Jakmile na sporák postavíte hrnec s mincemeat, provoníte celý dům nejen úžasnou atmosférou. Sušené ovoce, jablka a koření jsou tou nejtradičnější součástí nejen našich, ale i britských Vánoc.
Co s tím? Mincemeat má víceméně jediné použití: do mincemeat pies. Malých koláčků (nebo jednoho velkého koláče) z křehkého těsta, které zdobí hvězdičky. Vychutnat si ho můžete ale i se sýrem, ideálně britským – například čedarem, Leicesterem, Stiltonem nebo jiným, na který narazíte.
Mince meat znamená v angličtině mleté maso. Od 15. do 17. století koláč “mincemeat pie” obsahoval především maso hovězí nebo skopové, lůj, ocet, sušené švestky, rozinky, datle a koření – sůl, pepř a šafrán. I v 19. století byl tento páj s hovězím masem, ale už se více podobal dnešnímu sladkému a bezmasému koláči. O další století později se maso začalo vynechávat a často se i lůj nahrazoval buď máslem nebo rostlinným tukem (pro vegan verzi zkuste kokosový olej). Díky alkoholu, tradičně brandy, rumu či nějakému likéru, je směs zakonzervovaná, nicméně po zavaření by měla vydržet až několik let. Pokud chcete mincemeat na Vánoce, připravte ho zhruba týden před samotným pečením koláčků.
Recept na mince pies ještě připravím. Ať už si vyberete malé koláčky, které zpestří tradiční cukroví, nebo velký koláč, který se pro změnu hodí jako dezert nejen po štědrovečerní večeři, určitě Vám mincemeat udělá radost. Pokud směs rozdělíte do menších skleniček a zavaříte, můžete je darovat jako skvělý jedlý dárek.
Recept na Pumpkin Pie Spice najdete tady.
- 1 velké jablko
- 25 g másla
- 120 ml pomerančového džusu
- 45 g rozinek
- 45 g brusinek
- 50 g sušených švestek
- 50 g kandované kůry
- 25 g třešní (sušených nebo maraschino)
- 50 g třtinového cukru
- 80 ml Grand Marnier
- 1 lžička Pumpkin Pie Spice
- velká špetka soli
- Jablko oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky.
- Všechny suroviny dáme do hrnce a přivedeme k varu.
- Asi 30 minut necháme směs probublávat.
- Když se téměř všechna tekutina odpaří, dáme směs do uzavíratelné sklenice nebo misky.
- Mincemeat necháme uležet alespoň týden. Vydrží v lednici až měsíc, po každém týdnu vmícháme asi dvě lžičky Grand Marnier.
Leave a Reply