Filtrovanou kávu mám ráda vážně hodně. Před rokem jsem si koupila aeropress a nemůžu si ho vynachválit. Navíc u nás doma najdete i pořádný mlýnek, V60, chemex, váhu se stopkami, bambusovou špachtli a spoustu prázdných obalů od káv. K čemu to je, jak se s tím zachází a kde to koupíte, vám s radostí povím. (Článek o kávě od sazenice do hrníčku najdete tady, článek o kavárnách a espressu tady.)

Chytráček, chemex, aeropress & vacuum pot [Zdroj fotky]
Filtrované kávy
Filtrovanou kávu můžete vyzkoušet v některé z kaváren třetí vlny, nebo se do ní pustit doma. Jakmile ji objevíte, na instatní kafe, turka i kapsle rázem zapomenete. Chuť je silnější a zároveň „vodnatější“ – extrakce probíhá obvykle 2-5 minut (takže obsah kofeinu je oproti espressu opravdu vysoký) a poměr kávy a vody je obvykle 6 gramů na 100 ml, přičemž jedna porce se pohybuje mezi 200–300 ml. Můžete ji dochutit mlékem, ale když je samotná, postupně se naučíte v ní rozpoznat různé tóny a odlišné chutě jednotlivých odrůd.
![Kávový cupping - ideální způsob objevování chutí a vůní káv [zdroj fotky]](http://tvarohapovidla.cz/wp-content/uploads/2016/05/belleville-4-680x453.jpg)
Kávový cupping – ideální způsob objevování chutí a vůní káv [zdroj fotky]
V60 a chytráček (Clever Drip) jsou velmi podobné „filtry“ založené na principu překapávání. Po prvních nezdarech umlít kávu na správnou hrubost, jsem si V60 dost oblíbila a velmi rychle se ho naučil používat i Jirka. Hrubost kávy totiž jako u espressa ovlivňuje délku extrakce – čím jemnější káva je, tím pomaleji protéká a déle se extrahuje. V60 se prodává ve větší a menší velikosti, přičemž ta větší je vhodná na 250-400 ml kávy. Stojí v řádech stokorun (podle materiálu – na výběr je plast, mosaz, keramika a sklo). Rozdíl mezi ním a clever drip je nejen ve tvaru, ale i ve způsobu přípravy. Chytráček má na dně uzavíratelný ventil, takže vodu můžete nalít všechnu naráz a po požadované době extrakce zase všechnu tekutinu okamžitě “slít”.
![V60 [zdroj fotky] & clever dripper [zdroj fotky]](http://tvarohapovidla.cz/wp-content/uploads/2016/11/kolaz-v60-a-clever-dripper-680x907.png)
V60 [zdroj fotky] & clever drip [zdroj fotky]
![Beehouse [zdroj fotky], kalita [zdroj fotky] & altoair [zdroj fotky]](http://tvarohapovidla.cz/wp-content/uploads/2016/11/kolaz_pourover-680x680.png)
Beehouse [zdroj fotky], kalita [zdroj fotky] & altoair [zdroj fotky]
![Chemex [zdroj fotky]](http://tvarohapovidla.cz/wp-content/uploads/2016/05/iced-chemex-4-680x480.jpg)
Chemex [zdroj fotky]
![Walküre [zdroj fotky]](http://tvarohapovidla.cz/wp-content/uploads/2016/05/walkure-bayreuth-680x453.jpg)
Walküre [zdroj fotky]
V této kategorii je mým favoritem aeropress. A to z čistě praktického důvodu – mám ho doma a umím ho používat. Příprava kávy pomocí něj je vážně jednoduchá a můžete si velmi snadno pohrát s dobou extrakce i teplotou vody. Navíc se snadno čistí a je ideální i na cesty. Stojí okolo 800 Kč. (Více zde.)
![Aeropress [zdroj fotky]](http://tvarohapovidla.cz/wp-content/uploads/2016/05/aeropress-step-7-f868149b21c15bdbcabaaaf89f0bdb7452adb14a22a822cf7de55943f59a9775-680x454.jpg)
Aeropress [zdroj fotky]
![French press [zdroj fotky]](http://tvarohapovidla.cz/wp-content/uploads/2016/05/Brew_Guide-FrenchPress-Step05-680x453.jpg)
French press [zdroj fotky]
![Vacuum pot [zdroj fotky]](http://tvarohapovidla.cz/wp-content/uploads/2016/05/Brew_Guide-VacPot-Step07-680x453.jpg)
Vacuum pot [zdroj fotky]
Pokud upřednostníte filtrovanou kávu s mlékem (někde jsem četla, že černou kávu si dávají psychopaté :) ), tak vyzkoušejte Cafe au lait – kávu s teplým mlékem v poměru 1:1.
Specialitou pak je irská káva, která by měla obsahovat 3–4 cl whiskey, přibližně 200 ml filtrované kávy doslazené třtinovým cukrem a 2 cm lehce vyšlehané šlehačky.
![Irská káva vzhledem připomíná pivo Guiness [zdroj fotky]](http://tvarohapovidla.cz/wp-content/uploads/2016/05/Featured-Irish-Coffee-680x383.jpg)
Irská káva vzhledem připomíná pintu Guinnesse [zdroj fotky]
Pod názvem alternativních příprav se neskrývají jen filtrované kávy. Kdo si chce vychutnat pravou tureckou kávu, měl by sáhnout po džezvě. Oproti filtrované kávě si nevystačíte s rychlovarnou konvicí, ale budete potřebovat sporák. Metoda je to velmi stará a je nutné být během přípravy pozorný a nenechat kávu přetéct ani spálit. Konvička stojí okolo 400 Kč. (Více zde.)
