Recept na burrito vypadá složitější, než ve skutečnosti je. Všechny suroviny jsou běžně dostupné, černé fazole v konzervě najdete v mezinárodních koutcích supermarketů (pokud je neseženete, zkuste fazole v páře, prodává je Bonduelle) a vše ostatní v jakémkoli obchodě. Omáčka není ostrá, přestože v ní je feferonka/chilli paprička a tortilly nejsou zdlouhavé na přípravu – recept zde. Nakládané papričky jalapeños seženete také v mezinárodním koutku, nicméně pozor, jsou opravdu ostré a nejlépe zkonzumovatelné jsou s větším soustem burrita.
Burrito [burito] znamená v překladu ze španělštiny oslíček – naplněná zabalená placka tvarem připomíná oslí ucho, nebo do válců zabalený náklad, který se na oslech vozil. Jídlo pochází z Mexika, ale známý a oblíbený je celosvětově. Obdobná jídla “do ruky” byla známá mnohem dřív, než Španělé Ameriku zkolonizovali – původní obyvatelé, Aztékové a Pueblané, prodávali na trzích nejen tortilly plněné omáčkou z masa a fazolí podobné dnešnímu burritu, ale i teplou kukuřici na dřívku, popkorn či tamale – balíčky z placky s různými náplněmi. Přesný začátek vzniku jídla burrito není známý, ale datuje se k přelomu 19. a 20. století. Během 30. let 20. století se začalo stávat známým v USA.
V Mexiku je burrito (také tacos de harina = taco z mouky) oblíbené především ve městech na severu země. Autentické mexické burrito by mělo být malé, tenké, z pšeničné tortilly s náplní z jedné až dvou surovin (maso, ryba, brambory, rýže, fazole, sýr, omáčka = mole, …). Jí se k snídani, obědu i k večeři. Burrito je nejoblíbenějším mexickým jídlem za (!) hranicemi Mexika. Burrito v San Francisku (Mission-style burrito) vzniklo mezi 60. a 70. léty minulého století. Velká tortilla je naplněna obvykle hovězím masem, rýží, fazolemi, zakysanou smetanou a cibulí a výsledný balíček je zabalen do alobalu. (Takto jsou plněné tortilly servírovány v mnoha fast foodech.) Vlastní styl burrita mají i v amerických městech San Diego a Los Angeles. Jsou jiné především svou náplní.
Podobné burritu jsou taco [tako], enchilada [enčilada] a wrap [wrep]. Taco se připravuje z pšeničné i kukuřičné tortilly, naplní se a přehne nebo zabalí. Slovo taco původně znamenalo zátku nebo výplň. Nejčastěji je z kukuřičné tortilly, která tvoří jakousi skořápku. Enchilada je obvykle zapečená plněná kukuřičná tortilla. Wrap je anglické slovo pro obal či zabalit. Označují se tak všechny různé placky obalující svou náplň. Je to oblíbený výraz nejen v anglicky mluvících zemích, ale i ve fast foodech u nás.
- 1 středně velká cibule
- 1/2 červené feferonky
- 2 velká kuřecí prsa bez kůže a kostí
- 2 lžíce oleje
- 2 lžičky mletého koriandru
- 1 lžička římského kmínu
- 200 g konzervovaných (černých) fazolí
- 100 g konzervované nebo mražené kukuřice
- 400 g konzervovaných rajčat
- 3 lžíce nasekaného čerstvého koriandru (není nutné)
- 1 lžička cukru
- 100 g čedaru
- sůl
- pepř
- 6 tortill
- zakysaná smetana
- Cibuli nakrájíme nadrobno, feferonku zbavíme semínek a nakrájíme nadrobno nebo na proužky.
- Kuřecí prsa nakrájíme na malé kousky.
- V pánvi rozehřejeme olej a osmažíme na něm cibuli dosklovata, pak přidáme feferonku, koriandr, římský kmín a minutu smažíme.
- Do pánve přidáme kuřecí maso, osolíme a opepříme a necháme ze všech stran zatáhnout. Přidáme fazole, kukuřici, rajčata, nasekaný koriandr a cukr, promícháme a necháme 10 minut probublávat. Dochutíme solí a pepřem.
- Na střed tortill nastrouháme sýr, rozdělíme náplň a zabalíme (spodní stranu, pak horní, nakonec boky). Můžeme zabalit do alobalu.
- Podáváme se zakysanou smetanou.
Leave a Reply