tvaroh&povidla

jídlo, káva & cestování

  • Home
  • Šárka
  • Recepty, články & recenze
  • Převodní tabulky
  • quark&jam (in English)
  • Kontakt

Mámin kynutý lívanec s meruňkami

By Šárka Hubáček Leave a Comment

Táta řekl, že by si dal něco ke kafi. A máma řekla, že už dlouho nepekla lívanec. A tak se po obědě pustila do těsta, abychom měli skvělou odpolední svačinu.

mámin lívanec kynutý koláč na plech s meruňkami ovocem meruňky ovoce kynuté těsto podle maminky mámy maminka máma

Moje máma peče od oka. To já neumím. Recept mi popsala takhle: Do misky si nalije mléko, nasype tři malé hrstičky cukru a rozdrobí kostku droždí. Do větší mísy (od robotu, protože vařečkou se těsta nahnětala dost) si odsype půl sáčku mouky, osolí ji, přidá dva žloutky, dvě vajíčka, vzešlý kvásek a malou skleničku oleje. Pak vyhnětě řidší těsto a až vykyne, dá ho na dva plechy a pomoučenýma lžičkama nebo rukama ho roztahá dotenka – maximálně centimetr! Vmačká do těsta meruňky, posype drobenkou (tu taky dělá od oka), nechá znova nakynout a upeče v horké troubě dozlatova. A je to opravdu výjimka, když se jí koláče nepovedou. Já jsem přišla, až těsto nakynulo a dodělala jsem zbytek. Místo roztahování jsem ho vyválela a pak už naštěstí nebylo co zkazit. Těsto naběhlo pěkně, ani jsem ho nepřipálila.

mámin lívanec kynutý koláč na plech s meruňkami ovocem meruňky ovoce kynuté těsto podle maminky mámy maminka máma jaro meruňka strom

Z téhle meruňky, kterou mají rodiče už pár let na dvoře, byl kompot na páteční koláč.

 

Proč to není koláč ani buchta, ale lívanec? Protože tomu tak máma říká odjakživa. Recept má už dlouhá léta od jedné paní z vesnice. Když uděláte těsto hutnější, můžete z něj dělat vdolky (aby byl pořádný, musí naskočit a udělat “budku”) nebo pletýnky. Ty pletýnky jsou nejlepší k čočkové nebo fazolové polévce. Máma je dělávala často a bývalo to jedno z mých oblíbených jídel. I když nevím, jestli jsem jí to někdy řekla. (Mami, upečeš je? Pomůžu!)

Na lívanec můžete dát jakékoli ovoce a možná by stálo za zkoušku ho potřít tvarohem (se žloutkem a cukrem) a až na něj poklást ovoce a nasypat drobenku. (Tip od mámy: angreštový kompot a kousky měkkého tvarohu.) Přestože zabere delší čas, protože je z kynutého těsta, není vůbec složitý na přípravu.

mámin lívanec kynutý koláč na plech s meruňkami ovocem meruňky ovoce kynuté těsto podle maminky mámy maminka máma

Mámin kynutý lívanec s meruňkami
Recipe Type: dezert, snídaně & svačina
Cuisine: česká
Prep time: 2 hours
Cook time: 20 mins
Total time: 2 hours 20 mins
Serves: 2 plechy
Ingredients
  • 250 ml vlažného mléka
  • 100 g cukru
  • 1 kostka čerstvého droždí
  • 500 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 2 žloutky
  • 2 vejce
  • 150 ml oleje
  • [br] kompotované meruňky
  • [br]Na drobenku
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 4 lžíce polohrubé mouky
  • 2-4 lžíce másla
Instructions
  1. Do středně velké misky dáme mléko, cukr a rozdrobíme droždí.
  2. Do velké mísy prosijeme hladkou mouku a smícháme ji se solí.
  3. Přidáme žloutky, vejce, kvásek a olej. Vypracujeme řidší hladké těsto, které necháme na teplém místě asi hodinu vykynout, až zdvojnásobí objem.
  4. Mezitím si slijeme meruňky a uděláme drobenku: cukr smícháme s moukou a vežmouláme 2 lžíce másla. Pokud je drobenka moc suchá, přidáme trochu másla, pokud moc mastná, přidáme trochu mouky a cukru. Přidáváme opatrně, ať nemáme drobenky zbytečně hodně.
  5. Dva plechy vyložíme pečicím papírem.
  6. Těsto vyklopíme na pomoučený vál, rozdělíme na poloviny a každou dáme na plech. Vyválíme dotenka, poklademe meruňkami a posypeme drobenkou.
  7. Troubu předehřejeme na 200 °C.
  8. Koláč necháme ještě 15 minut kynout.
  9. Pečeme 20 minut do zezlátnutí.
Notes
Stejně jako těsto i drobenka je od oka. Potřeba jsou zhruba dvě hrsti jemné drobenky. Pro hrubší drobenku s většími kousky použijeme hladkou mouku.[br]Zbylou drobenku můžeme zamrazit.
3.2.2929

 

Podělte se s ostaními ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Print this page
Print

Filed Under: dezert, ovoce, pro dlouhou chvíli, snídaně & svačina Tagged With: čaj o páté, česká kuchyně, piknik

« Soutěžte o designové talíře Bubbles by Bomma!
Vyhlášení soutěže o talíře Bubbles by BOMMA »

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

prohledat Tvaroh a Povidla

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Podzim ♥

shortbread máslové sušenky limetka limetová kůra vanilka skotské sušenky biscuits

Máslové sušenky s vanilkou a limetkou (Shortbread)

Tip na výlet

smoothie grep okurka kiwi chia med

Smoothie s grepem, okurkou a kiwi

myTaste.cz
© 2021 · Šárka Hubáček