Říkala jsem si, že je na čase zaktualizovat článek o intoleranci laktózy. Nenajdete v něm rady odborníka, jen rozumy, co jsem někde vyčetla a mé vlastní zkušenosti. Zhruba od 18. roku svého života trpím intolerancí laktózy. Občasnou intolerancí. Za poslední rok se to zlepšilo a mléčné výrobky snáším mnohem lépe než před pěti šesti lety.

Mléko z neloupaných mandlí má lehce starorůžový nádech, kokosové je spíš mléčně průhledné. Obojí stačí dobře rozmixovat s dvojnásobným množstvím vody a přecedit.
Jak jsem k tomu přišla, když nikdo z naší rodiny intolerancí laktózy ani alergií na mléčnou bílkovinu netrpí? Uhnala jsem si ji stresem v době, kdy jsem dělala autoškolu. Když jsem ve stresu, trpím průjmem a prázdninová autoškola způsobila, že jsem byla 2 měsíce permanentně pod tlakem. Rozvrátilo to moji střevní rovnováhu a od té doby se občas stane, že nestrávím laktózu, jak bych měla. Už během té doby jsem začala mléčné výrobky částečně vysazovat a díky dlouhodobému pozorování formou příčina – následek jsem vydedukovala, co je špatně.
Nicméně asi až po dvou letech, kdy už to trvalo příliš dlouho v kuse, jsem zašla na alergologii. Jelikož výsledky krevních odběrů dopadly dobře, došel lékař k závěru, že je to pouhá intolerance, nikoli alergie. Nějakou dobu jsem brala předepsané léky a držela bezlaktózovou dietu a od té doby mám víceméně klid. Když se ale náhodou dostaví, stačí mi laktobacily z lékárny, po dobu týdne až dvou jednu kapsli před snídaní a zase to přejde…

Pokud připravujete krémovou polévku, můžete použít kokosové mléko jako u tohoto receptu nebo sójovou smetanu u klasických receptů.
Kde nakupovat?
Před pár lety jsem obešla obchody Albert, Billa, DM drogerie, Globus, Spar a Makro, abych zjistila, jak na tom jsou s prodejem potravin se sníženým obsahem laktózy nebo bez laktózy. Nebylo to nic moc. Největší výběr měl Globus, ale oproti Německému Realu to stále byla bída. Nejen výběr, ale i ceny byly k pláči. Jak jsou na tom obchody dnes? Stále to není žádná velká sláva. Ano, o něco se rozrostl sortiment přirozeně bezlaktózových výrobků (rostlinná mléka a produkty z nich), ale to je zhruba všechno. Když jsem tehdy článek psala, napsala jsem e-mail i do zmíněných obchodů. Nikdo se neozval. Napsala jsem jim tedy znova letos.
Odpověděla mi Lucie Borovičková z Billy. Tady jsou odpovědi, za které moc děkuji!
- Tušíte, jak rozšířená je intolerance laktózy a alergie na mléčnou bílkovinu v České republice? Můžeme vycházet pouze z veřejně dostupných zdrojů, které uvádějí kolem 20 % obyvatel ČR, předpokládá se ale, že realita je mnohem vyšší.
- Máte v nabídce bezlaktózové výrobky nebo výrobky se sníženým obsahem laktózy? Ano, aktuálně nabízíme našim zákazníkům několik druhů sýrů jako například Innperle, Emmentaler Entremont, mascarpone, fetu nebo raclette sýr, dále mléko nebo smetanu.
- Jsou na prodejně nějakým způsobem označeny? Intenzivně pracujeme na zavedení systémů tzv. stoperů, které zákazníka jednoduše upozorní na tento druh produktů.
- Lze tyto výrobky koupit ve všech Vašich prodejnách po celé republice? V této chvíli bohužel ne. Zájem zákazníků není příliš velký.
- Plánujete navýšit portfolio produktů z této oblasti? Ano, jsme si vědomi důležitosti tohoto sortimentu pro některé naše zákazníky. Budeme se snažit postupně nabídku rozšiřovat. V nejbližší dobře to bude například šlehačka, tvaroh, jogurt nebo cottage sýr.
