tvaroh&povidla

jídlo, káva & cestování

  • Home
  • Šárka
  • Recepty, články & recenze
  • Převodní tabulky
  • quark&jam (in English)
  • Kontakt

Máslové sušenky s vanilkou a limetkou (Shortbread)

By Šárka Hubáček Leave a Comment

Jmenují se zvláštně – shortbread, jako by snad byly krátkým chlebem – a přitom to jsou “obyčejné” máslové sušenky. Jejich základ tvoří pouhé tři suroviny, které doma najdete prakticky vždy: máslo, cukr a mouka. Jakmile je ale spojíte, vzniknou nádherně voňavé a křehké sušenky. Vanilka a kůra z limetky jsou jen takovou tečkou na doladění.

shortbread máslové sušenky limetka limetová kůra vanilka skotské sušenky biscuits

Jak vznikl ten záhadný název? Slovo short neznamenalo vždy jen krátký, ale i snadno rozdrobitelný (tedy např. s krátkými vlákny) a přesně takový shortbread je – velmi snadno se drobí. Recept pochází ze Skotska, kde se první zápis objevil v roce 1736. Vznikl ale mnohem dřív, podobné sladkosti se totiž pekly i ve středověku. Tehdejší dvakrát pečená placka zvaná rusk byla kynutá, ale vypečená dotvrda a dochucovala se kořením (trochu nezvykle třeba kmínem). Základní tvary jsou tři – těsto se rozválí, upeče vcelku a ještě horké rozkrájí na trojúhelníky nebo se před upečením nakrájí na krátké obdélníčky (fingers s typickými dírkami), případně se z něj vykrájí nebo vytvarují malá kolečka. Klidně se ale můžete pustit i do srdíček nebo hvězdiček, ale počítejte s tím, že těsto mírně naskočí a “rozteče” se, takže nic obzvlášť ozdobného nemá smysl zkoušet.

shortbread máslové sušenky limetka limetová kůra vanilka skotské sušenky biscuits

Máslové sušenky s vanilkou a limetkou (Shortbread)
Recipe Type: dezert
Cuisine: britská/skotská
Prep time: 10 mins
Cook time: 20 mins
Total time: 30 mins
Serves: cca 20 sušenek
Ingredients
  • 65 g hnědého cukru
  • 150 g mírně změklého másla
  • kůra z 1 limetky
  • semínka z 1/2 vanilkového lusku
  • 200 g hladké mouky + na vyválení
  • špetka soli
Instructions
  1. Cukr, máslo, kůru z limetky a vanilku rozmixujeme nebo utřeme dohladka.
  2. Mouku smícháme se solí a postupně zapracujeme do máslové hmoty. S těstem pracujeme rychle a příliš ho nehněteme. (Pokud používáme mixér, mixujeme jen do doby, než se vytvoří velká koule.)
  3. Pomocí stěrky těsto přendáme na moukou posypaný pečicí papír nebo folii. Opatrně vyválíme na asi 1/2 cm vysokou placku, kterou nakrájíme na obdélníčky přibližně o velikosti palce. Sušenky přeneseme na plech vyložený pečicím papírem – necháme mezi nimi asi 1 cm mezeru (trochu naskočí) – a propíchneme vidličkou.
  4. Sušenky necháme asi 30 minut odpočívat v lednici a vychlazené rovnou dáme do trouby.
  5. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C 15-20 minut.
  6. Sušenky necháme vychladnout na plechu, aby se nepolámaly.
Notes
Na moukou posypaném pečicím papíru / folii se s těstem lépe pracuje, protože hodně lepí a zároveň je dost křehké.
3.4.3177

 

Podělte se s ostaními ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Print this page
Print

Filed Under: 30 minut, dezert, vanilka Tagged With: britská kuchyně, čaj o páté, piknik, pro děti, Vánoce, vánoční cukroví

« Z mojí knihovny: Little Beach Street Bakery / Summer at Little Beach Street Bakery (Jenny Colgan)
Tvarohovo-jahodové nanuky »

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

prohledat Tvaroh a Povidla

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Podzim ♥

banánové kakaové muffiny s drobenkou banány kakao skořice drobenka med vločky celozrnná mouka

Kakaovo-banánové muffiny s drobenkou

Tip na výlet

Vanilková panna cotta s malinami

myTaste.cz
© 2021 · Šárka Hubáček