tvaroh&povidla

jídlo, káva & cestování

  • Home
  • Šárka
  • Recepty, články & recenze
  • Převodní tabulky
  • quark&jam (in English)
  • Kontakt

Guacamole s pečenými tortilla chips

By Šárka Hubáček Leave a Comment

Dnešní recept nemá nic společného se sezónou, ani žádným svátkem (byť začíná období karnevalů a to po celém světě). Guacamole jsem si vybrala proto, že moje kamarádka si ho moc oblíbila (před dvěma týdny jsem jí představila avokádo právě v podobě tohoto jednoduchého mexického dipu a vypadá to, že jí zachutnalo).

guacamole

Původ guacamole (španělsky [(g)waka’mole], v USA [gwákemouli]) lze dohledat až v kuchyni Aztéků, kam patřilo patrně od 16. století. Název pokrmu pochází ze slova āhuacamolli [áwaka’moli], což znamená avokádová omáčka. Nejprve se připravovalo pomocí hmoždíře a dochucovalo se pouze solí. Dnes do něj patří různě zkombinované následující suroviny – cibule, česnek, citronová/limetková šťáva, chilli, rajčata (obvykle bez vodnaté dužniny), jogurt, pepř či koriandr. Variant je nespočet, nicméně snad každá si žádá kvalitní a čerstvé suroviny a poměrně rychlé zpracování i konzumaci.

Guacamole je ideální chuťovka nebo i velmi lehká svačina či večeře.

Toužila jsem po domácích tortilla chips, které se připravují z kukuřičných tortill. Ty se v Mexiku dělají z kukuřičné mouky zvané masa harina. Masa je španělské slovo pro těsto. Kukuřičná zrna jsou vysušena, namáčena a povařena společně s hydroxidem vápenatým (vápnem) nebo dřevěným popelem, díky čemuž kukuřice změkne a je zbavena hemicelulózy (lepivé složky slupky kukuřičných zrn). Masa harina je tedy těsto z namleté mokré kukuřice, které se vysuší a rozemele na jemný prášek. Z masa harina se v Mexiku připravují kukuřičné tortilly, nápoj atole (při povaření s vodou a mlékem) nebo atole de chocolate (s čokoládou a cukrem), případně snídaňový nápoj champurrado (navíc s anýzem a třtinovým cukrem), v Salvádoru pak plněné tortilly zvané papusa, v Kolumbiji nebo Venezuele nekynutý plněný chléb arepa.

Běžná kukuřičná mouka se vyrábí ze zrn, která nejsou zvláštně upravovaná. Oba typy mouk jsou používány především v latinskoamerické kuchyni.

Jelikož jsem mouku masa harina nesehnala, udělala jsem tortilly pšeničné s podílem polohrubé kukuřičné mouky (cca 120 g hladké pšeničné + 70 g polohrubé kukuřičné, místo oleje rozpuštěné sádlo – recept zde) a dále jsem postupovala podle tohoto receptu Jamieho Olivera. Vzhledem k tomu, že tortilla chips se obvykle smaží ve vysoké vrstvě tuku, je tato verze i o něco zdravější. Chips se hodí k jakémukoli dipu či salse – ze zakysané smetany, rajčat, sýra, …

Kukuřičné tortilly lze použít jako pšeničné tortilly – k přípravě quesadilly, burrita či jiného wrapu.

Guacamole s pečenými tortilla chips
Cuisine: mexická
Prep time: 10 mins
Total time: 10 mins
Serves: 3 – 6
Ingredients
  • 2 zralá avokáda
  • 2 menší pevná rajčata
  • 1 – 2 cm dlouhý kousek chilli papričky (množství podle vlastní chuti)
  • hrst čerstvého koriandru
  • šťáva z 1/2 – 1 limetky
  • 3 velké pšeničnokukuřičné tortilly
  • olivový olej
  • sušené chilli (vločky nebo mleté)
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
Instructions
  1. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  2. Avokádo oloupeme, zbavíme pecky a dužninu rozmačkáme nahrubo. (Pokud je avokádo tužší, nakrájíme ho na kousky, které rozmačkáme, případně ho rozmixujeme.)
  3. Rajčata rozpůlíme, zbavíme semínek a vody a nakrájíme na drobné kostičky.
  4. Chilli papričku podle chuti zbavíme semínek a nasekáme najemno.
  5. Avokádo smícháme s rajčaty, chilli, limetkovou šťávou a nasekaným koriandrem. Osolíme a opepříme.
  6. Tortilly potřeme z obou stran olejem, mírně osolíme a opepříme a posypeme sušeným chilli. Rádýlkem nebo ostrým nožem tortilly nakrájíme na malé trojuhelníčky, které dáme na plech vyložený pečicím papírem.
  7. Pečeme v předehřáté troubě asi 5 minut dozlatova.
  8. Guacamole podáváme čerstvé, ideálně neuchováváme zbytky nebo ho nepřipravujeme moc brzy.
3.2.1311

 

Podělte se s ostaními ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Print this page
Print

Filed Under: 15 minut, čerstvé bylinky, omáčky, předkrmy, vegan, vegetariánské, zelenina Tagged With: dinner party, oslava, piknik, Valentýn, vůně dálek

« Avokádové sušenky s čokoládou
Salát s pečenou zeleninou a granátovým jablkem »

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

prohledat Tvaroh a Povidla

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Podzim ♥

Eindhoven & ‘s-Hertogenbosch: žárovky se šlehačkou

Tip na výlet

Foodie týden: foodstyling a Kuloár

myTaste.cz
© 2021 · Šárka Hubáček