tvaroh&povidla

jídlo, káva & cestování

  • Home
  • Šárka
  • Recepty, články & recenze
  • Převodní tabulky
  • quark&jam (in English)
  • Kontakt

Makovo-citronové muffiny

By Šárka Hubáček Leave a Comment

Nechce se mi věřit, že už zítra začne druhá polovina června. Jak se to stalo? Kam ty dny zmizely? Chřest byl všude a najednou zmizel a nahradily ho české jahody a (zatím stále slabé) meruňky. Některé suroviny jsou ale tak nějak nesezónní – třeba citrony. Ty jsou v obchodech pořád. V zimě na nachlazení, v létě na osvěžení.

citronovo makové muffiny citron mák mini muffin

Občas je to všechno trochu náročnější. Znáte takové to, že máte tolik práce, že raději neděláte nic? Ani číst se vám nechce, nejraději byste úplně vypli, ale to nejde, protože pak se dostaví pocit provinění. A do toho to horko střídající se s bouřkami a deštěm. Mám o dost raději pošmourné počasí a teplotu kolem 18-23 °C, ale to v Praze až tak často není. Naštěstí máme doma klimatizaci, ale když zavřu okna, neslyším zase šum zvenčí… Takže jsem tento víkend střídavě větrala a klimatizovala a do toho jsem pekla a vařila, ať mám recepty na blog a neflákám to tolik. :)

citronovo makové muffiny citron mák mini muffin

Citron je všeobecně známý svým obsahem vitaminu C. Jasně žluté plody rostou na stálezelených stromech tam, kde je teplo. Největšími vývozci jsou Čína, Indie, Mexiko, Argentina, Brazílie, USA, Turecko, Španělsko, Írán a Itálie. Plody citronovníku obsahují poměrně velké množství kyseliny citronové (okolo 5 %) a přibližně 87 % vody. Poměrně překvapivě jsou citrony bohaté i na draslík a vápník.

citronovo makové muffiny citron mák mini muffin

A významným zdrojem vápníku (a také manganu a fosforu) je i mák, který se pro změnu běžně pěstuje u nás. Mák z Česka tvoří dokonce velmi významnou část celosvětové produkce. Mák je oblíbený nejen v buchtách, ale i jako zdroj opiátu – ten je obsažen především v bílém mléce nezralých makovic. Podobně i nezralá semena mohou nejednomu člověku zamotat hlavu – obsahují totiž kodein. V máku pěstovaném pro potravinářství by však látek s veselými vedlejšími účinky mělo být naprosté minimum.

Makovo-citronové muffiny
Recipe Type: dezert, snídaně & svačina
Prep time: 10 mins
Cook time: 20 mins
Total time: 30 mins
Serves: 12 velkých nebo 24 malých muffinů
Ingredients
  • 100 g cukru
  • kůra a šťáva z 1 citronu
  • 250 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 2 lžíce máku
  • 2 vejce
  • 150 ml bílého jogurtu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 100 g másla, rozpuštěného
  • 1-2 lžíce mléka na zředění
Instructions
  1. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  2. Cukr a citronovou kůru dáme do misky a pomocí lžičky utřeme, aby se kůra co nejvíce rozvoněla.
  3. Mouku smícháme s práškem do pečiva, solí, citronem ovoněným cukrem a mákem.
  4. Vejce rozšleháme a přidáme citronovou šťávu, podmáslí, vanilku a máslo.
  5. Suchou a mokrou směs opatrně smícháme a podle potřeby přidáme trochu mléka na zředění. Těsto rozdělíme do košíčků.
  6. Pečeme zhruba 15-25 minut do zezlátnutí.
  7. Hotové muffiny necháme vychladnout.
Notes
Inspirace: http://www.twopeasandtheirpod.com/lemon-poppy-seed-muffins/
3.3.3077

 

Podělte se s ostaními ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Print this page
Print

Filed Under: 30 minut, dezert, ovoce, snídaně & svačina, vanilka, vegetariánské Tagged With: čaj o páté, piknik, pro děti

« Intolerance laktózy a alergie na mléčnou bílkovinu
Středomořský salát s cizrnou »

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

prohledat Tvaroh a Povidla

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Podzim ♥

Vyhlášení soutěže o talíře Bubbles by BOMMA

Tip na výlet

Dole kaše, nahoře müsli.

Namixovaná snídaně

myTaste.cz
© 2021 · Šárka Hubáček