tvaroh&povidla

jídlo, káva & cestování

  • Home
  • Šárka
  • Recepty, články & recenze
  • Převodní tabulky
  • quark&jam (in English)
  • Kontakt

Líné řepové gazpacho

By Šárka Hubáček Leave a Comment

Jakmile venkovní teplota stoupne nad 27 stupňů, začnu se přehřívat, zlenivím a mám chuť na něco studeného. Vymýšlím, do čeho všeho můžu hodit led, jak nejrychleji vychladím čaj a hlavně jak si zkrátit chvíle před sporákem (neexistuje možnost, jak vařit na ledu?). Dneska bylo před obědem 32 °C a jako spásná myšlenka přišlo gazpacho. Ne klasické, ale z toho, co mám právě doma – z řepy, rajčat, okurky, jarní cibulky, máty a limetky. Nevím, jak vy, ale já ji vidím jako hvězdu letošního léta. :)

gazpacho studená polévka řepová polévka řepa rajčata okurka máta limeta vegan vegetariánské bez masa bez mouky bez laktózy bez vaření

Gazpacho [gaspáčo] pochází z jižního Španělska – Andalusie. Typicky je ze spařených loupaných rajčat, okurky, paprik, cibule, česneku, staršího chleba, olivového oleje, vinného octa, vody a soli. Všechno se jednoduše hodí do mixéru, rozmixuje na hladký krém a podává studené. (Znáte Červeného trpaslíka? Pokud ne, koukněte se alespoň na tuhle krátkou scénu s Rimmerem.)

gazpacho studená polévka řepová polévka řepa rajčata okurka máta limeta vegan vegetariánské bez masa bez mouky bez laktózy bez vaření

Můj recept se od původního značně liší, ale věřte mi, že chutná naprosto skvěle! Řepu kupuji vakuově balenou (chutná mi a příprava nezabere žádný čas) a rajčata mi přišlo zbytečné loupat – stačí dostatečně rozmixovat. Na přípravu tedy nepotřebujete víc než pět minut. Pokud se s řepou nedokážete smířit, nahraďte ji očištěnou červenou nebo žlutou paprikou a plátkem chleba namočeným ve vodě, aby měla polévka dobrou konzistenci.

Líné řepové gazpacho
Recipe Type: polévka
Prep time: 5 mins
Total time: 5 mins
Serves: 2
Ingredients
  • 2 červené řepy, oloupané, tepelně zpracované a studené
  • 3 velmi zralá větší rajčata
  • 1/2 salátové okurky
  • 1 jarní cibulka
  • pár lístků máty
  • velký panák kvalitního olivového oleje
  • šťáva z 1 limetky (nebo 1/2 citronu)
  • sůl a pepř podle chuti
  • zakysaná smetana k podávání (není nutná)
Instructions
  1. Řepy, rajčata (bez bubáků), okurku a očištěnou cibulku nakrájíme na menší kusy, vložíme do mixéru a rozmixujeme najemno.
  2. Přidáme mátu, olivový olej a citrusovou šťávu a mixujeme dohladka. Podle chuti osolíme a opepříme.
  3. Podáváme ihned (se lžící zakysané smetany).
Notes
Řepu můžeme použít vařenou, pečenou nebo vakuově balenou.
3.5.3226

 

Podělte se s ostaními ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Print this page
Print

Filed Under: 15 minut, bezlepkové, čerstvé bylinky, do 400 kcal, léto, polévka, Recepty, vegan, vegetariánské, zelenina Tagged With: bez laktózy, dinner party, osvěžení

« Krakov (Kraków): nejfotogeničtější město na východ od Brna s levnou vodkou
Bircher Müsli (Vločky přes noc) »

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

prohledat Tvaroh a Povidla

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Podzim ♥

sušenky avokádo

Avokádové sušenky s čokoládou

Tip na výlet

Důvody k oslavě

myTaste.cz
© 2021 · Šárka Hubáček