Já sama mám hodně ráda výrobky od Alpro Soya, přestože cena není srovnatelná s běžnými mléčnými výrobky. Tuto značku dnes seženete prakticky všude. Psala jsem jim a co mě moc potěšilo, byla rychlost odpovědi – 40 minut! Trochu informací: nejvíce vápníku mají jejich sójové výrobky, ale i v dalších produktech je přidaný vápník a vitaminy. K sehnání jsou v obchodech Tesco, Albert, Globus, Billa, DM drogerie. O laktóze mají i něco na webu, třeba se tam dozvíte, co potřebujete.

Podobně jako u ledové kávy i u čaje s mlékem (masala chai / chai latte) se můžete vyhnout laktóze. Osobně bych volila mléko mandlové nebo kokosové, ale záleží na Vás.
Rostlinné alternativy najdete i v obchodech se zdravou výživou, které se obvykle zároveň zaměřují na vegetariánskou či veganskou stravu.
V kavárnách, nejen v řetězcích jako Starbucks nebo Costa Coffee, ale i v těch menších, sójové mléko mívají. Pokud trpíte i alergií na sóju, pak asi nezbývá nic jiného, než si zvyknout na espresso nebo alternativní kávy bez mléka… Osobně doporučuji aeropress, patří mezi mé oblíbené způsoby přípravy kávy. :) Rostlinná mléka chutnají přirozeně jinak než kravské, proto i káva má chuť jinou a musíte si na ni zvyknout.

Jeden z vegan receptů tady na blogu: avokádové sušenky s čokoládou. Jsou úžasné a nikdo nepozná, že v nich není ani kapka mléka.
Jak vařit a péct?
Pokud potřebujete mléčné výrobky úplně vynechat, je ideální inspirovat se veganstvím. Přirozeně bezmléčné recepty najdete například v asijské kuchyni (Asiaté obecně špatně tráví laktózu, viz níže). Podívejte se sem: Veganotic, Kuchařka ze Svatojánu, Good Mood Spoon nebo na další blogy. Najdete recepty na “mozzarellu” nebo cheesecake bez sýra a smetany, na rostlinná mléka a pečení bez másla.
Další možnosti najdete níž.

Jak se vyhnout mléku v ledové kávě? Použijte dobře vychlazené rostlinné mléko, které Vám chutná.
Intolerance laktózy
Intolerance laktózy, neboli nesnášenlivost mléčného cukru je jednou z nejrozšířenějších potravinových intolerancí. Vzniká nedostatkem laktázy – enzymu štěpícího mléčný cukr – který buď v těle není (primární nedostatek laktázy), nebo se netvoří v dostatečném množství (sekundární nedostatek laktázy). V případě absence laktázy je intolerance patrná již po porodu – dítě je ihned po prvním kojení sužováno silným vodnatým průjmem. Intolerance laktózy může doprovázet i jiné choroby, např. celiakii (alergie na lepek) nebo Crohnovu nemoc, které poškozují sliznici tenkého střeva, což vede k nedostatečné tvorbě laktázy. Jestliže je nesnášenlivost poděděná, projevuje se již od dětství, ale její intenzita se zvyšuje v dospělosti.
Pokud jedinec trpí primárním nedostatkem laktázy, musí se výrobkům s laktózou úplně vyhýbat nebo užívat léky – bakteriální náhražky. U sekundárního nedostatku laktázy by měla postačit bezlaktózová dieta po dobu asi dvou týdnů – po zlepšení je možné opět konzumovat výrobky s laktózou.
Zvláštností je, že množství laktázy se v lidském těle s věkem snižuje i u naprosto zdravých jedinců. Asi 90 % ze všech obyvatel světa trpí touto formou intolerance. V Asii je to naprostá většina obyvatelstva, v Evropě asi 10 – 20 % dospělých obyvatel (přičemž z jihu na sever se intolerance snižuje). Podle toho je mléčná strava zastoupena v daných oblastech.
