tvaroh&povidla

jídlo, káva & cestování

  • Home
  • Šárka
  • Recepty, články & recenze
  • Převodní tabulky
  • quark&jam (in English)
  • Kontakt

Jahodová buchta s bazalkovým cukrem

By Šárka Hubáček 2 Comments

Jahody už jsou v obchodech. Sice to není žádná sláva, ani místní produkce, ale jsou tam, docela pěkně voní a když ty potlučené okrájíte, dají se klidně použít i na tuhle buchtu. Která je skvělá hlavně díky obřím kusům jahod, ze kterých i Jogobella bledne závistí. jahodová buchta koláč jahody bazalka bazalkový cukr

Můj recept to není, hledala jsem, až jsem našla letní jahodový koláč na Once upon a chef. A protože jsem nedávno měla v Café Lounge (taková dospělá sestra Ema espresso baru) mille feuille s jahodami a bazalkovým cukrem, chtěla jsem tu chuť a vůni bazalky zakomponovat i sem. Cukrové posypátko je tedy navíc, ale dodá buchtě šmrnc. Můžete použít méně (150 g) cukru i do těsta, ale buchta není ani tak přeslazená.

jahodová buchta koláč jahody bazalka bazalkový cukr

Za chvíli na chvíli se přestěhuju z Prahy do Mnichova. Opustím svoji první opravdovou práci, o které navíc můžu upřímně říct, že ji mám neskutečně ráda. Nedávno jsme měli velkou pracovní snídani, kterou nachystal náš PR tým. Kolegové uvařili vajíčka natvrdo, donesli bezlepkový chleba a domácí bylinkové máslo, rajčata a jablka. Já jsem upekla tři druhy chlebů, makovo-citronové muffiny (recept na blog chystám) a rebarborové crumble bez lepku a laktózy (místo mouky a vloček vločky rýžové a pohankové, místo másla kokosový olej). A nechala jsem se přesvědčit, abych nosila jídlo častěji… Takže aby si mě/jídla co nejvíc užili, rozjela jsem u nás v kuchyňce svůj malý business. Sendviče s domácím tousťákem – třeba: s kozím sýrem, brusinkami, hruškou a salátem; s krémovým sýrem, kuřecím masem, rajčetem/okurkou, červenou cibulí, salátem a medovou hořčicí; s tuňákovou pomazánkou, ředkvičkami a salátem. Taky něco sladkého – jablečný koláč, mrkvové muffiny (bez krému) a právě tuhle jahodovou buchtu… Mám v plánu i polévky – v pátek bude na menu mrkvová s pomerančem a zázvorem. Mám na to prakticky měsíc, tak snad jim to bude tak dlouho chutnat. :)

jahodová buchta koláč jahody bazalka bazalkový cukr

Jahodová buchta s bazalkovým cukrem
Recipe Type: dezert, snídaně & svačina
Prep time: 10 mins
Cook time: 70 mins
Total time: 1 hour 20 mins
Serves: 15-20 porcí
Ingredients
  • 400 g hladké mouky (nebo 250 g polohrubé mouky a 150 g špaldové hladké mouky)
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 160 g másla, změklého
  • 150-200 g (třtinového) cukru + 2 lžíce na posypání
  • 2 vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu nebo semínka z 1/2 vanilkového lusku
  • kůra z 1/2 limetky nebo citronu
  • 250 ml mléka
  • 500-750 g jahod, očištěných (hodně velké rozpůlené)
  • [br]Bazalkový cukr
  • 50 g světlého cukru krystal
  • 2-3 lístky bazalky
Instructions
  1. Plech 20×30 cm vyložíme pečicím papírem.
  2. Troubu předehřejeme na 175 °C.
  3. V míse smícháme mouku s práškem do pečiva a solí.
  4. Máslo utřeme s cukrem do pěny. Přidáme vejce, vanilku a citrusovou kůru a dobře zapracujeme.
  5. Postupně přidáme mouku a mléko, abychom vypracovali husté těsto bez cucků.
  6. Těsto rozetřeme na plech a poklademe na něj jahody (řezem dolů). Posypeme dvěma lžícemi cukru.
  7. Pečeme 10 minut, pak teplotu snížíme na 160 °C a pečeme 50-60 minut.
  8. K podávání si připravíme bazalkový cukr: Cukr rozmixujeme s bazalkou. Zlehka jím posypeme vychládlý koláč.
3.3.3070

 

Podělte se s ostaními ...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Print this page
Print

Filed Under: čerstvé bylinky, dezert, léto, ovoce, pro dlouhou chvíli, snídaně & svačina Tagged With: čaj o páté, piknik, pro děti, Valentýn

« Bezlepkové mrkvové cupcakes
Intolerance laktózy a alergie na mléčnou bílkovinu »

Comments

  1. Bee says

    03.06.2015 at 12:08

    ten bazalkový cukr musí být úžasný!

    Reply
    • Šárka Hubáček says

      07.06.2015 at 15:22

      Krásně voní i chutná. :)

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

prohledat Tvaroh a Povidla

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Podzim ♥

Salát s chřestem, jahodami a sýrem

Salát s chřestem, jahodami a sýrem

Tip na výlet

Bublanina s lesním ovocem

Bublanina s lesním ovocem

myTaste.cz
© 2019 · Šárka Hubáček