Milý deníčku,
poslední dobou je sice krásně, ale chladno. Povinná výbava na kolo zahrnuje rukavice, čepici a pořádnou šálu. Bez nich si totiž říkáte o pěkně ztuhlý úsměv. Že s koncem listopadu přichází zima, mě překvapuje každý rok stejně jako první sníh silničáře. Nicméně moje zásoba šál je slušná a bez zabaleného krku ven nechodím, jakmile teplota klesne pod 15 stupňů.
Největším zážitkem měsíce byl výlet do Berlína, ale ten si zaslouží svůj vlastní (dlouhý) příspěvek. Zážitky už mám sepsané, teď se jen pustit do probrání fotek. Musím ale říct, že hned po návratu se mi zastesklo po berlínských kavárnách. Düsseldorfská scéna prostě kvalit Berlína, Prahy nebo Brna zatím nedosahuje. A to jak v espressu, tak ve filtrovaných kávách. I proto jsme si dva balíčky kávy (z Barnu a Five Elephant) dovezli domů.

“Nepospíchám ne proto, že bych měl více času, ale proto, že pospíchání všechno kazí. Když pospícháte, nestihnete svůj život.”
Začátkem listopadu jsme se byli podívat ve Filmovém muzeu, které nás popravdě moc nenadchlo. Myslím, že se víc bude líbit studentům filmu nebo opravdu skalním fanouškům počátků kinematografie. Zato v KITu mají novou výstavu De Statua, která je dost zajímavá. Velmi minimalistická tvary, materiály i barvou. Výstava trvá až do poloviny února, takže máte dost času se přijet podívat. :)
Ještě před spuštěním vánočních trhů jsme byli na Carlsplatzu. Je to taková malá holešovická tržnice nebo Borough Market. Spousta stánků s ovocem, zeleninou, kořením, lahůdkami i hotovým jídlem. Musím říct, že tolik odrůd brambor nebo salátu na jednom místě jsem snad ještě neviděla. Někteří prodejci se specializují (jako právě bramboráři nebo salátáři), jiní prodávají mix exotických a regionálních plodů. Z jídla jsme ochutnali fajn klobásu (bratwurst prakticky nikdy nezklame) a úžasnou rybí polévku.
Vánoce začaly v Düsseldorfu “už” v říjnu, kdy se v obchodech objevily první čokoládové figurky. V polovině listopadu se přidaly výlohy obchodů a vánoční trhy. Některé výlohy jsou vážně parádní, třeba Kaufhof má zimní scenérie s hýbajícími se plyšáky, pekařství zas loutkové pekaře. Vánoční trhy jsou skoro na každém rohu a všude vypadají jinak. Kromě pečených kaštanů, svařáku, vaječňáku a klobás si můžete dát i bramboráky s jablečnou přesnídávkou, hranolky nebo čínské nudle. Düsseldorf je vážně kosmopolitní město.
Moje osobní Vánoce začaly asi před čtrnácti dny, kdy jsem se pustila do prvních vánočních pudingů. Tentokrát jsem chtěla vyzkoušet pomerančový s pistáciemi a višňový. A protože jsem se rozhodla, že moje okolí potřebuje vědět, že britská kuchyně je skvělá, snažím se je přesvědčit jedlými dárky. Malé vánoční pudingy proto poputují do několika domácností společně s italskými sušenkami cantuccini, které naštěstí nedají moc práce ani ve větších dávkách! Taky jsem po bytě rozvěsila světýlka a baňky a jakmile se vrátím z Česka, vymyslím něco dalšího.

V Medienhafenu jsme objevily parádní bistro Chidonkey s mexickým street foodem. Jejich tacos mě dostalo!
Napadlo mě, že bych se s vámi mohla podělit o pár tipů na domácí kosmetiku. Ne vždycky moje pokusy dopadají dobře (taková hodinová mléčná maska na vlasy vážně není dobrý nápad), ale tyhle tři s matcha čajem jsou moc fajn. Pleťový peeling z 1 lžíce krupicového cukru, 1/2 lžičky čaje matcha a cca 1 lžíce kokosového oleje je velmi příjemný. Jen je vhodnější pro použití ve sprše nebo vaně, protože olej při kontaktu s pletí taje, kape a cukr lepí. Pleť je ale po použití hebká. Další “špinavou” ale voňavou záležitostí je koupel ze 3 lžic olivového oleje, 1 lžičky čaje matcha a 1 lžíce tekutého medu. V kombinaci s teplou vodou a alespoň půl hodinou času je tohle naprosto luxusní záležitost pro suchou pokožku. Po koupeli ale nezapomeňte vanu dobře vydrhnout, koupel po sobě zanechává lehce nazelenalý mastný film. Mým posledním tipem je pasta na zuby ze 2 lžic sody bikarbony, 3-5 lžic kokosového oleje a 1/2 lžičky čaje matcha. Matcha má tady prakticky jen funkci zmírnění dost nepříjemné pachuti sody. Místo matchy ale můžete použít třeba stévii nebo mátovou esenci (množství přizpůsobte chuti). Soda zuby hezky vybělí (po pár dnech používání je to vážně znát), ale kokosový olej mastí, proto doporučuji vyplachovat teplou vodou. Domácí pastu střídám s běžnou pastou z drogerie, protože se příliš častého používání sody trochu bojím. Peeling i pastu navíc můžete darovat pod stromeček!

Cukrový peeling je ideální udržovat v chladnější pokojové teplotě (v lednici příliš tuhne, v teple teče), aby se pohodlně nanášel na pleť.
Leave a Reply