![Džezvy [zdroj fotky]](http://tvarohapovidla.cz/wp-content/uploads/2016/05/img_1136-680x453.jpg)
Džezvy [zdroj fotky]
![Moka konvička [zdroj fotky]](http://tvarohapovidla.cz/wp-content/uploads/2016/05/bialetti-moka-pot-2-6d4afe8ff53ec8d658e74cfd9d2cec7030af30ed141e59ab96df87e1a8579385-680x326.jpg)
Moka konvička [zdroj fotky]
Pokud se chcete do přípravy kávy pustit doma, naštěstí toho nebudete potřebovat moc. Vyberte si jednu nebo více z výše uvedených příprav a dál si kupte hlavně kvalitní mlýnek. Rozhodně ne nožový, ale s kameny. Ruční vám bohatě postačí – elektrický je podle mě zbytečný. S kvalitním mlýnkem snadno namelete i větší množství kávy na doma. Já sama mám Ceramill a jsem s ním moc spokojená.
Pak mám taky váhu Hario. Váhu můžete mít jakoukoli, ale čím je přesnější, tím lépe (navíc má stopky, ale ty můžete nahradit telefonem). Bambusové míchátko zmíněné v úvodu potřebujete především na kávy zalévané, nicméně lžíce nebo čínská hůlka fungují taky.Kávu nikdy neskladujte v lednici/mrazáku a nenechávejte si ji namlít předem – prakticky okamžitě vyvětrá. Po vytáhnutí z lednice se káva orosí a začne s předčasnou extrakcí. Naopak ji nechávejte zavřenou v původním balení, které je nejvhodnější a zároveň uchovává aroma. Upřednostněte menší balení, i pokud vyjde dráž. Čím dříve kávu spotřebujete, tím lépe.
Dobrou kávu koupíte na spoustě míst. Jednak se poptejte ve své oblíbené kavárně, jednak sáhněte třeba po balíčcích kávy z českých pražíren Doubleshot, La Boheme Café, Coffee Source, Mamacoffee, Original coffee, Bird Song, Kavárna Pražírna, Rebel Bean, Nordbeans nebo Kafe Karlín; britských Has Been, Square Mile nebo Monmouth; německých The Barn, Mahlefitz, Five Elephant nebo Bonanza; švédské Drop Coffee; nebo belgické OR Coffee Roasters. Samozřejmě je skvělých pražíren po celé Evropě mnohem víc, ale vybrala jsem ty, co jsem někdy ochutnala nebo jsem o nich aspoň slyšela.

Horní řada zleva: Mahlefitz (Mnichov), Norð (Oslo), Doubleshot (Praha), Vier (Düsseldorf), Drop Coffee (Stockholm), Nordbeans (Liberec). Prostřední řada: The Barn (Berlín), Screaming Beans (Amsterdam), Rocket Bean Coffee Roasters (Riga), Doubleshot, Tim Wendelboe (Oslo) pro Standart, Doubleshot. Spodní řada: Nordbeans & Doubleshot.
Současné trendy
Mezi trendy posledních let i roku 2016 patří především následující:
Espresso tonic (pouze espresso, tonik a případně led) je něco jako ledová káva dnešní doby. Postupně přichází i mix toniku a studené filtrované kávy. Nápoj je mírně nahořklý, lehce nakyslý a nakopávající a mně chutná.
![Espresso Tonic s rozmarýnem [zdroj fotky]](http://tvarohapovidla.cz/wp-content/uploads/2016/05/EspressoTonicRosemaryNeptune-680x688.png)
Espresso Tonic s rozmarýnem [zdroj fotky]
![Cold brew [zdroj fotky]](http://tvarohapovidla.cz/wp-content/uploads/2016/05/coldbrew-680x450.jpg)
Cold brew [zdroj fotky]
![Affogato [zdroj fotky]](http://tvarohapovidla.cz/wp-content/uploads/2016/05/affogato-680x680.jpg)
Affogato [zdroj fotky]
![cà phê [zdroj fotky]](http://tvarohapovidla.cz/wp-content/uploads/2016/05/caphe-680x453.jpg)
cà phê [zdroj fotky]
A na závěr jsem si nechala takový mišmaš. Tedy lépe řečeno mix kávy s jinými nápoji, jako je čaj nebo kakao, respektive kakaovými boby. Ochutnat je můžete třeba od Colt Brew, kteří dělají nejen cold brew kávu, ale nově i mix s kakaovými boby a čajem.
![Kávové slupky [zdroj fotky]](http://tvarohapovidla.cz/wp-content/uploads/2016/05/cascara-a-mnozstvi-kofeinu-2-680x452.jpg)
Kávové slupky [zdroj fotky]
Pokud vás moje články zlákaly k dalšímu objevování kávy, tak se rozhodně nebojte ptát baristů. Především těch v kavárnách, které se výběrové kávě věnují – a že jich není v Česku málo! Já sama mám ráda kavárny Ema, Můj šálek kávy, Místo, V Melounovém cukru, Kafe jak lusk, … Ale je jich mnohem víc.
Pak také můžete sledovat různé weby (Piccolo neexistuje, European Coffee Trip) a facebookové stránky (Kafeblok, Kávové listy) nebo se začíst třeba do časopisů Standart (česky+slovensky/anglicky), Caffeine (anglicky) a knih Jak na kávu (Vadim Charkovský) a Kniha o kávě (Petra Veselá). Když bude v okolí nějaký kávový festival, neváhejte a zajděte tam! A rozhodně se podívejte na dokument A Film About Coffee. Dozvíte se z něj příběh kávy od sklizně po zajímavé kavárny. Pokud je to stále málo, zapište se na kávové kurzy, nabízí je jak Petra Veselá (byla jsem na základním kurzu, latte art a SCAE Intermediate), tak doubleshot, Coffee embassy nebo Kávový klub.
Leave a Reply