Jahody už jsou v obchodech. Sice to není žádná sláva, ani místní produkce, ale jsou tam, docela pěkně voní a když ty potlučené okrájíte, dají se klidně použít i na tuhle buchtu. Která je skvělá hlavně díky obřím kusům jahod, ze kterých i Jogobella bledne závistí.
Můj recept to není, hledala jsem, až jsem našla letní jahodový koláč na Once upon a chef. A protože jsem nedávno měla v Café Lounge (taková dospělá sestra Ema espresso baru) mille feuille s jahodami a bazalkovým cukrem, chtěla jsem tu chuť a vůni bazalky zakomponovat i sem. Cukrové posypátko je tedy navíc, ale dodá buchtě šmrnc. Můžete použít méně (150 g) cukru i do těsta, ale buchta není ani tak přeslazená.
Za chvíli na chvíli se přestěhuju z Prahy do Mnichova. Opustím svoji první opravdovou práci, o které navíc můžu upřímně říct, že ji mám neskutečně ráda. Nedávno jsme měli velkou pracovní snídani, kterou nachystal náš PR tým. Kolegové uvařili vajíčka natvrdo, donesli bezlepkový chleba a domácí bylinkové máslo, rajčata a jablka. Já jsem upekla tři druhy chlebů, makovo-citronové muffiny (recept na blog chystám) a rebarborové crumble bez lepku a laktózy (místo mouky a vloček vločky rýžové a pohankové, místo másla kokosový olej). A nechala jsem se přesvědčit, abych nosila jídlo častěji… Takže aby si mě/jídla co nejvíc užili, rozjela jsem u nás v kuchyňce svůj malý business. Sendviče s domácím tousťákem – třeba: s kozím sýrem, brusinkami, hruškou a salátem; s krémovým sýrem, kuřecím masem, rajčetem/okurkou, červenou cibulí, salátem a medovou hořčicí; s tuňákovou pomazánkou, ředkvičkami a salátem. Taky něco sladkého – jablečný koláč, mrkvové muffiny (bez krému) a právě tuhle jahodovou buchtu… Mám v plánu i polévky – v pátek bude na menu mrkvová s pomerančem a zázvorem. Mám na to prakticky měsíc, tak snad jim to bude tak dlouho chutnat. :)
- 400 g hladké mouky (nebo 250 g polohrubé mouky a 150 g špaldové hladké mouky)
- 3 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 160 g másla, změklého
- 150-200 g (třtinového) cukru + 2 lžíce na posypání
- 2 vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu nebo semínka z 1/2 vanilkového lusku
- kůra z 1/2 limetky nebo citronu
- 250 ml mléka
- 500-750 g jahod, očištěných (hodně velké rozpůlené)
- [br]Bazalkový cukr
- 50 g světlého cukru krystal
- 2-3 lístky bazalky
- Plech 20×30 cm vyložíme pečicím papírem.
- Troubu předehřejeme na 175 °C.
- V míse smícháme mouku s práškem do pečiva a solí.
- Máslo utřeme s cukrem do pěny. Přidáme vejce, vanilku a citrusovou kůru a dobře zapracujeme.
- Postupně přidáme mouku a mléko, abychom vypracovali husté těsto bez cucků.
- Těsto rozetřeme na plech a poklademe na něj jahody (řezem dolů). Posypeme dvěma lžícemi cukru.
- Pečeme 10 minut, pak teplotu snížíme na 160 °C a pečeme 50-60 minut.
- K podávání si připravíme bazalkový cukr: Cukr rozmixujeme s bazalkou. Zlehka jím posypeme vychládlý koláč.
ten bazalkový cukr musí být úžasný!
Krásně voní i chutná. :)