Dnešní recept nemá nic společného se sezónou, ani žádným svátkem (byť začíná období karnevalů a to po celém světě). Guacamole jsem si vybrala proto, že moje kamarádka si ho moc oblíbila (před dvěma týdny jsem jí představila avokádo právě v podobě tohoto jednoduchého mexického dipu a vypadá to, že jí zachutnalo).
Původ guacamole (španělsky [(g)waka’mole], v USA [gwákemouli]) lze dohledat až v kuchyni Aztéků, kam patřilo patrně od 16. století. Název pokrmu pochází ze slova āhuacamolli [áwaka’moli], což znamená avokádová omáčka. Nejprve se připravovalo pomocí hmoždíře a dochucovalo se pouze solí. Dnes do něj patří různě zkombinované následující suroviny – cibule, česnek, citronová/limetková šťáva, chilli, rajčata (obvykle bez vodnaté dužniny), jogurt, pepř či koriandr. Variant je nespočet, nicméně snad každá si žádá kvalitní a čerstvé suroviny a poměrně rychlé zpracování i konzumaci.
Guacamole je ideální chuťovka nebo i velmi lehká svačina či večeře.
Toužila jsem po domácích tortilla chips, které se připravují z kukuřičných tortill. Ty se v Mexiku dělají z kukuřičné mouky zvané masa harina. Masa je španělské slovo pro těsto. Kukuřičná zrna jsou vysušena, namáčena a povařena společně s hydroxidem vápenatým (vápnem) nebo dřevěným popelem, díky čemuž kukuřice změkne a je zbavena hemicelulózy (lepivé složky slupky kukuřičných zrn). Masa harina je tedy těsto z namleté mokré kukuřice, které se vysuší a rozemele na jemný prášek. Z masa harina se v Mexiku připravují kukuřičné tortilly, nápoj atole (při povaření s vodou a mlékem) nebo atole de chocolate (s čokoládou a cukrem), případně snídaňový nápoj champurrado (navíc s anýzem a třtinovým cukrem), v Salvádoru pak plněné tortilly zvané papusa, v Kolumbiji nebo Venezuele nekynutý plněný chléb arepa.
Běžná kukuřičná mouka se vyrábí ze zrn, která nejsou zvláštně upravovaná. Oba typy mouk jsou používány především v latinskoamerické kuchyni.
Jelikož jsem mouku masa harina nesehnala, udělala jsem tortilly pšeničné s podílem polohrubé kukuřičné mouky (cca 120 g hladké pšeničné + 70 g polohrubé kukuřičné, místo oleje rozpuštěné sádlo – recept zde) a dále jsem postupovala podle tohoto receptu Jamieho Olivera. Vzhledem k tomu, že tortilla chips se obvykle smaží ve vysoké vrstvě tuku, je tato verze i o něco zdravější. Chips se hodí k jakémukoli dipu či salse – ze zakysané smetany, rajčat, sýra, …
Kukuřičné tortilly lze použít jako pšeničné tortilly – k přípravě quesadilly, burrita či jiného wrapu.
- 2 zralá avokáda
- 2 menší pevná rajčata
- 1 – 2 cm dlouhý kousek chilli papričky (množství podle vlastní chuti)
- hrst čerstvého koriandru
- šťáva z 1/2 – 1 limetky
- 3 velké pšeničnokukuřičné tortilly
- olivový olej
- sušené chilli (vločky nebo mleté)
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- Troubu předehřejeme na 180 °C.
- Avokádo oloupeme, zbavíme pecky a dužninu rozmačkáme nahrubo. (Pokud je avokádo tužší, nakrájíme ho na kousky, které rozmačkáme, případně ho rozmixujeme.)
- Rajčata rozpůlíme, zbavíme semínek a vody a nakrájíme na drobné kostičky.
- Chilli papričku podle chuti zbavíme semínek a nasekáme najemno.
- Avokádo smícháme s rajčaty, chilli, limetkovou šťávou a nasekaným koriandrem. Osolíme a opepříme.
- Tortilly potřeme z obou stran olejem, mírně osolíme a opepříme a posypeme sušeným chilli. Rádýlkem nebo ostrým nožem tortilly nakrájíme na malé trojuhelníčky, které dáme na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečeme v předehřáté troubě asi 5 minut dozlatova.
- Guacamole podáváme čerstvé, ideálně neuchováváme zbytky nebo ho nepřipravujeme moc brzy.
Leave a Reply