Když jsme byli v kavárně Westberlin, ochutnali jsme parádní Berliner Winter – berlínskou zimu. Podle složení to byl jablečný a hruškový mošt s vodkou a kořením. Nic složitého. Pokusila jsem se o domácí verzi a dopadla naprosto výborně. Vyzkoušejte, v téhle zimě nebudete litovat! (Pro děti, těhotné, řidiče a abstinenty mám tip i na nealko verzi.)
Punč sice nezní nijak exoticky, ale pochází z Indie. Slovo původně ze sanskrtu znamená pět, tedy pět ingrediencí, z nichž se punč skládá: voda, alkohol, cukr, citron a čaj nebo koření. Modernější punč vznikl už v polovině 17. století, kdy Britové neváhali přidat populární rum z Jamajky, víno nebo brandy. Dnes jsou punče všeho druhu oblíbené prakticky po celém světě – nejen o Vánocích! a kromě alkoholického punče se můžeme zahřát i “dětskou” verzí (svařená ovocná šťáva s vodou a cukrem).
Původně jsem chtěla dát recept na blog mezi svátky, ale nestihla jsem ho nafotit. A když se konečně ukázala zima, říkala jsem si, že je škoda punč schovávat do dalších Vánoc. :)
- 300 ml hruškového džusu
- 150 ml jablečného džusu
- 2 svítky skořice
- 2 hvězdičky badyánu
- 3 tobolky kardamomu
- 1/2 vanilkového lusku
- 150 ml vodky
- Oba džusy i koření dáme do hrnce a na mírném ohni zahříváme asi 5 minut.
- Horký džus přecedíme a vmícháme vodku.
- Podáváme teplé.
Leave a Reply