Laktóza je obsažena v kravském, ovčím, kozím, buvolím i dalším mléce. Nejvíce je jí pak obsaženo v mléce kobylím a oslím.
Symptomy intolerance laktózy jsou: nadýmání a bolesti břicha, nevolnost, pocit plnosti a průjem. Pokud je to následováno dalšími obtížemi (např. vyrážkou, kopřivkou nebo astmatem), může jít o alergii na mléko. V každém případě je vhodné vyhledat lékařskou pomoc.
- Při intoleranci laktózy je nutné nekonzumovat:
- mléko a mléčné výrobky bez sníženého obsahu laktózy,
- jemný jogurt (čím kyselejší jogurt, tím méně laktózy obsahuje), smetanu, zakysanou smetanu a mléčné nákypy,
- mléčné a smetanové omáčky,
- tvaroh a sýry (ty pouze u vysoké intolerance laktózy),
- pečivo obsahující mléko,
- laktózu v léčivech.
Jako náhražku lze použít sójové výrobky, mléko mandlové, rýžové a z lískových ořechů. Při nesnášenlivosti másla je na pečivo vhodný margarín, na smažení pouze olej a do pečení… popravdě nevím. Smetany existují i rostlinné, byť se chutí liší, nejsou v tomto případě vůbec špatné (např. rostlinná smetana na vaření se obvykle už v jídle nevaří, také je velmi velmi hustá). Taktéž je vhodná konzumace zakysaných výrobků, jelikož mléčné kyseliny laktózu zpracovaly. Tvrdé sýry typu parmezán či ementál neobsahují téměř žádnou laktózu, ostatní sýry jí obsahují malé množství. Syrovátkový sýr a některé plísňové sýry mohou obsahovat vyšší množství mléčného cukru.
V poslední době se řeší prospěšnost a škodlivost sójových výrobků. Záleží na tom, jak byla sója zpracována. Pokud konzumujete sóju často, možná stojí za uvážení používání v kuchyni i dalších podobně alternativních potravin (viz výše).

Krémový dort bez smetany? Jde to a nemusí vůbec chutnat jako z nouze cnost. Tento kokosový dort navíc neobsahuje ani mléko, ani lepek.
Alergie na mléčnou bílkovinu
Alergie na mléčnou bílkovinu je závažnější, ovšem její intenzita může být stejně jako u intolerance různá. Mléčnou bílkovinu tvoří z 80 % kasein a zbývající část je syrovátkový protein. Obsahuje alergeny α-laktalbumin, β-laktoglobulin, sérový albumin a imunoglobulin. Projevuje se u malých dětí a lze jí předejít kojením po dobu 4 – 6 měsíců a během něho podávat dítěti žádnou další výživu na bázi kravského či sójového mléka.
- Při slabé nesnášenlivosti mléčné bílkoviny, tj. při alergii, je potřeba vynechat:
- mléko i se sníženým obsahem laktózy,
- jogurt, smetanu, zakysanou smetanu, puding, mléčnou rýži a podobné mléčné nákypy,
- mléčné a smetanové omáčky,
- tvaroh a sýry (s výjimkou norského sýra Gjetost z mléčné syrovátky)
- některé druhy pečiva a palačinky,
- téměř všechny druhy čokolád,
- kasein, kaseinan a mléčný albumin,
- někdy i syrovátku,
- při silné alergii i:
- máslo a margaríny s mléčnými deriváty.
Při bezmléčné dietě je potřeba myslet na vápník, který je potřeba tělu dodávat z jiných zdrojů – minerální vody, fíky, řeřicha, brokolice, mák, sezam, ořechy, fenykl, quinoa; případně i doplňky stravy z lékárny. Platí to u intolerance i alergie.
Jako zdroje jsem použila tyto knihy: KRAMER-PRIESCH, Herta a KIEFER, Ingrid. Laktóza a fruktóza. Co smím vůbec jíst a co mám vařit? Grada, 2009. | GAMLIN, Linda. Alergie od A do Z. Reader’s Digest Výběr, 2003.
