Chia pudingu jsem dlouho nemohla přijít na chuť. Zkoušela jsem ho několikrát, ale obvykle jsem ho nedojedla a vyhodila. Poprvé, kdy mi opravdu chutnal, bylo na výletě v Kodani. Měl ideální konzistenci a příjemnou chuť. Od té doby jsem se snažila přijít s co nejlepším domácím receptem. A tady je. :)
V receptech na chia puding se nejčastěji objevuje mandlové mléko, vanilka a něco k oslazení (med nebo sirupy). Protože mi víc chutná kokos (a navíc mám kokosové mléko nebo krém prakticky vždy doma), zkusila jsem to s ním a výsledek mě mile potěšil. Obzvlášť s krémem z plechovky má puding příjemnou konzistenci a výrazně nasládlou kokosovou chuť.
V lednici puding vydrží zhruba dva dny. Sice se na něm nemá co zkazit, ale nejlépe chutná čerstvý. Pokud si ho berete s sebou na cesty, ideální je ho rovnou smíchat s ovocem a dát do šroubovací sklenice, odkud zaručeně nevyteče.
Něco o chia najdete u receptu na citronové smoothie.
- 500 ml kokosového mléka nebo 600 ml kokosového krému
- 5 vrchovatých lžic chia semínek
- 1 zarovnaná lžíce medu nebo jiného tekutého sladidla
- semínka z 1/4 vanilkového lusku
- čerstvé ovoce k podávání
- Všechny suroviny dobře rozmícháme metličkou ve větší misce.
- Necháme odležet alespoň 4 hodiny, přičemž během první půlhodiny několikrát promícháme, aby se semínka od sebe oddělila.
- Hotový puding rozdělíme do misek nebo skleniček a podáváme s ovocem.
Hmm to i připomíná , že jsem si dlouho doma neudělala chia puding, musím to zítra k snídani napravit.
Nám teď taky odpočívá v lednici! :)