Minulý týden jsem pekla višňový páj, teď jsem se pustila do klasického jablečného. Voní nádherně, vypadá krásně a chutná? Chutná! Ovocné koláče si zaslouží zvýšenou pozornost obzvlášť v létě, kdy všechno na zahradě dozrává. Stačí ovládnout těsto a kromě jablečného a višňového se směle můžete pustit i do broskvového, švestkového, meruňkového, borůvkového, jahodového, dýňového či jakéhokoli dalšího koláče. V samotném těstě není žádný cukr, proto z něj snadno vykouzlíte i výborný quiche nebo rajčatový páj s bylinkami a sýrem (hmm!).
Vychytat apple pie mi trvalo několik let, přestože je to jeden z nejjednodušších koláčů. V čem byl problém? Byla jsem netrpělivá. Nenechala jsem těsto dostatečně odležet v lednici, ani jsem mu nedovolila povolení před válením; nedala jsem hotovému koláči dost času na propojení chutí a “sednutí”… Pokud vám tedy můžu poradit – pospícháte-li, raději upečte něco jiného. Nezdá se to, ale od vytáhnutí mouky ze špajzu po ukrojení prvního kousku koláče totiž uběhnou skoro 4 hodiny. Těsto i náplň si můžete připravit den předem, pak jen koláč sestavíte – tak trochu jako lego :) – a upečete (sice neušetříte moc času, ale kuchyň bude čistá).
Pokud ještě doma nemáte koláčovou formu s vlnitým okrajem, rozhodně si (minimálně) jednu pořiďte. Oddělitelné dno je super věc, protože tak koláč snadno vytáhnete a nemusíte se bát, že se zlomí nebo popraská. Navíc díky tomu nemusíte krájet koláč přímo ve formě, a ta tak zůstane déle jako nová. :)

Višňový páj Tygrovi sice nechutnal, ale očichání si nemohla nechat ujít! (Těsto je stejné, jen neposypané skořicovým cukrem. Náplň je z kila vypeckovaných višní, cukru, škrobu a vanilkového extraktu.)
- [b]Těsto[/b]
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek hrubé mouky (případně hrubé kukuřičné)
- 1/4 lžičky soli
- 125 g studeného másla
- cca 1/2 hrnku studené vody
- [br][b]Náplň[/b]
- 7 velkých jablek (cca 1,5 kg)
- 4 lžíce hladké mouky nebo kukuřičného škrobu
- 2-4 lžíce cukru (podle chuti)
- 3 lžičky koření na chai nebo 2 lžičky skořice, 1/2 lžičky zázvoru a 1/2 lžičky kardamomu
- špetka soli
- šťáva z 1/2 limetky
- 2 lžíce vanilkového extraktu
- brusinky a plátky mandlí podle chuti
- žloutek na potření
- skořicový cukr na posypání
- Mouku smícháme se solí a přidáme na kostičky nakrájené máslo. Zpracujeme v jemnou drobenku a postupně přidáváme vodu, až se těsto začne nabalovat ve větší kusy. Vysypeme na vál a zapracujeme všechnu mouku. Těsto by nemělo příliš lepit.
- Těsto rozdělíme na poloviny (jednu o něco menší), z každé vytvarujeme asi 1-2 cm vysokou placku a zabalíme do fólie. Dáme do lednice alespoň na hodinu odpočinout. Před válením pak těsto necháme alespoň 10 minut povolit.
- Jablka oloupeme, zbavíme jadřince a nakrájíme na osminky.
- Mouku nebo škrob smícháme s cukrem, kořením a solí. Přidáme šťávu z limetky a vanilku a dobře rozmícháme. Ve velké míse promícháme s jablky tak, aby byly všechny kousky obalené.
- Větší kus vychlazeného těsta vyválíme na tenký plát, kterým vyložíme koláčovou formu. Okraje necháme viset přes okraj.
- Jablka naskládáme na těsto a prosypeme brusinkami a mandlemi.
- Menší kus těsta vyválíme na podlouhlý plát a nakrájíme z něj asi 1-2 cm široké pruhy, které poklademe na koláč. Okraje těsta namačkáme do formy.
- Žloutek smícháme s 1/2 lžičkou vody, rozšleháme a potřeme jím těsto.
- Koláč dáme na 15 minut do lednice. Po vychlazení zlehka posypeme skořicovým cukrem.
- Mezitím si rozehřejeme troubu na 220 °C.
- Plech, na který koláč položíme, vyložíme pečicím papírem nebo alobalem – z koláče může vybublávat karamelová šťáva.
- Připravený koláč dáme do trouby a pečeme 20 minut. Pak teplotu snížíme na 180 °C a pečeme dalších 30-35 minut.
- Upečený páj necháme alespoň hodinu vychladnout.
Leave a Reply