Dobrý den Šárko,
kamarádka má zřejmě silnou alergii na mléčnou bílkovinu (nesmí ani máslo a dělá jí zle dokonce i sojový jogurt). Chtěla bych jí pomoct a udělat radost – mohla byste mi doporučit nějakou čokoládu, kterou by v tak vážném stavu mohla jíst? Případně i jiné potraviny jako speciální druh sýru atd.?
S pozdravem,
Magdaléna
Dobrý večer Magdaléno,
to je poměrně nešťastná kombinace – u sójového jogurtu to může být alergie nebo intolerance přímo na sóju. Chtělo by to zjistit u lékaře, na co všechno má kamarádka alergii nebo intolernaci (tu lékař nezjistí, ale aspoň případně vyloučí alergii).
Sója je u čokolád problém, protože často obsahují jako emulgátor sójový lecitin. Vybírejte mezi hořkými čokoládami spíše malých výrobců. Nějaké výrobce, kteří lecitin nepoužívají, najdete třeba tady. Z českých čokoládoven můžete zkusit Jordi’s. Případně napište konkrétním výrobcům, jaké je složení jejich výrobků (ne všichni odpovídají, ale zkusit to můžete). Z jiných čokoládových sladkostí zkuste třeba raw kakaové tyčinky, většinou je seženete ve zdravé výživě. Můžete koupit i čokoládové čočky bez lecitinu a pustit se do domácích tabulek nebo horkých čokolád na dřívku (jen čokoláda, cukr, kakao a případně dochucení kořením).
Se sýry to bude horší, ale záleží na tom, jestli snese jiné než kravské mléko (tzn. ovčí a kozí). Pokud má odvahu, může zkoušet, co snese, případně v jakém množství. Kolegyně, která má alergii na mléčnou bílkovinu, vynechává všechny výrobky s kravským mlékem a jí buď kozí a ovčí produkty nebo rostlinné alternativy. Veganské “sýry” mají často sójový základ (např. tofu), ale na (anglických) blozích najdete třeba i recepty na “mozzarellu” nebo “cream cheese” z kešu ořechů. Celkově vegan a raw recepty nebo produkty mohou být řešením. Pokud občas jezdíte do zahraničí, podívejte se na místní nabídku – z vlastní zkušenosti můžu říct, že víc na západ bývá taková alternativní nabídka vyšší.
Z dalších potravin se zkuste podívat po přirozeně bezmléčných produktech – ovoce, zelenina, luštěniny, maso, ořechy, semínka, vločky nebo třeba čaj a alkohol. :) Z dobrot pak ovocné sorbety, lízátka a bonbony (ne karamelové a čokoládové), makronky (pozor na náplň), sušenky a krekry bez másla, bramborové a zeleninové chipsy (koukněte třeba v Marks&Spencer), čatní, hummus, … Když budete nakupovat ve specializovaných obchodech, zeptejte se prodavače, může mít s podobnými požadavky zkušenosti (ale zároveň zkontrolujte složení).
Pokud kamarádce budete péct, tak můžete máslo nahradit vegan “máslem” nebo kokosovým či jiným olejem, mléko rostlinnou alternativou (osobně mám nejradši mandlové mléko). “Máslo” je lepší například do drobenek, sušenek nebo křehkých těst, olej do třených a piškotových těst. Šlehačku můžete nahradit vyšlehaným kokosovým krémem.
Snad jsem Vám aspoň trochu pomohla. Dejte mi vědět, co jste vymyslela. :)
Krásné Vánoce! Š.
Šárko, velice vám děkuji za vyčerpávající odpověď! Zatím jsem kamarádce objednala bio raw tyčinky Roobar a Vivo bar, vybírala jsem z těch bez sóji a čokolády (nebyla jsem si jistá, co všechno se skrývá pod pojmem “bio raw kakaová hmota”), snad jí budou chutnat :) Další dobrotky jako čokolády a makronky (opravdu skvělý nápad) prozkoumám podle vašeho návodu, velice Vám děkuji a přeji krásné Vánoce.
