tvaroh&povidla

jídlo, káva & cestování

  • Home
  • Šárka
  • Recepty, články & recenze
  • Převodní tabulky
  • quark&jam (in English)
  • Kontakt

Jablečný koláč (Apple Pie)

By Šárka Hubáček Leave a Comment

Minulý týden jsem pekla višňový páj, teď jsem se pustila do klasického jablečného. Voní nádherně, vypadá krásně a chutná? Chutná! Ovocné koláče si zaslouží zvýšenou pozornost obzvlášť v létě, kdy všechno na zahradě dozrává. Stačí ovládnout těsto a kromě jablečného a višňového se směle můžete pustit i do broskvového, švestkového, meruňkového, borůvkového, jahodového, dýňového či jakéhokoli dalšího koláče. V samotném těstě není žádný cukr, proto z něj snadno vykouzlíte i výborný quiche nebo rajčatový páj s bylinkami a sýrem (hmm!).

apple pie jablečný páj koláč jablka křehké těsto mřížkový koláč máslové těsto mandle brusinky

Vychytat apple pie mi trvalo několik let, přestože je to jeden z nejjednodušších koláčů. V čem byl problém? Byla jsem netrpělivá. Nenechala jsem těsto dostatečně odležet v lednici, ani jsem mu nedovolila povolení před válením; nedala jsem hotovému koláči dost času na propojení chutí a “sednutí”… Pokud vám tedy můžu poradit – pospícháte-li, raději upečte něco jiného. Nezdá se to, ale od vytáhnutí mouky ze špajzu po ukrojení prvního kousku koláče totiž uběhnou skoro 4 hodiny. Těsto i náplň si můžete připravit den předem, pak jen koláč sestavíte – tak trochu jako lego :) – a upečete (sice neušetříte moc času, ale kuchyň bude čistá).

apple pie jablečný páj koláč jablka křehké těsto mřížkový koláč máslové těsto mandle brusinky

Pokud ještě doma nemáte koláčovou formu s vlnitým okrajem, rozhodně si (minimálně) jednu pořiďte. Oddělitelné dno je super věc, protože tak koláč snadno vytáhnete a nemusíte se bát, že se zlomí nebo popraská. Navíc díky tomu nemusíte krájet koláč přímo ve formě, a ta tak zůstane déle jako nová. :)

višňový páj višně mřížkový koláč křehké těsto cherry pie

Višňový páj Tygrovi sice nechutnal, ale očichání si nemohla nechat ujít! (Těsto je stejné, jen neposypané skořicovým cukrem. Náplň je z kila vypeckovaných višní, cukru, škrobu a vanilkového extraktu.)

 

Jablečný koláč (Apple Pie)
Recipe Type: dezert
Prep time: 30 mins
Cook time: 55 mins
Total time: 1 hour 25 mins
Serves: 8-12
Ingredients
  • [b]Těsto[/b]
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek hrubé mouky (případně hrubé kukuřičné)
  • 1/4 lžičky soli
  • 125 g studeného másla
  • cca 1/2 hrnku studené vody
  • [br][b]Náplň[/b]
  • 7 velkých jablek (cca 1,5 kg)
  • 4 lžíce hladké mouky nebo kukuřičného škrobu
  • 2-4 lžíce cukru (podle chuti)
  • 3 lžičky koření na chai nebo 2 lžičky skořice, 1/2 lžičky zázvoru a 1/2 lžičky kardamomu
  • špetka soli
  • šťáva z 1/2 limetky
  • 2 lžíce vanilkového extraktu
  • brusinky a plátky mandlí podle chuti
  • žloutek na potření
  • skořicový cukr na posypání
Instructions
  1. Mouku smícháme se solí a přidáme na kostičky nakrájené máslo. Zpracujeme v jemnou drobenku a postupně přidáváme vodu, až se těsto začne nabalovat ve větší kusy. Vysypeme na vál a zapracujeme všechnu mouku. Těsto by nemělo příliš lepit.
  2. Těsto rozdělíme na poloviny (jednu o něco menší), z každé vytvarujeme asi 1-2 cm vysokou placku a zabalíme do fólie. Dáme do lednice alespoň na hodinu odpočinout. Před válením pak těsto necháme alespoň 10 minut povolit.
  3. Jablka oloupeme, zbavíme jadřince a nakrájíme na osminky.
  4. Mouku nebo škrob smícháme s cukrem, kořením a solí. Přidáme šťávu z limetky a vanilku a dobře rozmícháme. Ve velké míse promícháme s jablky tak, aby byly všechny kousky obalené.
  5. Větší kus vychlazeného těsta vyválíme na tenký plát, kterým vyložíme koláčovou formu. Okraje necháme viset přes okraj.
  6. Jablka naskládáme na těsto a prosypeme brusinkami a mandlemi.
  7. Menší kus těsta vyválíme na podlouhlý plát a nakrájíme z něj asi 1-2 cm široké pruhy, které poklademe na koláč. Okraje těsta namačkáme do formy.
  8. Žloutek smícháme s 1/2 lžičkou vody, rozšleháme a potřeme jím těsto.
  9. Koláč dáme na 15 minut do lednice. Po vychlazení zlehka posypeme skořicovým cukrem.
  10. Mezitím si rozehřejeme troubu na 220 °C.
  11. Plech, na který koláč položíme, vyložíme pečicím papírem nebo alobalem – z koláče může vybublávat karamelová šťáva.
  12. Připravený koláč dáme do trouby a pečeme 20 minut. Pak teplotu snížíme na 180 °C a pečeme dalších 30-35 minut.
  13. Upečený páj necháme alespoň hodinu vychladnout.
Notes
Směs koření na chai: 1 lžička skořice, 1/2 lžičky zázvoru, 1/2 lžičky kardamomu, 1/2 lžičky černého čaje, špetka hřebíčku, špetka černého pepře. Koření společně pomeleme nebo rozdrtíme v hmoždíři a prosijeme.
3.5.3226

 

Podělte se s ostaními ...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Print this page
Print

Filed Under: dezert, léto, ořechy, ovoce, podzim, pro dlouhou chvíli, Recepty, vanilka, zima Tagged With: čaj o páté, dinner party, jablka, piknik, pro děti, vůně dálek

« Kávovo-kokosové nanuky (bez laktózy)

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

prohledat Tvaroh a Povidla

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Podzim ♥

Oktoberfest 2015: jak se stát Bavorem během jednoho piva

Oktoberfest 2015: jak se stát Bavorem během jednoho piva

Tip na výlet

leden & únor 2017: práce v kavárně, výlet do Kolína & jaro na Moravě

leden & únor 2017: práce v kavárně, výlet do Kolína & jaro na Moravě

myTaste.cz
© 2018 · Šárka Hubáček