Nejsem moc šikovná na rozhovory, protože mám okamžitě okno a zapomenu, na co bych se chtěla zeptat, přestože v hlavě jsem si otázky (a odpovědi) přehrála bezchybně xkrát. Navíc mám málokdy odvahu oslovit někoho, koho znám a on mě ne. Když jsem měla možnost být na slavnostním večeru soutěže Dobrý podnikatel, odhodlala jsem se oslovit Romana Vaňka, který byl předsedou poroty. Je to sympaťák a přislíbil, že když mu otázky pošlu e-mailem, odpoví mi. A taky že jo. Zajímal mě jeho názor na blogery i jaký je jeho nejoblíbenější jídelní lístek.
O Romanu Vaňkovi
Roman Vaněk se narodil v roce 1969, vystudoval fotografii a také se jí věnoval. Časem začal do České republiky dovážet zboží z Brazílie, nejprve boty, poté vína. V letech 2004-2007 absolvoval kurzy vaření pod vedením Jiřího Štifta a v lednu 2008 otevřel Pražský kulinářský institut (Prakul). V roce 2011 úspěšně zakončil studium na Střední škole gastronomické a hotelové v Praze – obor kuchař. Vydal řadu DVD s recepty, kuchařské bestsellery – nejnovější Snadno & rychle, vytváří a moderuje pořady Peklo na talíři a Jídlo s.r.o. a vede nebo spoluvede kulinářské kurzy v Prakulu. Sbírá jídelní lístky a staré kuchařské knihy.
Potkali jsme se na vyhlášení vítěze soutěže Dobrý podnikatel, ve které jste dělal porotce. Vy sám podnikáte v oboru, který přitahuje čím dál více lidí, co Vás na businessu okolo jídla baví nejvíc?
Nejednostrannost, každodenní možnost se něco nového naučit.
Podnikat v gastronomii není z právního hlediska úplně jednoduché. Podmínky například ve Velké Británii jsou mnohem lepší, není to jeden z důvodů, proč je tamější gastronomie o tolik vyspělejší?
Ne, není. U nás je menší kupní síla a byly přetrhané gastronomické tradice, ke kterým se horko těžko vracíme.
Co si myslíte o podnikání amatérských nadšenců?
Nerozumím, v jakém smyslu máte na mysli podnikání amatérů. Pokud za svou práci beru peníze, stává se ze mě jako z amatéra profesionál. Pak záleží jen na mně, zda svou odborností, kvalitou a přístupem dokážu saturovat trh. Nicméně stále razím heslo, že jeden nadšený amatér zmůže víc než deset znuděných profesionálů.
Co říkáte na food blogy?
Občas food blogy pročítám. Je dobré být in.
Kuchařské pořady jsou v televizi poměrně časté i letos. Co soudíte o snaze amatérských kuchařů a celebrit učit Čechy vařit?
Některé pořady člověku něco dají, některé rozumnému ukáží „tak tudy ne“.
Sbíráte kuchařky a jídelní lístky. Máte ve své sbírce nějaké své oblíbené menu?
Jídelní lístky jsou výpovědí doby. Odráží se v nich gastronomická kultura zemí v daném období. Nedokážu tedy přesně říct, které menu je mé oblíbené, mám je ty „mazlíky“ rád všechny.
Zajímá Vás kromě jídla samotného i jeho historie?
Pochopitelně, to jde ruku v ruce. Každý kulinář by se měl o historii gastronomie své země zajímat a znát ji. Z historie vše vychází. Dobrý kuchař by měl být gastronomickým ochráncem tradic.
Romanu Vaňkovi moc děkuji za rozhovor. Snad Vám, čtenářům, něco přinesl. :)
Leave a Reply