Vypadá jako brownies, chutná podobně jako brownies, ale je to něco úplně jiného. No, úplně… Spíš víceméně. Nádherný koláč z kaštanů, čokolády a pomeranče. Nejlepší je se zmrzlinou nebo kopcem šlehačky, které zjemní hořkost (ale příjemnou!) a hutnost čokoládového těsta. Pokud jste s kaštany ještě nepekli, právě teď je ta nejlepší chvíle to změnit!
Pečené kaštany jsou klasika nejen vánočních trhů po celém světě. Kaštanová mouka je oblíbená především v Itálii a na Korsice, kde z ní připravují například pečivo (včetně chleba), palačinky, polévky, těstoviny nebo nimi zahusťují různé dušené pokrmy a omáčky. Ve Francii milují kandované kaštany, a to už od 16. století! Já jsem těm přeslazeným kuličkám sice na chuť nepřišla, ale takové kaštanové pyré na palačinkách je naprostá paráda. Ostatně slazené pyré z kaštanů najdete i v maďarské kuchyni, která je nám díky Rakousku-Uhersku velmi blízká. Stačí uvařené kaštany rozmixovat, osladit, přidat kapku rumu nebo kirsche a podávat se šlehačkou. Pokud tedy koupíte víc kaštanů, než kolik na tenhle koláč potřebujete, už víte, co s nimi!
Protože jsem líná a nerada si pálím prsty, koupila jsem si kaštany vakuově balené. Jsou uvařené, v jednom sáčku je 200 gramů a voní i chutnají výborně. Pokud je ale neseženete nebo si je chcete připravit doma, postup je jednoduchý. Kaštany na vypouklé straně nařízněte do písmene X. Pak je můžete buď uvařit (ve vroucí vodě cca 10 minut), upéct v troubě (při 200 °C 10-15 minut) nebo upéct na rozpálené pánvi (nasucho asi 10 minut). Ještě horké je oloupejte z tvrdé skořápky i vnitřní slupky. Jakmile kaštany vychladnou, slupka ztvrdne. Před mixováním nechte kaštany vychladnout. Uvařené kaštany i umixovanou “mouku” spotřbujte během pár dnů a mezitím ji schovejte do lednice.
Poznámka k receptu: Těsto neobsahuje žádný přidaný cukr (kromě toho v čokoládě a pomerančovém likéru Grand Marnier), proto má výrazně kakaovou chuť. To absolutně není na škodu! Naopak to znamená, že si k němu můžete dát šlehačku nebo smetanovou zmrzlinu na vyvážení, případně ho neskromně zasněžit moučkovým cukrem. Všechny tři varianty (včetně kombinace) jsou naprosto výborné.
- 170 g másla
- 200 g hořké čokolády
- 250 g jemně rozmixovaných kaštanů
- 2 zarovnané lžíce kakaa
- 5 vajec, žloutky a bílky zvlášť
- 5 lžic pomerančové šťávy
- 3 lžíce Grand Marnier
- kůra z 1/2 chemicky neošetřeného pomeranče
- sůl
- [br]moučkový cukr a/nebo kakao
- šlehačka nebo zmrzlina
- Troubu předehřejeme na 200 °C.
- Formu o průměru 20 cm vyložíme pečicím papírem.
- Máslo a čokoládu dáme do rendlíku a na mírném ohni rozpustíme.
- Ve velké míse smícháme kakao, rozmixované kaštany a špetku soli. Vmícháme žloutky, pomerančovou šťávu a kůru a grand marnier. Přilijeme rozpuštěnou čokoládu a důkladně promícháme.
- Bílky vyšleháme se špetkou soli do tuhého sněhu, který po částech opatrně vmícháme do těsta.
- Těsto nalijeme do formy a pečeme 30-35 minut, až koláč úplně ztuhne. Po 10 minutách pečení snížíme teplotu na 180 °C.
- Po vytáhnutí z trouby necháme vychladnout ve formě.
- Vychladlý koláč poprášíme kakaem a/nebo moučkovým cukrem.
- Podáváme například se šlehačkou nebo zmrzlinou.
Leave a Reply