tvaroh&povidla

jídlo, káva & cestování

  • Home
  • Šárka
  • Recepty, články & recenze
  • Převodní tabulky
  • quark&jam (in English)
  • Kontakt

Malinový trifle ve skleničce

By Šárka Hubáček Leave a Comment

Maliny budou mít sezónu až za dlouho, je mi to při pohledu z okna úplně jasné. Sněží a za dvanácti měsíčky se rozhodně nechystám. Klidně můžete použít mražené ovoce nebo koupit malou krabičku čerstvého – to se hodí i na ozdobu. Kromě malin se nebojte sáhnout třeba i po borůvkách, jahodách, rybízu, na kousky pokrájených broskvích, … Záleží jen a jen na vás!

malinový trifle maliny piškot želé želatina malinové želé vanilkový krém custard šlehačka vanilka žloutky dezert britská kuchyně

Trifle [traifl] se mi jednoznačně pojí s Londýnem. Přesně tam jsem ho poprvé ochutnala – koupili jsme ho v některém ze supermarketů a světe div se, nechutnal špatně! Je to jeden z těch opravdu tradičních britských receptů, který spojuje samé dobré věci: piškot, alkohol, ovocné želé, vanilkový krém a šlehačku. Typicky britský přístup k tomuto receptu je následující – na dno dáte cukrářské piškoty (popravdě, pokud děláte méně porcí nebo nechcete péct, nebojte se je použít), zalijete předpřipraveným želé, hotovým custard a ozdobíte šlehačkou z lahve. Jde to i takto, ale věřte mi, že za tu práci a čekání trifle rozhodně stojí.

malinový trifle maliny piškot želé želatina malinové želé vanilkový krém custard šlehačka vanilka žloutky dezert britská kuchyně

Jednou z prvních podob dezertu trifle byl pravděpodobně sladký hustý krém se zázvorem a růžovou vodou. Takový recept byste našli třeba v kuchařce z roku 1587. O pár desítek let později se už víc podobal tomu, co známe dnes: krém obsahoval i vejce a přeléval se jím chléb namočený v alkoholu. Želé přidávala i autorka kuchařky The Art of Cookery made Plain and Easy, která byla poprvé vydána před více než 250 lety a není to tedy žádný moderní výmysl.

Obměn má trifle opravdu spoustu. Narazit můžete na banánový s karamelem (banoffee), z lesních plodů, čokoládový, broskvový, à la schwarzwaldský dort, s roládou místo piškotu a tak dále. U některých se vynechává vrstva želé a krém se lije rovnou přes ovoce.

malinový trifle maliny piškot želé želatina malinové želé vanilkový krém custard šlehačka vanilka žloutky dezert britská kuchyně

Malinový trifle ve skleničce
Recipe Type: dezert
Cuisine: britská
Prep time: 20 mins
Cook time: 35 mins
Total time: 55 mins
Serves: 8
Ingredients
  • Piškot:
  • 1 vejce
  • 50 g cukru
  • 55 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky citronové kůry nebo vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • 55 g másla, rozpuštěného
  • 8 lžiček sherry nebo portského vína (pro děti vynecháme)
  • [br]Želé:
  • 6 plátků želatiny
  • 600 ml malinového džusu nebo šťávy
  • 2 lžíce cukru
  • 2 hrsti malin (čerstvých nebo rozmražených)
  • [br]Vanilkový krém:
  • 4 lžíce cukru
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • špetka soli
  • semínka z 1/2 vanilkového lusku
  • 2 žloutky
  • 600 ml plnotučného mléka nebo kombinace polotučného mléka a tučné smetany
  • [br]K dokončení:
  • pár čerstvých malin
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • kůra z citronu a limety na ozdobu
Instructions
  1. [b]Piškot:[/b] Troubu předehřejeme na 180 °C.
  2. Malou formu (cca 10 x 10 cm), nebo 8 košíčků na muffiny se stejným průměrem jako dno skleniček vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme a vysypeme.
  3. Vejce rozdělíme, bílky vyšleháme se špetkou soli do polotuhého sněhu a žloutky utřeme s cukrem.
  4. Mouku smícháme s práškem do pečiva, citronovou kůrou a solí. Ke žloutkům přidáme rozpuštěné máslo a postupně vmícháme mouku. Nakonec opatrně a po částech vmícháme sníh z bílků.
  5. Těsto rozetřeme na plech a pečeme asi 20 minut.
  6. Upečený piškot necháme vychladnout. Pak z něj vykrájíme kolečka nebo kousky, které upěchujeme na dno skleniček. Pokapeme sherry nebo portským vínem.
  7. [b]Želé:[/b] Plátky želatiny namočíme do vody asi na 5 minut.
  8. Mezitím si v malém hrnci ohřejeme džus/šťávu s cukrem. Tekutina nesmí vřít, ale cukr se musí rozpustit.
  9. Želatinu vymačkáme a dáme do teplé šťávy. Opatrně zahříváme asi 2 minuty a dobře mícháme. Stáhneme z ohně a mícháme, dokud směs mírně nevychladne.
  10. Maliny rozdělíme do skleniček na piškot a zalijeme želatinou. Necháme odpočinout v lednici alespoň hodinu, aby želé dobře ztuhlo.
  11. [b]Krém:[/b] Cukr smícháme se škrobem, solí a vanilkou.
  12. Žloutky smícháme s trochou mléka a dobře rozšleháme. Přidáme cukr.
  13. Zbytek mléka nalijeme do menšího hrnce a zahřejeme až pod bod varu. Pak přidáme žloutkovou směs a za stálého míchání vaříme na mírném ohni asi 10 minut. Krém postupně zhoustne.
  14. Na povrch krému dáme potravinářskou fólii, aby se nevytvořil škraloup a necháme vychladnout. Horký krém by rozpustil želé. Po vychlazení ho rozdělíme do skleniček. A necháme vychladit. [br]
  15. [b]Dokončení:[/b] Jednotlivé porce ozdobíme dobře vyšlehanou šlehačkou, čerstvými malinami a nastrouhanou citrusovou kůrou.
  16. Podáváme dobře vychlazené.
Notes
Místo piškotu můžete použít dlouhé cukrářské piškoty. [br]Maliny se při provaření rozpadají, proto je dobré je dát na piškot zmražené nebo povolené, ale nevaříme je předem s tekutinou.[br]Do trifle můžeme použít jakékoli ovoce – drobné nebo nakrájené na malé kousky.
3.4.3177

 

 

Podělte se s ostaními ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Print this page
Print

Filed Under: 60 minut, dezert, ovoce, vanilka Tagged With: britská kuchyně, čaj o páté, oslava, osvěžení, pro děti, Valentýn, Vánoce

« Innsbruck, Salzburg, Londýn & Brighton: poslední výlety roku 2015
Borůvkovo-malinové lívance »

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

prohledat Tvaroh a Povidla

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Podzim ♥

Šárka v Dobré ráno

Dobré ráno v České televizi

Tip na výlet

Rebarborové crumble

myTaste.cz
© 2021 · Šárka Hubáček