Jmenují se zvláštně – shortbread, jako by snad byly krátkým chlebem – a přitom to jsou “obyčejné” máslové sušenky. Jejich základ tvoří pouhé tři suroviny, které doma najdete prakticky vždy: máslo, cukr a mouka. Jakmile je ale spojíte, vzniknou nádherně voňavé a křehké sušenky. Vanilka a kůra z limetky jsou jen takovou tečkou na doladění.
Jak vznikl ten záhadný název? Slovo short neznamenalo vždy jen krátký, ale i snadno rozdrobitelný (tedy např. s krátkými vlákny) a přesně takový shortbread je – velmi snadno se drobí. Recept pochází ze Skotska, kde se první zápis objevil v roce 1736. Vznikl ale mnohem dřív, podobné sladkosti se totiž pekly i ve středověku. Tehdejší dvakrát pečená placka zvaná rusk byla kynutá, ale vypečená dotvrda a dochucovala se kořením (trochu nezvykle třeba kmínem). Základní tvary jsou tři – těsto se rozválí, upeče vcelku a ještě horké rozkrájí na trojúhelníky nebo se před upečením nakrájí na krátké obdélníčky (fingers s typickými dírkami), případně se z něj vykrájí nebo vytvarují malá kolečka. Klidně se ale můžete pustit i do srdíček nebo hvězdiček, ale počítejte s tím, že těsto mírně naskočí a “rozteče” se, takže nic obzvlášť ozdobného nemá smysl zkoušet.
- 65 g hnědého cukru
- 150 g mírně změklého másla
- kůra z 1 limetky
- semínka z 1/2 vanilkového lusku
- 200 g hladké mouky + na vyválení
- špetka soli
- Cukr, máslo, kůru z limetky a vanilku rozmixujeme nebo utřeme dohladka.
- Mouku smícháme se solí a postupně zapracujeme do máslové hmoty. S těstem pracujeme rychle a příliš ho nehněteme. (Pokud používáme mixér, mixujeme jen do doby, než se vytvoří velká koule.)
- Pomocí stěrky těsto přendáme na moukou posypaný pečicí papír nebo folii. Opatrně vyválíme na asi 1/2 cm vysokou placku, kterou nakrájíme na obdélníčky přibližně o velikosti palce. Sušenky přeneseme na plech vyložený pečicím papírem – necháme mezi nimi asi 1 cm mezeru (trochu naskočí) – a propíchneme vidličkou.
- Sušenky necháme asi 30 minut odpočívat v lednici a vychlazené rovnou dáme do trouby.
- Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C 15-20 minut.
- Sušenky necháme vychladnout na plechu, aby se nepolámaly.
Leave a Reply