Maliny budou mít sezónu až za dlouho, je mi to při pohledu z okna úplně jasné. Sněží a za dvanácti měsíčky se rozhodně nechystám. Klidně můžete použít mražené ovoce nebo koupit malou krabičku čerstvého – to se hodí i na ozdobu. Kromě malin se nebojte sáhnout třeba i po borůvkách, jahodách, rybízu, na kousky pokrájených broskvích, … Záleží jen a jen na vás!
Trifle [traifl] se mi jednoznačně pojí s Londýnem. Přesně tam jsem ho poprvé ochutnala – koupili jsme ho v některém ze supermarketů a světe div se, nechutnal špatně! Je to jeden z těch opravdu tradičních britských receptů, který spojuje samé dobré věci: piškot, alkohol, ovocné želé, vanilkový krém a šlehačku. Typicky britský přístup k tomuto receptu je následující – na dno dáte cukrářské piškoty (popravdě, pokud děláte méně porcí nebo nechcete péct, nebojte se je použít), zalijete předpřipraveným želé, hotovým custard a ozdobíte šlehačkou z lahve. Jde to i takto, ale věřte mi, že za tu práci a čekání trifle rozhodně stojí.
Jednou z prvních podob dezertu trifle byl pravděpodobně sladký hustý krém se zázvorem a růžovou vodou. Takový recept byste našli třeba v kuchařce z roku 1587. O pár desítek let později se už víc podobal tomu, co známe dnes: krém obsahoval i vejce a přeléval se jím chléb namočený v alkoholu. Želé přidávala i autorka kuchařky The Art of Cookery made Plain and Easy, která byla poprvé vydána před více než 250 lety a není to tedy žádný moderní výmysl.
Obměn má trifle opravdu spoustu. Narazit můžete na banánový s karamelem (banoffee), z lesních plodů, čokoládový, broskvový, à la schwarzwaldský dort, s roládou místo piškotu a tak dále. U některých se vynechává vrstva želé a krém se lije rovnou přes ovoce.
- Piškot:
- 1 vejce
- 50 g cukru
- 55 g hladké mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky citronové kůry nebo vanilkového extraktu
- špetka soli
- 55 g másla, rozpuštěného
- 8 lžiček sherry nebo portského vína (pro děti vynecháme)
- [br]Želé:
- 6 plátků želatiny
- 600 ml malinového džusu nebo šťávy
- 2 lžíce cukru
- 2 hrsti malin (čerstvých nebo rozmražených)
- [br]Vanilkový krém:
- 4 lžíce cukru
- 3 lžíce kukuřičného škrobu
- špetka soli
- semínka z 1/2 vanilkového lusku
- 2 žloutky
- 600 ml plnotučného mléka nebo kombinace polotučného mléka a tučné smetany
- [br]K dokončení:
- pár čerstvých malin
- 200 ml smetany ke šlehání
- kůra z citronu a limety na ozdobu
- [b]Piškot:[/b] Troubu předehřejeme na 180 °C.
- Malou formu (cca 10 x 10 cm), nebo 8 košíčků na muffiny se stejným průměrem jako dno skleniček vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme a vysypeme.
- Vejce rozdělíme, bílky vyšleháme se špetkou soli do polotuhého sněhu a žloutky utřeme s cukrem.
- Mouku smícháme s práškem do pečiva, citronovou kůrou a solí. Ke žloutkům přidáme rozpuštěné máslo a postupně vmícháme mouku. Nakonec opatrně a po částech vmícháme sníh z bílků.
- Těsto rozetřeme na plech a pečeme asi 20 minut.
- Upečený piškot necháme vychladnout. Pak z něj vykrájíme kolečka nebo kousky, které upěchujeme na dno skleniček. Pokapeme sherry nebo portským vínem.
- [b]Želé:[/b] Plátky želatiny namočíme do vody asi na 5 minut.
- Mezitím si v malém hrnci ohřejeme džus/šťávu s cukrem. Tekutina nesmí vřít, ale cukr se musí rozpustit.
- Želatinu vymačkáme a dáme do teplé šťávy. Opatrně zahříváme asi 2 minuty a dobře mícháme. Stáhneme z ohně a mícháme, dokud směs mírně nevychladne.
- Maliny rozdělíme do skleniček na piškot a zalijeme želatinou. Necháme odpočinout v lednici alespoň hodinu, aby želé dobře ztuhlo.
- [b]Krém:[/b] Cukr smícháme se škrobem, solí a vanilkou.
- Žloutky smícháme s trochou mléka a dobře rozšleháme. Přidáme cukr.
- Zbytek mléka nalijeme do menšího hrnce a zahřejeme až pod bod varu. Pak přidáme žloutkovou směs a za stálého míchání vaříme na mírném ohni asi 10 minut. Krém postupně zhoustne.
- Na povrch krému dáme potravinářskou fólii, aby se nevytvořil škraloup a necháme vychladnout. Horký krém by rozpustil želé. Po vychlazení ho rozdělíme do skleniček. A necháme vychladit. [br]
- [b]Dokončení:[/b] Jednotlivé porce ozdobíme dobře vyšlehanou šlehačkou, čerstvými malinami a nastrouhanou citrusovou kůrou.
- Podáváme dobře vychlazené.
Leave a Reply