tvaroh&povidla

jídlo, káva & cestování

  • Home
  • Šárka
  • Recepty, články & recenze
  • Převodní tabulky
  • quark&jam (in English)
  • Kontakt

Mandlové biscotti/cantuccini

By Šárka Hubáček Leave a Comment

Miluju sušenky. Možná dokonce víc než hořkou čokoládu. Tady ty jsou jiné než ostatní – pečou se nadvakrát, přesto nejsou tvrdé jako troud (pokud si to sami nepřejete). S mandlemi a pomerančovým akcentem jsou naprosto úžasné. Když je pěkně zabalíte do pytlíčku nebo sklenice, můžete z nich krásný udělat dárek. Stačí pak přidat jen láhev vin santo (přečtěte si to pořádně o něco níž) nebo jiného sladkého vína, případně čaj či kávu.

biscotti cantuccini mandle almonds pomeranč orange christmas vánoce

Ještě jeden tip na dárek: do zavařovací sklenice nasypejte moukou smíchanou se solí, práškem do pečiva a pomerančovou kůrou, zasypte cukrem a mandlemi. Na lísteček připište, co je potřeba přidat a jaký je správný postup. Nebo obdarovanému řekněte, že recept je na tvaroh&povidla. :)

mandle almond pomerančová kůra orange zest med honey biscotti cantuccini sušenky italské

Tyto tvrdé sušenky pocházejí z Itálie, přesněji z toskánského města Prato. Itálie jim dala “život”, středověká latina jméno: biscotti [biskoty] je odvozeno od biscoctus = dvakrát vařený/pečený. Díky dvojímu upečení a tedy řádnému vysušení sušenky dlouho vydrží. (Vidíte tu návaznost? Sušení -> sušenka.)
Jejich druhé jméno, cantuccini [kantučiny] je patrně spojeno s nechtěnou záměnou s podobnými sicilskými sušenkami. Oba názvy však postupně zdomácněly. S velmi podobnými, ne-li dokonce stejnými sušenkami, se můžete setkat i ve španělském Katalánsku. Zde jsou však nazývány jako carquinyoli [karkiňoli]. (Francouzi si pak toto slovo vypůjčili ke stvoření croquignole [krokiňol], které označuje stále to stejné.)

biscotti cantuccini mandle almonds pomeranč orange christmas vánoce
Sušenky nemusí obsahovat nic kromě mouky (s práškem do pečiva), cukru a vajec. Obvykle se však do nich přidávají ořechy (mandle, pinie, pistácie, lískové), koření (anýz, skořice, citrusová kůra), kousky čokolády či sušeného ovoce (brusinky, rozinky).
Biscotti, či cantuccini, se v Itálii podávají s toskánským dezertním vínem vin santo, v Katalánsku obvykle se sladkým muškátem (stále mám na mysli víno) a všude jinde po světě se s oblibou pojídají i s kávou či černým čajem, do kterého se namáčejí, aby si na nich strávníci nepolámali zuby.

biscotti cantuccini mandle almonds pomeranč orange christmas vánoce

Mandlové biscotti/cantuccini
Recipe Type: dezert
Cuisine: italská
Prep time: 45 mins
Cook time: 30 mins
Total time: 1 hour 15 mins
Serves: 20 – 30 sušenek
Ingredients
  • 150 g neloupaných mandlí
  • 150 g hladké mouky
  • 60 g celozrnné hladké špaldové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 130 g světlého třtinového cukru
  • 10 g medu
  • 1 lžíce pomeračového (Grand Marnier) nebo mandlového (Amaretto) likéru
  • 1 lžíce pomerančové kůry
  • olej na pomazání rukou
Instructions
  1. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  2. Plech vyložíme pečicím papírem, rozprostřeme na něj mandle a dáme do předehřáté trouby péct na 5 minut, aby se mandle lehce zbarvily a rozvoněly. Po upečení necháme plech i s papírem vychladnout.
  3. Mouky smícháme s práškem do pečiva a solí. Přidáme mandle.
  4. Vejce metličkou prošleháme s cukrem, medem, likérem a pomerančovou kůrou.
  5. Suchou a tekutou směs v misce smícháme, vznikne lepivé těsto. Necháme 15 – 30 minut odpočinout.
  6. Troubu opět předehřejeme na 180 °C.
  7. Ruce si zlehka potřeme olejem, těsto rozdělíme na poloviny a z každé vytvarujeme váleček o průměru asi 5 cm. Přeneseme je na plech a rukou je lehce vytvarujeme a zploštíme.
  8. Pečeme v předehřáté troubě 20 minut.
  9. Upečené válečky dáme vychladnout na mřížku a poté nakrájíme na plátky zhruba 0,5-1,5 cm široké. Ty opět naskládáme na plech, pokud je potřeba, použijeme nový kus pečicího papíru a dáme na 5 minut péct, aby sušenky ztvrdly a vysušily se. (Po pěti minutách pečení jsou sušenky tvrdší a suché, ale dají se jíst i bez namáčení. Pokud chceme sušenky opravdu tvrdé, snížíme teplotu na 160 °C a pečeme až 10 minut. Dáváme pozor, aby se nespálily.)
Notes
Inspirace: http://kackazvykacka.blogspot.cz/2013/11/zivot-je-tvrdyjako-cantuccini.html
3.2.2885

 

Podělte se s ostaními ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Print this page
Print

Filed Under: 60 minut, dezert, Vánoce Tagged With: čaj o páté, piknik, Valentýn, Vánoce, vánoční cukroví

« Recenze kuchařky: Moje Velká Británie (Jamie Oliver)
Vánoční puding »

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

prohledat Tvaroh a Povidla

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Podzim ♥

polévka hrášková hrášek uzené uzená vývar zelenina knedlíčky maso

Uzená polévka s hráškem a máslovými knedlíčky

Tip na výlet

Paris Paříž Francie France Vítězný oblouk Arc de Triomphe de l'Étoile Place Charles de Gaulle Champs-Élysées

Paříž (Paris): podruhé a lépe aneb kýč jak bič, který chcete zažít

myTaste.cz
© 2021 · Šárka Hubáček