Burger je letní klasika. Když jedeme grilovat k našim přátelům s dvěma malými dětmi, pokaždé je to burger. Základem je opravdu dobré maso (nejlépe doma namleté nebo od opravdu osvědčeného řezníka) a domácí briošky – jemně nasládlé, nedrobivé, ogrilované (díky tomu se nerozmáčí ani omáčkou, ani šťávou z masa).
Ač mě kdysi někdo přesvědčoval, že hamburger a Hamburk nemají nic společného, neměl pravdu. Slovo hamburger opravdu pochází od německého přístavního města Hamburk. Hamburg – přídavné jméno Hamburger, stejně jako Frankfurt – Frankfurter (mimo jiné frankfurtský párek). Pověstí, jak opečený karbanátek v pečivu vznikl, je hodně. Některé přiznávají původ v Evropě, jiné tvrdí, že byl vytvořen až v Americe.

František Kšána ml.
Znáte Naše maso v Dlouhé? Pokud se zajímáte o jídlo, určitě znáte jméno František Kšána. Pan otec je řezník v pražském Břevnově, jeho syn je mistrem řezníkem v tomto malém stylovém krámku v centru Prahy. Oba jsou moc velcí sympaťáci, ale Naše maso mám po cestě z práce (tedy když vystoupím na Náměstí Republiky a dojdu tam). Maso prodávají hovězí a vepřové, krásně voňavé a neuvěřitelně dobré. Uzeniny a ostatní dobroty (třeba italská klobáska salsiccia) mají vlastní výroby. Rozhodně můžu doporučit špekáčky, salsicciu, koleno i pražskou šunku. Kromě kližky na mletí jsme měli i ořech na steak. Mňam!
Pokud máte hlad, maso nebo uzeniny ugrilují a u jednoho ze dvou stolků si ho můžete užít. Zároveň se můžete dívat do zadní části řeznictví, kde se připravuje to, co si pak koupíte.
Kromě masa prodávají i chlazené vývary, mléčné výrobky, pečivo, cukr, těstoviny, … A to v opravdu designovém balení. A to nejlepší, co vlastně prodávají, není maso, ani vývar. Je to zážitek. František Kšána ml. je člověk, který masu rozumí. Poradí (díky za radu přidat lůj!), když je chvilka, popovídá o jídle tak, že se vám začnou sbíhat sliny (vážně) a hlavně předá úsměv na rtech. Pokud si chcete užít nejen skvělé maso, ale i jeho samotný nákup, zajděte sem.
- 300 g hovězí kližky (150 g masa + 15 g loje na 1 porci)
- 30 g hovězího loje
- sůl a čerstvě mletý pepř
- Maso nahrubo umeleme společně s na kostičky nakrájeným lojem.
- Umletou směs rozdělíme na 2 stejné díly a dobře ho propracujeme. Masem několikrát hodíme o pracovní desku, vytvoříme kuličku a tu si uplácáme jako sněhovou kouli.
- Z masové kuličky uděláme placku zhruba 2 cm vysokou a doprostřed uděláme kloubem prstu důlek. (Maso se díky tomu při grilování nevyboulí.)
- Pokud maso negrilujeme ihned, naskládáme ho mezi kousky pečicího papíru a dáme do lednice. Alespoň půl hodiny před grilováním ho dáme ohřát na pokojovou teplotu.
- Burgery grilujeme na rozpáleném grilu 4 minuty z každé strany.
- Hotové maso zabalíme na 10 minut do alobalu a dáme do tepla (do teplé trouby nebo na úplný kraj grilu). Po odpočinutí maso osolíme a opepříme.
Super! Naše maso miluju. Doporučuju si někdy dát přímo jejich burger a pro urychlení je super si koupit i přímo jejich burgerový placky. Souhlas že nákup v Naše maso je zážitek (a to i když tam zrovna není pan Kšána), ale už se to muselo hodně rozkřiknout, protože se tam pokaždé tvoří pěkně dlouhé fronty.
Díky za tip, vyzkoušíme. :)
Super, koncne niekto kto nepcha do hamburgeru vajicka, ci ine veci. Burger s cisteho masa je to najlepsie na gri.
Souhlasím, s vajíčkem a strouhankou se z burgeru stává klasický karbanátek. Poměrně fajn změna jsou ale bylinky nebo kousek dobrého sýra schovat doprostřed masa.