Když nemáme v mrazáku vývar, je to špatné. Jednou za čas uvaříme zhruba pět litrů vývaru, který zamrazíme do mističek po 250 ml a máme na nějakou dobu vystaráno. Kostka bujónu se u nás doma nikdy neobjevila, aby nám připravila nedělní polévku nebo dochutila omáčku. Vlastně jsem poprvé v životě koupila bujón v pátek. A jen proto, abych se přesvědčila, že jej kupovat nechci. Zjednodušovat si už tak primitivní recept je dle mého zbytečné.
Minulý týden mě oslovila agentura zastupující firmu Knorr s nabídkou spolupráce. Výměnou za balíček několika kusů Bohatého bujónu jsem měla napsat recept na blog právě s tímto výrobkem. Moji první reakcí byl smích. Prefabrikovaný bujón u mě prostě nemá šanci a to z několika důvodů: nefandím průmyslově vyráběným “vylepšovákům”, špatně snáším větší množství soli a už vůbec nechci lidem nabízet něco, čemu nevěřím a proti čemu se už několik let vymezuji.
Nabídku jsem odmítla, ale donutila mě popřemýšlet nad tím, co ten bujón obsahuje a jak vlastně chutná, když: “[Knorr] Pro jejich výrobu používá opravdové maso, případně extrakt získaný z kvalitních kusů masa. Bujón navíc neobsahuje konzervační látky ani umělá barviva.” Je to sice pěkné, ale je to k něčemu? Vážně to chutná dobře?
V pátek jsem v obchodě koupila balení dvou kelímků Bohatého bujónu s příchutí kuřete. Ještě večer jsem jeden kelímek rozpustila v půl litru vroucí vody, abychom mohli otestovat výsledek. Představte si vodu, kterou pořádně osolíte, nalijete do ní pár lžic oleje a přisypete trochu koření typu kurkuma nebo sladká paprika na barvu. Přesně tak to chutná. Jako přesolená mastná voda. Není v něm cítit ani zelenina, ani koření, ani kuře. Nepomohlo tomu ani přidané aroma, ani kvasničný extrakt – přírodní zvýrazňovač chuti.
Co kelímek bohatý na sůl a tuk obsahuje? Vodu, 20 % jedlé soli, rostlinný tuk, cukr, kvasničný extrakt (obsahuje lepek), 2,7 % zeleniny (1,4 % mrkve, 0,9 % pórku, 0,4 % česneku), 2,2 % kuřecí složky (kuřecí tuk, kuřecí maso), aromata, zahušťovadla (xantan, karubin), 0,4 % petrželové natě, karamel, barvivo – směs karotenů, maltodextrin, bílý pepř a antioxidant – rozmarýnový extrakt.
Uvařit domácí vývar není složité ani časově náročné. Skelety jsou takový drobný dárek ke kuřeti, které stejně vychází levněji, když si ho koupíte celé a naporcujete doma. (Pokud koupíte víc kuřat a nemáte chuť vařit vývar právě v tu chvíli, rozpulte je, zabalte do sáčku a zamrazte na jindy.) Neumíte-li kuře porcovat, pak skelet kupte v řeznictví (obvykle 15 Kč/kg). Přidáte pár kousků zeleniny (rajče pomáhá vyčistit vývar od zakalení), koření, vodu a vývar se dělá sám. Čím méně péče mu budete věnovat, tím snad i lépe.
Domácí vývar přirozeně neobsahuje lepek, zahušťovadla, zvýrazňovače chuti ani barviva. Díky nižšímu obsahu soli je navíc výrazně zdravější.

Nahoře z bujónu, dole světlejší – ale domácí.
Cena?
2 l vývaru ze 4 kelímků: cca 34 Kč (bez zeleniny a masa jako vložka)
2 l domácího vývaru: cca 25 Kč (odhadem 8 Kč – skelet, 15 Kč – zelenina, 3 Kč – koření)
- 2 kuřecí skelety
- 1 menší mrkev
- 1 menší petržel
- 1/6 malého celeru nebo 2 řapíky
- 1 rajče
- 1 cibule
- pár snítek listové petržele, případně libečku
- 1 stroužek česneku se slupkou
- 2 bobkové listy
- 3 kuličky nového koření
- 6 kuliček černého pepře
- 1/2 lžičky soli
- 2 l chladné vody
- Kuřecí skelety omyjeme a dáme je do hrnce o objemu alespoň 3 l. Přidáme očištěnou kořenovou zeleninu (mladou stačí omýt), rajče, cibule s poslední zlatou slupkou, petržel nebo libeček, rozmáčknutý česnek, koření, sůl a zalijeme vodou.
- Vývar přivedeme k varu, pak oheň stáhneme na minimum, aby voda jen “řetízkovala”. Průběžně sbíráme pěnu a dáváme ji stranou.
- Vývar táhneme přibližně 2,5 – 4 hodiny.
- Hotový vývar přecedíme. Kořenovou zeleninu můžeme nakrájet jako vložku do polévky, stejně tak můžeme obrat maso ze skeletů. Zbytek zeleniny s kořením vyhodíme.
- Vývar můžeme použít ihned, případně uchovat v lednici nebo zamrazit.
Leave a Reply