Lívance jsou tak trochu jako palačinky. Jen lehce vykynuly. V Česku jsou tradiční s borůvkovým žahourem (omáčkou), v USA a Kanadě s javorovým sirupem. Nejlepší jsou ovšem s jakýmkoli čerstvým ovocem, které můžete doplnit šlehačkou, tekutým medem, moučkovým cukrem, zmrzlinou, ovocnou omáčkou, zakysanou smetanou, kouskem másla, … V podstatě čímkoli. Jelikož toto těsto není sladké, můžete si ho buď přisladit na začátku nebo si hotové lívance osladit čímkoli vhodným.
Lívance
Recipe Type: hlavní chod, snídaně, dezert
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 3
Ingredients
- 180 g hladké mouky (1 1/4 hrnku)
- 1 1/2 lžíce cukru
- 5 g prášku do pečiva (1 lžíce)
- 3/4 lžičky soli
- 1 vejce
- 3 lžíce oleje + po kapkách na smažení
- 3/4 lžičky vanilkového extraktu
- 325 ml mléka (1 1/3 hrnku)
Instructions
- Mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl smícháme v míse.
- V druhé míse rozmícháme vejce, olej a vanilku v mléce.
- Tekutou směs vlijeme do suché a důkladně rozmícháme. Necháme 5 minut stát.
- Pánev důkladně rozehřejeme a rozetřeme na ní kapku oleje. Vlijeme 3/4 šufánku těsta a počkáme, až se na těstě vytvoří bublinky, pak otočíme. První lívance pečeme asi 1,5 minuty z každé strany, pak se doba zkrátí na asi 45 vteřin.
- Hotové lívance uchováváme v teple.
- Podáváme nejlépe s čerstvým ovocem.
Notes
Pokud byste rádi využili hrnek místo váhy, řiďte se tím, že jeden hrnek má objem 250 ml.
Leave a Reply