Tohle je něco pro ty, kdo milují sladké dezerty a linecké se spoustou marmelády. Takže pro Jiříka. Přiznám se, že já až tak nadšená nejsem, protože je to vážně dost sladké. A co bych pro něj neudělala? Navíc z lásky? :) Není to až tak sladké, jak to na první kouksnutí působí a na druhý den jsou ještě lepší. Vůně jahod s vanilkou a citronovou kůrou i máslovo-mandlového těsta je naprosto úžasná, takže už samotná příprava stojí za to.
Těsto je opravdu křehké a nepracuje se s ním nejlépe, ale až ho ochutnáte, nebudete toho litovat. Doslova se rozplývá na jazyku. Do malých formiček (mám z Tescomy o průměru 10 cm) se mi osvědčilo těsto vyválet a co se potrhá, umačkat prsty. Do velké koláčové formy jsem těsto vyválela na vyšší placku a rukou uplácala tak, aby byla rovnoměrná a měla zhruba centimetr vysoký okraj. Chce to pomoučit a mačkat… Na dně nerovnosti vidět nebudou a kraje trochu naskočí, takže nedokonalostí se vůbec není třeba bát. :) Pokud se pustíte do typické mřížky, přenášejte proužky ideálně pomocí stěrky/karty (já mám tuhle a je neuvěřitelně praktická) – ale srdíčka jsou stejně romantičtější.
Koláč z rakouského Lince – Linzer Torte / Linzertorte – je prý nejstarším koláčem na světě. Tedy lépe řečeno, jeho recept z roku 1653 je patrně prvním zapsaným receptem na koláč. Právě během 17. století se cukr pomalu začal dostávat na stoly evropských šlechticů. Nejprve to byl cukr třtinový, až o desítky let později řepný. Dalšími, pro linecký koláč typickými, surovinami jsou mouka, máslo, vejce (nebo jen žloutky), dále citronová šťáva a kůra, skořice a mleté ořechy (lískové, vlašské nebo mandle). Nejčastěji se plní džemem z rybízu, malin nebo meruněk, případně povidly.
- Náplň:
- 500 g jahod (čerstvých nebo rozmražených podle sezóny), rozmixovaných
- 100 g cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce vody
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 1 lžička citronové kůry
- [br]Těsto:
- 115 g změklého másla
- 115 g cukru
- 1 malé vejce
- kůra z 1/2 citronu
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 115 g mandlové mouky
- 115-130 g polohrubé nebo hladké mouky + na válení
- 1/3 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- [br]moučkový cukr
- Nejprve si připravíme náplň, která musí vychladnout. Všechny suroviny dáme do hrnce. Vaříme na mírném ohni 25-30 minut do zhoustnutí, občas promícháme.
- Zatímco vaříme džem, vypracujeme těsto. Máslo utřeme s cukrem a citronovou kůrou do krému. Pak přidáme vejce a vanilkový extrakt a dobře promícháme, aby se hmota spojila.
- Mandlovou a polohrubou (hladkou) mouku smícháme s práškem do pečiva a špetkou soli.
- Suchou část přidáváme k máslové po třetinách a dobře zapracujeme.
- Kompaktní a lepivé těsto rozdělíme na poloviny a každou dáme na kus potravinářské fólie. Uplácáme z nich asi 2 cm tlusté placky. Zabalené je necháme odpočívat v lednici alespoň 3 hodiny.
- Mezitím si připravíme malé formičky na tartaletky (o průměru cca 10-12 cm). Pokud jsou nepřilnavé, není potřeba je vykládat pečicím papírem, ani vymazávat.
- Každou část těsta rozdělíme na třetiny. Z těch vyválíme na pomoučeném vále na asi 0,3 cm vysoké placky a opatrně je přeneseme do formiček. Těsto dobře upěchujeme a kde se roztrhlo, opatrně přimáčkneme, případně přidáme kousek těsta. Okraje odřízneme. Těstem vyložené formičky dáme na 5-10 minut do mrazáku.
- Troubu předehřejeme na 175 °C.
- Vychlazené skořápky naplníme 2 lžícemi jahodového džemu a ozdobíme srdíčky vykrojenými z těsta.
- Zbytky těsta vždy znovu zpracujeme a vyválíme.
- Pečeme 10-15 minut do zezlátnutí.
- Před podáváním můžeme koláčky poprášit moučkovým cukrem.
Leave a Reply