tvaroh&povidla

jídlo, káva & cestování

  • Home
  • Šárka
  • Recepty, články & recenze
  • Převodní tabulky
  • quark&jam (in English)
  • Kontakt

Mincemeat (ovocná směs)

By Šárka Hubáček Leave a Comment

Jakmile na sporák postavíte hrnec s mincemeat, provoníte celý dům nejen úžasnou atmosférou. Sušené ovoce, jablka a koření jsou tou nejtradičnější součástí nejen našich, ale i britských Vánoc.

mincemeat christmas homemade domácí vánoce sušené ovoce jablka britská kuchyně

Co s tím? Mincemeat má víceméně jediné použití: do mincemeat pies. Malých koláčků (nebo jednoho velkého koláče) z křehkého těsta, které zdobí hvězdičky. Vychutnat si ho můžete ale i se sýrem, ideálně britským – například čedarem, Leicesterem, Stiltonem nebo jiným, na který narazíte.

mincemeat christmas homemade domácí vánoce sušené ovoce jablka britská kuchyně jablko pomeranč

Mince meat znamená v angličtině mleté maso. Od 15. do 17. století koláč “mincemeat pie” obsahoval především maso hovězí nebo skopové, lůj, ocet, sušené švestky, rozinky, datle a koření – sůl, pepř a šafrán. I v 19. století byl tento páj s hovězím masem, ale už se více podobal dnešnímu sladkému a bezmasému koláči. O další století později se maso začalo vynechávat a často se i lůj nahrazoval buď máslem nebo rostlinným tukem (pro vegan verzi zkuste kokosový olej). Díky alkoholu, tradičně brandy, rumu či nějakému likéru, je směs zakonzervovaná, nicméně po zavaření by měla vydržet až několik let. Pokud chcete mincemeat na Vánoce, připravte ho zhruba týden před samotným pečením koláčků.

mincemeat christmas homemade domácí vánoce sušené ovoce jablka britská kuchyně

Recept na mince pies ještě připravím. Ať už si vyberete malé koláčky, které zpestří tradiční cukroví, nebo velký koláč, který se pro změnu hodí jako dezert nejen po štědrovečerní večeři, určitě Vám mincemeat udělá radost. Pokud směs rozdělíte do menších skleniček a zavaříte, můžete je darovat jako skvělý jedlý dárek.

Recept na Pumpkin Pie Spice najdete tady.

mincemeat christmas homemade domácí vánoce sušené ovoce jablka britská kuchyně

Mincemeat (ovocná směs)
Cuisine: britská
Prep time: 5 mins
Cook time: 30 mins
Total time: 35 mins
Serves: cca 1/2 litru
Ingredients
  • 1 velké jablko
  • 25 g másla
  • 120 ml pomerančového džusu
  • 45 g rozinek
  • 45 g brusinek
  • 50 g sušených švestek
  • 50 g kandované kůry
  • 25 g třešní (sušených nebo maraschino)
  • 50 g třtinového cukru
  • 80 ml Grand Marnier
  • 1 lžička Pumpkin Pie Spice
  • velká špetka soli
Instructions
  1. Jablko oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky.
  2. Všechny suroviny dáme do hrnce a přivedeme k varu.
  3. Asi 30 minut necháme směs probublávat.
  4. Když se téměř všechna tekutina odpaří, dáme směs do uzavíratelné sklenice nebo misky.
  5. Mincemeat necháme uležet alespoň týden. Vydrží v lednici až měsíc, po každém týdnu vmícháme asi dvě lžičky Grand Marnier.
Notes
Inspirace: http://www.joyofbaking.com/HomemadeMincemeat.html
3.2.2885

 

Podělte se s ostaními ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Print this page
Print

Filed Under: 30 minut, dezert, ovoce, Vánoce, vegetariánské, zima Tagged With: britská kuchyně, jablka, Vánoce

« Namixovaná snídaně
Tipy na vánoční dárky pro foodies »

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

prohledat Tvaroh a Povidla

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Podzim ♥

scones sušené brusinky chia semínka cranberry dezert sladká snídaně skyr jahodová marmeláda džem britská kuchyně

Scones s brusinkami a chia

Tip na výlet

holandský řízek

Holandský řízek a okurkový salát

myTaste.cz
© 2021 · Šárka Hubáček