Přiznám se bez mučení – jsem líná vařit cizrnu. Kupuju ji konzervovanou, protože ji můžu ujídat rovnou z plechovky a hummus mám hotový za pár minut. Taky ho nedělám podle tradičního receptu, protože tahini (sezamová pasta) mi nechutná a česnekový dech není vždycky žádoucí. Ale tenhle můj recept je jen základ, se kterým si můžete hrát. Tak se do toho bez obav pusťte!
Chtěla bych vám povědět něco o původu jídla s tak nevábným jménem. Píše se různě – hummous, hommos, humos, hommus nebo hoummos. Slovo hummus znamená v arabštině jednoduše cizrna. První známý recept pochází z kuchařky vydané v Káhiře ve 13. století: cizrnové pyré bylo ochucené octem, nakládaným citronem, bylinkami, kořením a olejem. Tahini (sezamová pasta) a česnek byly přidány až později. Dnes je hummus nejčastěji podáván s chlebovými plackami a čerstvou, nakládanou nebo tepelně upravenou zeleninou, vejci, piniovými oříšky nebo jako příloha k falafelu či grilovaným masům. Já mám nejraději hummus s čerstvým pečivem a křupavou zeleninou nebo ve wrapu s kuřecím masem a tenkými plátky mrkve, cibule, okurky a salátu.
Cizrna je jednoletá bobovitá bylina s původem v jihovýchodním Turecku nebo Sýrii. Vyšlechtěna byla patrně před 7 000 lety. Kvete bíle, fialově nebo růžově; lusk obsahuje jedno až deset kulatých semen. Je skvělým zdrojem bílkovin, vlákniny, kyseliny listové a minerálů – především železa a fosforu. V menším množství v ní najdete i thiamin, vitamin B6, hořčík a zinek. Nejvíc se cizrny vyprodukuje v Indii – téměř 9 milionů tun ročně, na druhém místě je Austrálie s “pouhými” 800 000 tunami. Slovo cizrna pochází z latinského označení této rostliny Cicer (slovensky je cizrna cícer), anglické chickpea vzniklo z francouzského chiche/chich, které má opět původ v latině.
- 1 400g konzerva cizrny
- 1 lžička sezamových semínek nebo tahini
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl
- pepř
- chilli
- [br]podle chuti 1 stroužek česneku
- Cizrnu slijeme a nálev dáme stranou.
- Cizrnu, sezam, olivový olej a citronovou šťávu rozmixujeme společně s 5 lžícemi nálevu. Podle potřeby naředíme a ochutíme kořením. Můžeme přidat prolisovaný česnek.
- Hummus můžeme podávat s pečivem, čerstvou zeleninou nebo například ve wrapu.
- Uchováváme v lednici maximálně 3-4 dny.
Leave a Reply