S pozdravem, Magdaléna
Dobrý den,
mléčné výrobky s nízkým obsahem laktózy za velmi rozumné ceny mají v Kauflandu. Zkuste se tam někdy stavit. Mají to pod svou privátní značkou K-Classic Lactosefree. Mají docela široký sortiment. Vesměs jde o výrobky z Německa. Kupuju si je tam a jsem spokojený. V jiných řetězcích mi to přijde strašně předražené.
Tom
Hezký den, Tome, díky za tip!
Ahoj Šárko,
nejdříve chci moc poděkovat za celý blog – recepty i články jsou super!
Před několika měsíci se mi také zhoršilo trávení laktózy a po nějaké době se k tomu přidal i lepek, který je snad ještě agresivnější. Momentálně se tedy snažím jíst absolutně “bezbez” (laktózy a lepku), jinak mě čekají pořádné bolesti břicha. Když vyrazím někam do města na jídlo, nebo jsem pár dní na služební cestě, je to celkem utrpení… Problém nastává i když mě přepadne hlad přes den, kdy jsem ve škole, a nemůžu si tedy jídlo připravit.
Často u tebe čtu, že v restauracích a kavárnách ochutnáváš různé dobroty, a proto jsem se chtěla zeptat, jestli ještě nějak laktózu řešíš, nebo zda už můžeš jíst “normálně”. Máš nějaké zkušenosti s těmi tabletkami, které se prodávají třeba v dm, a údajně by měly pomoci laktózu zpracovat? A poslední dotaz – měla jsi někdy problémy i s lepkem?
Předem díky za odpověď, hezký den a těším se na další “bezbez” recepty :)
Ahoj Chrissi,
moc děkuju! Obrovsky mě těší, že máš můj blog ráda. :)
Kombinace laktózy a lepku je příšerná a já s ní naštěstí osobní zkušenost nemám. Aktuálně si s laktózou docela rozumím, ale občas se problémy objeví (ale to bohužel zjišťuju až poté, co něco sním nebo vypiju :) ). Dost mi pomohly tobolky předepsané na alergologii (nevzpomenu si, co přesně to bylo, ale míchali to přímo v lékárně a čekala jsem na ně pár dní). Tabletky z dm jsem zkoušela a myslím, že mi pomohly, ale je to tak 3-4 roky zpátky. Vím, že jsem si je brávala hlavně s sebou na dovolenou a lupala jsem je preventivně hned ráno.
Bývalá kolegyně kombinací nesnášenlivosti na lepek a laktózu trpí a najíst se venku je pro ni dost náročné. Hledá proto spíš asijské, veganské nebo raw podniky, kde je riziko nižší, případně kontroluje složení a doptává se. Vím, že pokud jsme někam jeli (teambuilding, pracovní cesta, …) brávala si pro jistotu nějaké jídlo s sebou. Pokud máš problémy hlavně mimo domov, zkus si brát do tašky nějakou “záchranu” – müsli tyčinky (asi ideálně domácí), smoothie, ovoce, zeleninu, …
Snad je ta odpověď pro Tebe užitečná. Pokud bych Ti mohla ještě nějak poradit nebo pomoci, určitě mi napiš. :)
Šárka
Milá Šárko,
moc děkuju za odpověď! Je super, že se ti to zlepšilo :) Já se zkusím zeptat doktorky, zda je možné, aby mi něco takového předepsala a případně vyzkouším tu dmkovou variantu :) Každopádně už se mi ty uplynulé tři týdny celkem daří se všemu “nebezpečnému” vyhýbat, vždy mít při sobě nějakou rychlou záchranu a je mi fakt dobře :) Sice trošku časově náročenější, co se času stráveného vařením týče, ale rozhodně se to vyplatí.
Díky za podporu a rady a přeju krásné letní dny!
Ch.
Držím palce, ať je to lepší a lepší. :) Krásné léto i Tobě! (A když někdy budeš chtít, dej mi vědět, jak jsi na tom.) :)