tvaroh&povidla

jídlo, káva & cestování

  • Home
  • Šárka
  • Recepty, články & recenze
  • Převodní tabulky
  • quark&jam (in English)
  • Kontakt

Kakaovo-banánové muffiny s drobenkou

By Šárka Hubáček Leave a Comment

Na muffinech mě baví, že je každá porce zabalená zvlášť, neokorávají na řezu jako koláč na plech a skvěle se balí na piknik nebo výlety. A taky jsou základem pro cupcakes, stačí na ně dát trochu dobrého krému – suššímu těstu rozhodně čepice krémového sýra, mascarpone nebo ganache sluší. To ale nebude tenhle případ – banánové muffiny jsou nádherně vláčné a drobenková krusta příjemně křupavá. Naprosto famózní kombinace!

banánové kakaové muffiny s drobenkou banány kakao skořice drobenka med vločky celozrnná mouka

Pár faktů o banánech… Věděli jste, že banán je bobule? Stejně jako jahody nebo maliny. Banánovníky pocházejí patrně z Papuy-Nové Guineji, kde se poprvé objevily 5000 let před naším letopočtem. Poté se rozšířily na jihovýchod Asie, o něco později pak do Afriky. První banánové plantáže v Karibiku a Střední Americe – tedy oblastí, které jsou dnes největšími exportéry banánů – založili Portugalci začátkem 16. století. Největšími producenty jsou Indie, Čína a Uganda, kteří ročně vypěstují více než 45 milionů tun banánů. Zralé banány jsou bohaté na vitamin B6 a v menším množství obsahují i vitamin C, mangan, vlákninu, draslík, serotonin či dopamin. Kromě plodů se v kuchyni různě využívají i listy, měkká dužnina kmenu a květ (respektive jeho střed připomínající artyčoky).

banánové kakaové muffiny s drobenkou banány kakao skořice drobenka med vločky celozrnná mouka

Kakaovo-banánové muffiny s drobenkou
Recipe Type: dezert, snídaně & svačina
Prep time: 10 mins
Cook time: 30 mins
Total time: 40 mins
Serves: 12 muffinů
Ingredients
  • [b]Těsto[/b]
  • 75 ml oleje
  • 75 ml mléka
  • 2 vejce
  • 100 g tekutého medu
  • 3 banány, rozmačkané na kaši
  • 150 g hladké mouky
  • 50 g celozrnné mouky
  • 30 g kakaa
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • [br][b]Drobenka[/b]
  • 2 lžíce celozrnné mouky
  • 3 lžíce cukru
  • 1 lžíce ovesných vloček
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 velká lžíce másla
Instructions
  1. Troubu předehřejeme na 170 °C. Plech na muffiny vyložíme košíčky.
  2. V míse rozšleháme olej, mléko, vejce, med a banány.
  3. Mouky smícháme s kakaem, práškem do pečiva a skořicí.
  4. K tekuté směsi prosijeme suchou a důkladně rozmícháme, aby v těstě nebyly hrudky suché mouky.
  5. V misce smícháme suché suroviny na drobenku, vpracujeme máslo a vytvoříme drobenku.
  6. Těsto rozdělíme do košíčků a posypeme hustě drobenkou.
  7. Muffiny pečeme 30-35 minut. Uprostřed by měly zůstat vlhké, ale jen lehce lepivé.
3.4.3177

 

Podělte se s ostaními ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Print this page
Print

Filed Under: 30 minut, dezert, ovoce, snídaně & svačina Tagged With: čaj o páté, oslava, piknik, pro děti

« Mandlové koláčky s čerstvými fíky
Dýňový chai & Dýňové pyré »

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

prohledat Tvaroh a Povidla

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Podzim ♥

bublanina lesní plody ovoce maliny jahody rybíz višně ostružiny buchta koláč na plech rychlý jednoduchý

Bublanina s lesním ovocem

Tip na výlet

medvídek paddington recenze kniha a bear called paddington michael bond

Z mojí knihovny: Medvídek Paddington (Michael Bond)

myTaste.cz
© 2021 · Šárka Hubáček