Jakmile venkovní teplota stoupne nad 27 stupňů, začnu se přehřívat, zlenivím a mám chuť na něco studeného. Vymýšlím, do čeho všeho můžu hodit led, jak nejrychleji vychladím čaj a hlavně jak si zkrátit chvíle před sporákem (neexistuje možnost, jak vařit na ledu?). Dneska bylo před obědem 32 °C a jako spásná myšlenka přišlo gazpacho. Ne klasické, ale z toho, co mám právě doma – z řepy, rajčat, okurky, jarní cibulky, máty a limetky. Nevím, jak vy, ale já ji vidím jako hvězdu letošního léta. :)
Gazpacho [gaspáčo] pochází z jižního Španělska – Andalusie. Typicky je ze spařených loupaných rajčat, okurky, paprik, cibule, česneku, staršího chleba, olivového oleje, vinného octa, vody a soli. Všechno se jednoduše hodí do mixéru, rozmixuje na hladký krém a podává studené. (Znáte Červeného trpaslíka? Pokud ne, koukněte se alespoň na tuhle krátkou scénu s Rimmerem.)
Můj recept se od původního značně liší, ale věřte mi, že chutná naprosto skvěle! Řepu kupuji vakuově balenou (chutná mi a příprava nezabere žádný čas) a rajčata mi přišlo zbytečné loupat – stačí dostatečně rozmixovat. Na přípravu tedy nepotřebujete víc než pět minut. Pokud se s řepou nedokážete smířit, nahraďte ji očištěnou červenou nebo žlutou paprikou a plátkem chleba namočeným ve vodě, aby měla polévka dobrou konzistenci.
- 2 červené řepy, oloupané, tepelně zpracované a studené
- 3 velmi zralá větší rajčata
- 1/2 salátové okurky
- 1 jarní cibulka
- pár lístků máty
- velký panák kvalitního olivového oleje
- šťáva z 1 limetky (nebo 1/2 citronu)
- sůl a pepř podle chuti
- zakysaná smetana k podávání (není nutná)
- Řepy, rajčata (bez bubáků), okurku a očištěnou cibulku nakrájíme na menší kusy, vložíme do mixéru a rozmixujeme najemno.
- Přidáme mátu, olivový olej a citrusovou šťávu a mixujeme dohladka. Podle chuti osolíme a opepříme.
- Podáváme ihned (se lžící zakysané smetany).
Leave a Reply