tvaroh&povidla

jídlo, káva & cestování

  • Home
  • Šárka
  • Recepty, články & recenze
  • Převodní tabulky
  • quark&jam (in English)
  • Kontakt

Hummus

By Šárka Hubáček Leave a Comment

Přiznám se bez mučení – jsem líná vařit cizrnu. Kupuju ji konzervovanou, protože ji můžu ujídat rovnou z plechovky a hummus mám hotový za pár minut. Taky ho nedělám podle tradičního receptu, protože tahini (sezamová pasta) mi nechutná a česnekový dech není vždycky žádoucí. Ale tenhle můj recept je jen základ, se kterým si můžete hrát. Tak se do toho bez obav pusťte!

hummous hommos humos hommus hoummos cizrna

Chtěla bych vám povědět něco o původu jídla s tak nevábným jménem. Píše se různě – hummous, hommos, humos, hommus nebo hoummos. Slovo hummus znamená v arabštině jednoduše cizrna. První známý recept pochází z kuchařky vydané v Káhiře ve 13. století: cizrnové pyré bylo ochucené octem, nakládaným citronem, bylinkami, kořením a olejem. Tahini (sezamová pasta) a česnek byly přidány až později. Dnes je hummus nejčastěji podáván s chlebovými plackami a čerstvou, nakládanou nebo tepelně upravenou zeleninou, vejci, piniovými oříšky nebo jako příloha k falafelu či grilovaným masům. Já mám nejraději hummus s čerstvým pečivem a křupavou zeleninou nebo ve wrapu s kuřecím masem a tenkými plátky mrkve, cibule, okurky a salátu.

hummous hommos humos hommus hoummos cizrna

Cizrna je jednoletá bobovitá bylina s původem v jihovýchodním Turecku nebo Sýrii. Vyšlechtěna byla patrně před 7 000 lety. Kvete bíle, fialově nebo růžově; lusk obsahuje jedno až deset kulatých semen. Je skvělým zdrojem bílkovin, vlákniny, kyseliny listové a minerálů – především železa a fosforu. V menším množství v ní najdete i thiamin, vitamin B6, hořčík a zinek. Nejvíc se cizrny vyprodukuje v Indii – téměř 9 milionů tun ročně, na druhém místě je Austrálie s “pouhými” 800 000 tunami. Slovo cizrna pochází z latinského označení této rostliny Cicer (slovensky je cizrna cícer), anglické chickpea vzniklo z francouzského chiche/chich, které má opět původ v latině.

hummous hommos humos hommus hoummos cizrna

Hummus
Recipe Type: hlavní chod, snídaně & svačina
Cuisine: arabská
Prep time: 10 mins
Total time: 10 mins
Serves: 2
Ingredients
  • 1 400g konzerva cizrny
  • 1 lžička sezamových semínek nebo tahini
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl
  • pepř
  • chilli
  • [br]podle chuti 1 stroužek česneku
Instructions
  1. Cizrnu slijeme a nálev dáme stranou.
  2. Cizrnu, sezam, olivový olej a citronovou šťávu rozmixujeme společně s 5 lžícemi nálevu. Podle potřeby naředíme a ochutíme kořením. Můžeme přidat prolisovaný česnek.
  3. Hummus můžeme podávat s pečivem, čerstvou zeleninou nebo například ve wrapu.
  4. Uchováváme v lednici maximálně 3-4 dny.
Notes
[b]Hummus ze sušené cizrny:[/b][br]100 g cizrny namočíme do velké nádoby s cca půl litrem studené vody a necháme několik hodin bobtnat, až zdvojnásobí svůj objem.[br]Vodu slijeme a cizrnu dáme do hrnce, zalijeme půl litrem čerstvé vody a vaříme do změknutí. Trvá to zhruba 45 minut.[br]Uvařenou cizrnu slijeme a část vody si dáme stranou.[br]Dále postupujeme stejně jako při přípravě hummusu z konzervované cizrny.[br][br]Cizrna během namáčení a vaření zdvojnásobí svůj objem a zhruba ztrojnásobí hmotnost.
3.4.3177

 

Podělte se s ostaními ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Print this page
Print

Filed Under: 15 minut, bezlepkové, hlavní chod, luštěniny, přílohy, vegan, vegetariánské Tagged With: bez laktózy, dinner party, piknik, vůně dálek

« Linecké koláčky s jahodami
Sendvič s čedarem a cibulovou marmeládou »

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

prohledat Tvaroh a Povidla

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Podzim ♥

thajská kuřecí polévka

Thajská kuřecí polévka

Tip na výlet

polévka pečená rajčata

Polévka z pečených rajčat

myTaste.cz
© 2021 · Šárka Hubáček