Na muffinech mě baví, že je každá porce zabalená zvlášť, neokorávají na řezu jako koláč na plech a skvěle se balí na piknik nebo výlety. A taky jsou základem pro cupcakes, stačí na ně dát trochu dobrého krému – suššímu těstu rozhodně čepice krémového sýra, mascarpone nebo ganache sluší. To ale nebude tenhle případ – banánové muffiny jsou nádherně vláčné a drobenková krusta příjemně křupavá. Naprosto famózní kombinace!
Pár faktů o banánech… Věděli jste, že banán je bobule? Stejně jako jahody nebo maliny. Banánovníky pocházejí patrně z Papuy-Nové Guineji, kde se poprvé objevily 5000 let před naším letopočtem. Poté se rozšířily na jihovýchod Asie, o něco později pak do Afriky. První banánové plantáže v Karibiku a Střední Americe – tedy oblastí, které jsou dnes největšími exportéry banánů – založili Portugalci začátkem 16. století. Největšími producenty jsou Indie, Čína a Uganda, kteří ročně vypěstují více než 45 milionů tun banánů. Zralé banány jsou bohaté na vitamin B6 a v menším množství obsahují i vitamin C, mangan, vlákninu, draslík, serotonin či dopamin. Kromě plodů se v kuchyni různě využívají i listy, měkká dužnina kmenu a květ (respektive jeho střed připomínající artyčoky).
- [b]Těsto[/b]
- 75 ml oleje
- 75 ml mléka
- 2 vejce
- 100 g tekutého medu
- 3 banány, rozmačkané na kaši
- 150 g hladké mouky
- 50 g celozrnné mouky
- 30 g kakaa
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička skořice
- [br][b]Drobenka[/b]
- 2 lžíce celozrnné mouky
- 3 lžíce cukru
- 1 lžíce ovesných vloček
- 1/2 lžičky skořice
- 1 velká lžíce másla
- Troubu předehřejeme na 170 °C. Plech na muffiny vyložíme košíčky.
- V míse rozšleháme olej, mléko, vejce, med a banány.
- Mouky smícháme s kakaem, práškem do pečiva a skořicí.
- K tekuté směsi prosijeme suchou a důkladně rozmícháme, aby v těstě nebyly hrudky suché mouky.
- V misce smícháme suché suroviny na drobenku, vpracujeme máslo a vytvoříme drobenku.
- Těsto rozdělíme do košíčků a posypeme hustě drobenkou.
- Muffiny pečeme 30-35 minut. Uprostřed by měly zůstat vlhké, ale jen lehce lepivé.
Leave a Reply