Táta řekl, že by si dal něco ke kafi. A máma řekla, že už dlouho nepekla lívanec. A tak se po obědě pustila do těsta, abychom měli skvělou odpolední svačinu.
Moje máma peče od oka. To já neumím. Recept mi popsala takhle: Do misky si nalije mléko, nasype tři malé hrstičky cukru a rozdrobí kostku droždí. Do větší mísy (od robotu, protože vařečkou se těsta nahnětala dost) si odsype půl sáčku mouky, osolí ji, přidá dva žloutky, dvě vajíčka, vzešlý kvásek a malou skleničku oleje. Pak vyhnětě řidší těsto a až vykyne, dá ho na dva plechy a pomoučenýma lžičkama nebo rukama ho roztahá dotenka – maximálně centimetr! Vmačká do těsta meruňky, posype drobenkou (tu taky dělá od oka), nechá znova nakynout a upeče v horké troubě dozlatova. A je to opravdu výjimka, když se jí koláče nepovedou. Já jsem přišla, až těsto nakynulo a dodělala jsem zbytek. Místo roztahování jsem ho vyválela a pak už naštěstí nebylo co zkazit. Těsto naběhlo pěkně, ani jsem ho nepřipálila.

Z téhle meruňky, kterou mají rodiče už pár let na dvoře, byl kompot na páteční koláč.
Proč to není koláč ani buchta, ale lívanec? Protože tomu tak máma říká odjakživa. Recept má už dlouhá léta od jedné paní z vesnice. Když uděláte těsto hutnější, můžete z něj dělat vdolky (aby byl pořádný, musí naskočit a udělat “budku”) nebo pletýnky. Ty pletýnky jsou nejlepší k čočkové nebo fazolové polévce. Máma je dělávala často a bývalo to jedno z mých oblíbených jídel. I když nevím, jestli jsem jí to někdy řekla. (Mami, upečeš je? Pomůžu!)
Na lívanec můžete dát jakékoli ovoce a možná by stálo za zkoušku ho potřít tvarohem (se žloutkem a cukrem) a až na něj poklást ovoce a nasypat drobenku. (Tip od mámy: angreštový kompot a kousky měkkého tvarohu.) Přestože zabere delší čas, protože je z kynutého těsta, není vůbec složitý na přípravu.
- 250 ml vlažného mléka
- 100 g cukru
- 1 kostka čerstvého droždí
- 500 g hladké mouky
- špetka soli
- 2 žloutky
- 2 vejce
- 150 ml oleje
- [br] kompotované meruňky
- [br]Na drobenku
- 4 lžíce moučkového cukru
- 4 lžíce polohrubé mouky
- 2-4 lžíce másla
- Do středně velké misky dáme mléko, cukr a rozdrobíme droždí.
- Do velké mísy prosijeme hladkou mouku a smícháme ji se solí.
- Přidáme žloutky, vejce, kvásek a olej. Vypracujeme řidší hladké těsto, které necháme na teplém místě asi hodinu vykynout, až zdvojnásobí objem.
- Mezitím si slijeme meruňky a uděláme drobenku: cukr smícháme s moukou a vežmouláme 2 lžíce másla. Pokud je drobenka moc suchá, přidáme trochu másla, pokud moc mastná, přidáme trochu mouky a cukru. Přidáváme opatrně, ať nemáme drobenky zbytečně hodně.
- Dva plechy vyložíme pečicím papírem.
- Těsto vyklopíme na pomoučený vál, rozdělíme na poloviny a každou dáme na plech. Vyválíme dotenka, poklademe meruňkami a posypeme drobenkou.
- Troubu předehřejeme na 200 °C.
- Koláč necháme ještě 15 minut kynout.
- Pečeme 20 minut do zezlátnutí.
Leave a Reply