Matcha je skvělá. Opravdu! Několik prvních šálků mi sice vůbec nechutnalo, ale teď si ji s chutí užívám skoro každé ráno. Koupila jsem si na ni i chasen – bambusovou metličku, takže si připadám dost stylově. Už mi chybí jen kimono. :)
Protože se blíží léto a hlavně horko, nachystala jsem něco mezi ledovým čajem a “mléčným” koktejlem. Je vhodný i pro vegany, protože krémovou konzistenci mu dává kokosový krém a sladkost sirup z agáve. Recept jsem odkoukala z kanálu Jamieho Olivera, ale kondenzované mléko jsem chtěla nahradit něčím bez laktózy. Ale kokosový krém (ta krémová bílá hmota v plechovce s kokosovým mlékem) není vůbec sladký, tak jsem přidala sirup z agáve. Kokos a zelený čaj k sobě výborně ladí, takže výsledek je opravdu výborný.
A aby toho nebylo málo, na facebookové stránce blogu na Vás čeká soutěž o MatchaTea Charger – praktické balení šejkru a 15 dvougramových balíčků MatchaTea. Trvá do půlnoci 18. dubna a všechno potřebné se dozvíte tam. :)
- 2 lžíce sypaného zeleného čaje
- 150 ml studené vody
- 2 lžíce kokosového krému
- 3 lžičky sirupu z agáve (nebo medu)
- semínka z 1/4 vanilkového lusku
- 1/2 lžičky čaje matcha (asi třetina sáčku MatchaTea)
- 2 lžíce horké vody (o teplotě maximálně 80 °C)
- led k podávání
- máta na ozdobu
- Do uzaviratelné misky nebo zavařovací sklenice dáme sypaný zelený čaj, zalijeme ho studenou vodou a protřepeme. Dáme do lednice na cca 12 hodin louhovat. Po vylouhování přecedíme.
- Kokosový krém smícháme se sirupem z agáve (medem) a vanilkou.
- Do větší zavařovací sklenice se šroubovacím víčkem (nebo šejkru) dáme čaj matcha a horkou vodu. Uzavřeme a protřepeme. Přidáme slitý zelený čaj a ochucený kokosový krém a vše dobře protřepeme.
- Do sklenice dáme kostky ledu a přelijeme čajovým koktejlem. Můžeme ozdobit lístky máty.
Leave a Reply