kontakt

Golden milk (Mléko s kurkumou)

By Šárka Hubáček Leave a Comment

Když jsem se na začátku prosince vrátila z Prahy, padla jsem s ošklivou rýmou. Uvařila jsem hrnec česnečky, silný čaj ze zázvoru a poprvé jsem se pustila do indického mléka s kurkumou. Má být lékem prakticky na vše, tak jsem si říkala, že by mi mohl i s rýmou pomoct. Kombinace je to ne úplně lákavá, ale musím říct, že výsledek chutná dobře!

golden milk zlaté mléko kurkumové mléko s kurkumou kurkuma med kokosové mléko turmeric milk

Četla jsem řadu doporučení, že je vhodné pít golden milk denně. Nu, proč ne? Je to taková zdravější alternativa kakaa. A co tedy umí? Ulevuje při rýmě a kašli, zmírňuje bolesti hlavy i menstruační bolesti, pomáhá při potížích s usínáním, čistí krev a podporuje imunitu. V tradiční indické medicíně je kurkuma známá více než 4000 let pro své protizánětlivé, dezinfekční, antioxidační a další a další účinky. V kuchyni ji najdeme především v kari koření. Žlutý prášek z umletého sušeného kořene, který připomíná zázvor, se ale používá i jako barvivo – ať už jídla nebo látek. (Pozor na oblečení!)

golden milk zlaté mléko kurkumové mléko s kurkumou kurkuma med kokosové mléko turmeric milk

Ať už si budete dávat golden milk každé ráno, hodinu před spaním, jen při nachlazení nebo bolesti hlavy, rozhodně stojí za to. Minimálně zajímavě zpestří jídelníček. :)

golden milk zlaté mléko kurkumové mléko s kurkumou kurkuma med kokosové mléko turmeric milk

PS. Po vypití golden milk na nikoho nevyplazujte jazyk. :)

Golden milk (Mléko s kurkumou)
Cook time: 10 mins
Total time: 10 mins
Ingredients
  • [b]Kurkumová pasta[/b]
  • 40 g kurkumy
  • 125-200 ml vody
  • 1 lžička (čerstvě) mletého černého pepře
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • [br][b]Golden Milk[/b]
  • 250 ml (rostlinného) mléka
  • 1 lžička kurkumové pasty
  • med podle chuti
Instructions
  1. Do malého rendlíku dáme 250 ml vody, kurkumu, pepř a olej. Na mírném ohni zahříváme 6-10 minut, až vznikne pasta. Pokud je pasta příliš hutná, přidáme trochu vody.
  2. Pastu uchováváme v uzavřené sklenici v lednici.
  3. V horkém mléce rozmícháme pastu a podle chuti osladíme medem.
Notes
Kurkumová pasta vydrží v lednici až 2 týdny.
3.5.3217

 

Podělte se s ostaními ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Print this page
Print

Filed Under: 15 minut, nápoj, Recepty, snídaně & svačina, vegan, zima Tagged With: bez laktózy, vůně dálek

« Berlín (Berlin): currywurst, pravá berlínská zima a všudypřítomná historie
Kodaň (København): moderní umění, zima a chlebíčky »

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

prohledat Tvaroh a Povidla

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Podzim ♥

čokoládový koláč s višněmi čokoládová buchta višně višňový koláč višňová buchta čokoláda káva koláč ke kávě zákusek dezert německá kuchyně Německo Mnichov

Čokoládový koláč s višněmi (Schoko-Kirsch-Kuchen)

Tip na výlet

rybíz muffin těsto

Rybízové muffiny

myTaste.cz
© 2019 · Šárka Hubáček