tvaroh&povidla

jídlo, káva & cestování

  • Home
  • Šárka
  • Recepty, články & recenze
  • Převodní tabulky
  • quark&jam (in English)
  • Kontakt

Linecké koláčky s jahodami

By Šárka Hubáček Leave a Comment

Tohle je něco pro ty, kdo milují sladké dezerty a linecké se spoustou marmelády. Takže pro Jiříka. Přiznám se, že já až tak nadšená nejsem, protože je to vážně dost sladké. A co bych pro něj neudělala? Navíc z lásky? :) Není to až tak sladké, jak to na první kouksnutí působí a na druhý den jsou ještě lepší. Vůně jahod s vanilkou a citronovou kůrou i máslovo-mandlového těsta je naprosto úžasná, takže už samotná příprava stojí za to.

linecké koláčky linecký koláč linzertorte linzer torte tortchen jahody jahodový džem mandle mandlový valentýn z lásky srdíčka dezert

Těsto je opravdu křehké a nepracuje se s ním nejlépe, ale až ho ochutnáte, nebudete toho litovat. Doslova se rozplývá na jazyku. Do malých formiček (mám z Tescomy o průměru 10 cm) se mi osvědčilo těsto vyválet a co se potrhá, umačkat prsty. Do velké koláčové formy jsem těsto vyválela na vyšší placku a rukou uplácala tak, aby byla rovnoměrná a měla zhruba centimetr vysoký okraj. Chce to pomoučit a mačkat… Na dně nerovnosti vidět nebudou a kraje trochu naskočí, takže nedokonalostí se vůbec není třeba bát. :) Pokud se pustíte do typické mřížky, přenášejte proužky ideálně pomocí stěrky/karty (já mám tuhle a je neuvěřitelně praktická) – ale srdíčka jsou stejně romantičtější.

linecké koláčky linecký koláč linzertorte linzer torte tortchen jahody jahodový džem mandle mandlový valentýn z lásky srdíčka dezert

Koláč z rakouského Lince – Linzer Torte / Linzertorte – je prý nejstarším koláčem na světě. Tedy lépe řečeno, jeho recept z roku 1653 je patrně prvním zapsaným receptem na koláč. Právě během 17. století se cukr pomalu začal dostávat na stoly evropských šlechticů. Nejprve to byl cukr třtinový, až o desítky let později řepný. Dalšími, pro linecký koláč typickými, surovinami jsou mouka, máslo, vejce (nebo jen žloutky), dále citronová šťáva a kůra, skořice a mleté ořechy (lískové, vlašské nebo mandle). Nejčastěji se plní džemem z rybízu, malin nebo meruněk, případně povidly.

linecké koláčky linecký koláč linzertorte linzer torte tortchen jahody jahodový džem mandle mandlový valentýn z lásky srdíčka dezert

Linecké koláčky s jahodami
Recipe Type: dezert
Cuisine: rakouská
Prep time: 1 hour
Cook time: 20 mins
Total time: 1 hour 20 mins
Serves: 6 koláčků
Ingredients
  • Náplň:
  • 500 g jahod (čerstvých nebo rozmražených podle sezóny), rozmixovaných
  • 100 g cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce vody
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 1 lžička citronové kůry
  • [br]Těsto:
  • 115 g změklého másla
  • 115 g cukru
  • 1 malé vejce
  • kůra z 1/2 citronu
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 115 g mandlové mouky
  • 115-130 g polohrubé nebo hladké mouky + na válení
  • 1/3 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • [br]moučkový cukr
Instructions
  1. Nejprve si připravíme náplň, která musí vychladnout. Všechny suroviny dáme do hrnce. Vaříme na mírném ohni 25-30 minut do zhoustnutí, občas promícháme.
  2. Zatímco vaříme džem, vypracujeme těsto. Máslo utřeme s cukrem a citronovou kůrou do krému. Pak přidáme vejce a vanilkový extrakt a dobře promícháme, aby se hmota spojila.
  3. Mandlovou a polohrubou (hladkou) mouku smícháme s práškem do pečiva a špetkou soli.
  4. Suchou část přidáváme k máslové po třetinách a dobře zapracujeme.
  5. Kompaktní a lepivé těsto rozdělíme na poloviny a každou dáme na kus potravinářské fólie. Uplácáme z nich asi 2 cm tlusté placky. Zabalené je necháme odpočívat v lednici alespoň 3 hodiny.
  6. Mezitím si připravíme malé formičky na tartaletky (o průměru cca 10-12 cm). Pokud jsou nepřilnavé, není potřeba je vykládat pečicím papírem, ani vymazávat.
  7. Každou část těsta rozdělíme na třetiny. Z těch vyválíme na pomoučeném vále na asi 0,3 cm vysoké placky a opatrně je přeneseme do formiček. Těsto dobře upěchujeme a kde se roztrhlo, opatrně přimáčkneme, případně přidáme kousek těsta. Okraje odřízneme. Těstem vyložené formičky dáme na 5-10 minut do mrazáku.
  8. Troubu předehřejeme na 175 °C.
  9. Vychlazené skořápky naplníme 2 lžícemi jahodového džemu a ozdobíme srdíčky vykrojenými z těsta.
  10. Zbytky těsta vždy znovu zpracujeme a vyválíme.
  11. Pečeme 10-15 minut do zezlátnutí.
  12. Před podáváním můžeme koláčky poprášit moučkovým cukrem.
Notes
Místo čerstvého jahodového džemu můžeme použít jakýkoli džem nebo marmeládu podle chuti. Potřeba je cca 500 g.[br]Z těsta můžeme připravit velký koláč o průměru cca 25 cm. Odpočaté těsto zploštíme na cca 1 cm vysokou placku, kterou pomocí prstů a dlaně rozprostřeme po dně i stěnách formy. Vychladíme, naplníme džemem a ozdobíme srdíčky ze zbytku těsta. Pečeme 20-25 minut.
3.4.3177

 

Podělte se s ostaními ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Print this page
Print

Filed Under: dezert, ovoce, pro dlouhou chvíli, snídaně & svačina, vanilka Tagged With: čaj o páté, dinner party, piknik, pro děti, Valentýn

« Tvarohový koláč s borůvkami a čokoládovým korpusem
Hummus »

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

prohledat Tvaroh a Povidla

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Podzim ♥

prosinec 2016: Citov, Praha, Brno, Vánoce & bullet journal

Tip na výlet

Vanilková panna cotta s malinami

myTaste.cz
© 2021 · Šárka Hubáček